Прочитај ми чланак

ЧАНАК: Шешељ је у политици оно што су старлете у ријалитијима

0

„Војислав Шешељ је психопата, о чему може посведочити свако ко је био на прва два предавања из психологије и кукавица која се јуначи над слабијима од себе, онда када иза њега стоји држава и службе којима деценијама верно служи“…

… поручује у разговору за Данас Ненад Чанак, лидер Лиге социјалдемократа Војводине, коментаришући последње испаде вође радикала и његове најаве да ће са присталицама посетити Хртковце 6. маја.

Фото: А.С.

За Чанка Шешељ представља врсту „бизарне политичке порнографије“ и лидер ЛСВ жали због тога што су данашњи медији везани за читаност и гледаност, коју вођа радикала подиже. Чанак наводи да је Шешељ у политици оно што су старлете у ријалитијима, те да му је сврха да „голица најниже инстинкте слуђеног дела становништва“.

– Шешељ би морао бити затворен, зато што је рекао да жели да понови злочине због којих је осуђен на десет година. Не знам шта би требало да се деси да би се схватило да је он опасност по ово друштво. Недопустиво је дозволити да Шешељ иде да провоцира људе тамо где је учествовао у етничком чишћењу, за шта је и осуђен. Тај човек је био груба и слепа сила Слободана Милошевића који му је уступао читаве касарне да има где да скупља олош и злочинце – каже Чанак.

Упитан да ли би могло да дође до евентуалног сукоба присталица радикала и ЛСВ-а уколико дође до сусрета у Хртковцима, Чанак подсећа да су се лигаши сукобили са неонацистима седмог новембра 2007. године у Новом Саду, те да нема повлачења пред злочинима.

Он тврди да је након преласка већег дела Шешељевих бирача и кадрова у СНС, у радикалној странци остао „екстракт зликоваштва“, који представља муљ у интелектуалном као и сваком другом смислу, од кога се ништа паметно не може очекивати.

– Уколико држава заиста жели да их спречи, онда ће на уласку у Хртковце послати полицију са марицама и сваком ко се појави дати могућност да се врати назад или да уђе у марицу. Уколико држава не поступи на тај начин, онда ми више немамо шта да разговарамо и морамо да радимо посао државе, а њена обавеза је да ту свињарију спречи – истиче Чанак.

Према његовим речима, Шешељ као осуђени ратни злочинац седи у Скупштини, иако му је по слову закона мандат престао оног тренутка када му је изречена осуђујућа пресуда. Због тога, наводи Чанак, свака одлука коју скупштина донесе са њим као човеком који се лажно представља као народни посланик, може бити доведена у питање пред Уставним судом. Он услед такве ситуације упозорава да би, у међународном смислу, неко ко се за то заинтересује могао да доведе у питање владавину права у Србији, без које Поглавље 23 пада у воду, а тиме и приближавање Европској унији.

– Другим речима, коме иде у корист ово што Шешељ ради? Руској Федерацији. Ту постоји чиста праволинијска веза, на основу које он вешто манипулише својом медијском атрактивношћу и у јавности прави пометњу и папазјанију. Није истина да држава не може да спречи гомилу зликоваца из СРС да уђу у неко село и направе циркус, јер држава има монопол над силом. Међутим, проблем је што не постоји политичка воља да се то уради – сматра Чанак.

Он упозорава да друштво мора да се брани од Шешеља, тако што ће сви актери са политичке сцене устати против онога што лидер радикала ради. Чанак тврди да је Шешељ „лажов и да сви то добро знају“, те да ће без икаквог скрупула употребити најпростачкији улични начин подвале, јер то не утиче негативно на његово бирачко тело већ му, напротив, доноси поене.

ПСГ тражи кривични поступак

Покрет слободних грађана Саше Јанковића тражио је од Републичког јавног тужилаштва да покрене кривични поступак против радикала Војислава Шешеља и Филипа Стојановића због гажења заставе суседне земље (Хрватске) или да, уколико то из неког разлога не жели да учини, одобри кривично гоњење које ће предузети Покрет, с обзиром да је за поступак те врсте потребно одобрење тужиоца, преноси ФоНет.