Прочитај ми чланак

Бурно у Скупштини: Ћута смиривао Милимира, напредњак био спреман да се бије!

0

Данас се одржава седница Одбора за заштиту животне средине, којој присуствује и министарка Ирена Вујовић, а од самог почетка је врло бурно. Кренуло је предлогом председника одбора Александра Јовановића Ћуте да министарка поднесе оставку и да се министарство распусти, затим његовог константног кошкања са замеником председника одбора Милимиром Вујадиновићем из СНС, на послетку и спомињањем супруга Ирене Вујовић у контексту сукоба интереса…

Искакање цистерни са опасним отпадом из шина, које се у више наврата десило претходних дана у Србији, само је последња у низу замерки опозиције на рад министарке Ирене Вујовић.

Због тога је на самом почетку копредседник Заједно и председник Одбора за заштиту животне средине Александар Јовановић Ћута предложио распуштање министарства и смену Вујовић, јер је према његовом мишљењу нестручна .

Затим се говорило и о испуњавању обећања СНС, на шта је указао шеф зелено – леве посланичке групе Не давимо Београд – Морамо Радомир Лазовић.

“Весић је обећао милион стабала у Београду за годину дана, а засадили сте 200.000 у целој Србији за две године. Дакле, ништа”, рекао је Лазовић.

На сваку критику упућену министарки Вујовић реаговао је потпредседник одбора из редова СНС Милимир Вујадиновић, због чега је неколико пута дошло до расправе између њега и председника одбора Александра Јовановића Ћуте.

“Што сте нервозни? Милимире смири се, ајде, можеш ти то”, рекао је Јовановић у неколико наврата, након ћега је Вујадиновић узвикивао:

“Што да нећете да ме бијете?”…

Јовановић је позвао на одговорност Вујовић.

“Три искакања воза са опасним отпадом, па шта би се десило да се цистерна с амонијоком изврнула у Пироту, имали би десетине мртвих. Ви сте у обавези да моментално зауставите превоз на пругама које не постоје. Можете да колутате очима министарка, али то је ваша обавеза”, рекао је Јовановић и указао на то да се Вујовић неколико пута није одазвала позиву да присуствује седницама одбора.

“Нисте били у Мајданпеку, шта вас је спречило да дођете у Лозницу? Ево да искористим коначну и прилику да вас питам да ли сте за наставак пројекта Рио Тинто? Да ли тај пројекат постоји или га нема, видим да преседник стално реинкарнира ту причу. Ево вас сад питам, да ли сте за то?, питао је Јовановић, али одговор за сада није добио.

Затим се атмосфера усијала кад је посланица Народне странке Ивана Парлић говорила о томе да је поднела кривичну пријаву против Ирене Вујовић, а онда је додала:

“Морам да укажем и на понашање њеног супруга (доскорашњи начелник СБПОК Нинослав Цмолић). Сукоб интереса се овде дешава”, изговорила је Парлић након чега су представници власти почели да вичу.

“Председниче ја вас молим ако нисте у стању да ову седницу водите како налаже пословник, препустите заменику. Очигледно нисте у стању да поштујете пословник, да обезбедите ред и да се не нарушава достојанство. Било је за очекивати ово што се десило, напад на члана породице министарке. Прошли пут је рекла да има фантазије кад сам ја у питању, а односиле су се вероватно на то да ме ишамара. Ви морате довести у ред рад овог одбора”, рекао је Вујадиновић, након чега је Ћута закључио:

“Хоћете да прекинем седницу, да идемо на паузу? Видите како сам својом смиреношћу успео да доведем седницу у нормалан ток. Ако будете сви углас причали и добацивали, ићи ћемо на паузу или ћемо прекинути седницу… “, закључио је Јовановић.