Прочитај ми чланак

Чачак – први град у коме може да СНС лети са власти?

0

Како Србин.инфо сазнаје, на основу више истраживања јавног мњења које је рађено за потребе СНС по градовима у Србији, не рачунајући неколико општина у Београду где СНС најлошије стоји, град са највише изгледа за смену СНС са власти је Чачак.

Када би у овом тренутку комплетна опозиција изашла на изборе у Чачку и када нико после избора не би прешао на другу страну – СНС више не би била власт у овом граду.

У овом граду на Западној Морави политичка сцена је често била турбулентна и бунтовничка. Најјача опозициона странка је Српски покрет Двери, који је на прошлим локалним изборима 2016. самостално освојио 25% гласова.

Према споменутим истраживањима, када би се сада одржали локални избори и када не би био спуштен цензус на 3%, у Чачку би СНС освојио свега 35% гласова, док би СПС био испод цензуса са свега 3,5% гласова и СРС са испод 3%. На другом месту би био Савез за Србију са 29% гласова, док би странка Велимира Илића – Нова Србија – која је две деценије владала Чачком била на ивици цензуса са тренутних 4 посто. Тас на ваги би биле групе грађана које се оснивају у последње време, пре свега група око Ивана Ћаловића (на прошлим изборима био кандидат СНС-а за градоначелника) која би према тренутним мерењима добила око 8%, док би остале групе грађана, тренутно биле испод цензуса.

Коалиције попут МЕТЛА, окупљене око ДСС или Здрава Србија, Милана Стаматовића и СПАС, Александра Шапића, као такве нису били предмет истраживања јер се засада још не зна у ком ће формату изаћи на локалне изборе. Сваки, од ових актера, самостално су испод цензуса.

Да би опозиција у Чачку дошла на власт, неопходно је да се мале странке и групе грађана удруже како би прешле цензус. Њихово придруживање Савезу за Србију би највероватније било добро решење које би осигурало победу опозиције. Такође, потребно је да се елиминишу шпекулације и сумње везане за ГГ Ивана Ћаловића као „тројанском коњу“ напредњака који би заменио СПС на власти, јер тренутно изгледа да има договор о ненападању са СНС – макар тог мишљења је бирачко тело у Чачку које не би гласало за режимске странке попут СНС или СПС. Поред тога, Ћаловић је око себе је окупио углавном дојучерашње напредњаке и није се изјаснио да ли ће изаћи на изборе или не, тако да ово остаје битна нејасноћа за успех опозиције у овом граду.

Да ли ће из Чачка поново кренути промене остаје да се види у наредном периоду, али свакако да дешавања у овом граду на пролеће неће бити ни мало једноставна, посебно због најављеног бојкота избора на свим нивоима. Колико ће се рејтинзи променити након (не)успелог бојкота остаје да се тек види.