Прочитај ми чланак

Бура у Скупштини Србије због говора Ане Брнабић о Вучићевом контрамитингу

0

Посланици у Скупштини Србије настављају данас заседање на посебној седници о Извештају Владе о безбедносној ситуацији у земљи, након масовних убистава на у школи на Врачару и у Младеновцу. На дневном реду биће и предлог о гласању о неповерењу министра унутрашњих послова Братислава Гашића, а седници ће присуствовати и чланови Владе Србије. Почетак заседања обележила је прилично бурна расправа, где је део посланика опозиције напустио седницу, а премијерка извређала посланика опозиције, што су забележиле камере.

16:21

Посланик ДС тражи да се посланици тестирају на наркотике

Посланик Демократске странке, Ненад Митровић, осврнуо се на предлог председника Србије Александра Вучића да се деца у школама тестирају на наркотике. Он је рекао да би најпре требало тестирати посланике, чланове Владе и представнике јавних установа и предузећа.

„Уверен сам да је извор свих проблема у Србији у Скупштини, Влади и медијима. И тако би требало почети са тестирањем на наркотике. После тестирања 250 народних посланика на наркотике, требало би да пређемо на све чланове Владе. Сећате се у врло скорој прошлости како је полицијски мађарски пас реаговао кад се срео са нашим тадашњим министром унутрашњих послова Александром Вулином. Пас је био избезумљен, сви Мађари нам се смеју и до дан данас, чуо сам, пас није успео да се опорави од болести зависности и налази се тренутно на лечењу у неком животињском центру у Москви. После политичара, требало би да кренемо на тестирање чланова свих јавних предузећа и установа. Посебно би требало тестирати председника ПКС, Марка Чадежа… Мени не смета што он лакира нокте, али имам сумње на његово понашање током гостовања на телевизијама“, рекао је он.

15:55

Брнабић одговорила Грбовићу и поменула аутобусе за екскурзије који су преусмерени за СНС контрамитинг

Премијерка Брнабић рекла је да Грбовић искористио свој говор за политички обрачун.

„Рекли сте да се због нас отказују екскурзије. То је ниска политичка манипулација. Да ми ви кажете да ми отказујемо екскурзије. Прво, то је лаж… Замислите сада овако… Игром случаја, истина се поигра са свима нама. Кад сте блокирали неки међународни путни правац последњи пут, била је једна прелепа топла прича са тајкунских медија о томе како аутобус пун деце са екскурзије није могао да се прође. Та деца су изашла из аутобуса и поздравила демонстранте. Ето, та деца нису могла да се врате са екскурзије, јер су неки људи тако одлучили. Од тога су направили топлу људску причу. Али је ако могуће један аутобус, који је можда био намењен за неку екскурзију, узети да послужи за један скуп који је равноправан са свим скуповима које ви организујете…. То је онда страшно. Ето, сада долазимо до примера екскурзија. Деца не могу да се врате зато што је неко блокирао путне правце и то је много лепа, топла људска прича. Та деца су се веселила што не могу да се врате својим кућама. Нису била ни уморна, ни гладна, нису ни желела претерано да виде своје родитеље. Не они су пресрећени. Је л’ видите ви ту паралелну стварност“, питала је она.

Говорећи о приморавању људи из јавних предузећа да иду на Вучићев контрамитинг, Брнабић је рекла да никога не приморавају.

15:42
Павле Грбовић: Избори су неодговорни у оваквим околностима

Грбовић је питао премијерку да ли хоће „бољи, лепши и послушнији народ“.

„Ја разумем вашу емоцију према нама и ваше непоштовање према нама као ваших политичких противника. Зашто нисте испунили обећање које сте ви и председник државе дали родитељима из школе ‘Владислав Рибникар’. Обећали сте да ћете испунити свих 7 захтева. Ја вас сад питам како се зове особа која је одговорна што је процерео списак, који је малолетни убица направио, а на ком су имена и презимена деце која су тог дана требала да буду ликвидирана. Да ли је неко због тога сносио одговорност? Због чега сте обећали родитељима нешто што не можете да испуните. Ви имате два одговора на читаву ову кризу. Први одговор је контрамитинг. Ви на то имате право, ја вам то не спорим, то није добро за ову земљу и ово друштво… Али постоји неке ствари на које немате право – да злоупотребљавате јавна предузећа и да људе који су запослени на одређено време приморавате да иду на те скупове или да спречавате људе који дођу на те скупове да оду са њих. Немате право да отказујете екскурзије деци да бисте имали довољно људи да кличу вођи. Онда ви долазите са решењем који представљају врхунац политичке неодговорности, а то је да кажете – хајмо на изборе. У оваквим околностима, кад сваког дана у Србији бројимо мртве… Па шта је поента тих избора? Да се поубијамо? Да дамо Пинку још једну шансу да спроводи кампању дехуманизације некога од политичких противника и да гледамо у куглу да ли ће неко довршити ту кампању са шест метака у леђа. Је л’ то идеја? Је л то ради одговорна власт? Да можемо на изборе, али кад се стање у овој земљу унормали и кад почнемо да разговарамо као нормални и цивилизовани људи. Кад будемо имали медије, а не професионалне тровачнице“, подвукао је Грбовић.

15:27

Наставља се седница, реч има Павле Грбовић

Посланик „Уједињених“ Павле Грбовић питао је премијерку Србије Ану Брнабић како су дошли до закључка да систем није заказао.

„Какав је то систем у ком једно дете у убије другу децу. Какав је то систем у ком младић од 21 годину убије осморо младих. Какав је то систем да девојчица од осам година половину свог живота проведе у кади, а да Центар за социјални рад не запита како је могуће да то дете није пошло у школу“, питао је он.

14:05

Орлић одредио паузу

Пауза ће трајати 60 минута. Посланици ће се вратити у клупе око 15.05 сати.

13:52

Брнабић: Зашто да не идемо на изборе?

Премијерка Србије Ана Брнабић рекла је да, ако се тражи одговорност, да је логично изаћи на изборе.

„Ако треба да се мења власт, она се мења на изборима. Мислим да је неодвојиво да причате о политичкој одговорности, а да не причате о изборима. Ја овде ни немам са ким да дебатујем… Чула сам да ће у инат неко да се појави у суботу. Шта ћете, у инат да се појавите“, питала је она.

13:25

Ристичевић оптужио да се протестима угрожавају Срби у региону

Посланик Маријан Ристичевић, из редова владајуће странке, оптужио је опозицију да хоће насилно да дође на власт и да иза свега стоје стране службе. Он је рекао да се протестима руши положај Срба у региону.

„Све је јасно, да би Србију неко срушио споља, неко мора да јој помогне изнутра. Али није само власти и Србије. У овом тренутку ви рушите и Републику Српску и парче Србије које морамо да постигнемо, а зове се Заједница српских општина“, рекао је он.

13:14
Данијела Несторовић: Скандалозно је оно што изјављујете

Данијела Несторовић, народна посланица из групације „Морамо-заједно“, рекла је да јој жао што се дијалог десио раније, те да грађани и даље трпе насиље.

„Насилно се угуравају у аутобусе, подмићују за подршку вођу, Насиље се огледа у томе што се не дозвољавају фер и поштени избори, насиље је културолошки геноцид које врше ТВ Хепи и ТВ Пинк, поробљавање и урушавање државних институција. То траје 11 година. Мени је жао што се дијалог није десио раније. Морале су изгледа да се десе овакве ствари да бисте ви изјавили овде данас, као премијер ове државе, да желите да спустите лопту и да комуницирамо. Комуникација је престала оног момента кад сте ви почели да нас називате „они“… Кад сте почели, имали смо прилику пре неки дан да чујемо министра унутрашњих послова, који је овде рекао ‘кад је убијен ваш премијер'“, рекла је Несторовић током обраћања премијерки Ани Брнабић.

Она је додала да јој је жао што премијерка назвала опозиционаре „квази борцима против насиља“.

„Ово што ви радите су квази посланици, ово је квази политика и квази држава. Ви не радите ништа на спречавању тог наисља, чак га и поспешујете. А знате какав је српски народ. Инат је прорадио и тај инат ћете видети у суботу 27. маја“, рекла је она.

12:39

Андријана Аврамов (СНС): Предлажем да покренемо петицију за смену Јова Бакића

Посланица СНС Андријана Аврамов затражила је од посланика да покрену петицију за смену професора Филозофског факултета Јова Бакића.

„С обзиром да је разговор кренуо у другачијем смеру, ја бих хтела да иницирам да се покрене петиција за смену професора Бакића. Сами сте рекли да се ограђујете од његовог говора. Тај човек предаје омладини, није добар узор, верујем да се слажете са мном по том питању“, рекла је она.

12:29

Тепић: Помињете све ријалити програме, али не спомињете „Плесом до снова“ где је учествовао Вучић

„Поред ових насилних, агресивних варваских ријалити програма против којих је устала цела Србија, нажалост због трагедија које су се догодиле, не знам зашто упорно заборављате онај ријалити који се зове ‘Плесом до снова’, на телевизији Пинк јер је Вучић играо тамо. То је у реду вероватно. Госпођо Брнабић, лично сам се огласила и оградила од твита Жељка Веселиновића где вас вређа и врло добро то знате. (…) И зашто нисте сменили Новака Недића, вашег генералног секретара Владе“, питала је Тепић.

12:12

Рашковић Ивић одговорила премијерки: Ако докажете да Алексић греши, ја ћу да се извиним

Народна посланица Народне странке Санда Рашковић Ивић поручила је премијерки Ани Брнабић у Скупштини Србије да је у петак непримерено реаговала на излагање посланика Мирослава Алексића, преноси Н1.

Санда Рашковић Ивић је подсетила да је Алексић у петак у парламенту рекао да је Милица Пејовић Милованчевић из Института за ментално здравље, кућни пријатељ родитеља дечака који је починио убиство у ОШ „Владислав Рибникар“ у Београду, а да је реакција премијерке на то била „бурна“.

„Ја о професорки Пејовић могу да кажем све најбоље. Она је вредна и радна жена. Она је и добар доктор, али ако је она стварно кучна пријатељица, и зарад ње, и зарад јавности, боље би било да се повуче из ‘Рибникара’. Ако ви докажате да није, ја сам спремна да се извиним“, поручила је Рашковић Ивић.

11:23

Лепомир Ивковић о протестима: Бесмислено окупљање, у СНС ускоро милион чланова

Глумац и посланик СНС Лепомир Ивковић поручио је опозицији да покушава да „ућари неки политички поен“ и да се грађани бесмислено окупљају на протестима.

„Помаже Бог свима, па и нашим непријатељима. У данима што нас тугом боле, као грађанин, посланик и родитељ, упућујем саучешће породицама страдалих у масакрима… Уместо да ћутимо, плачемо и тугујемо, опозиционе вође и њихове присталице покрећу једну бесмислено окупљање не би ли на тим протестима ућарили неки политички поен и тако се надају да ће на следећим изборима прећи недостижни цензус за њих од три одсто. Ограђујем се од оних који су дошли на тај скуп који се заиста боре против насиља, али само насиље које се види на тим протестима можда је боље да су назвали борба за насиље… Имам информацију да се страховито увећава чланство СНС након уласка у партију легендарних спортиста Јанка Типсаревића и Дејана Томашевића. Нас сад има 700.000, ускоро ће нас бити милион драге колеге“, рекао је Ивковић.

11:09

Брнабић открила шта јој смета не протесту „Србија против насиља“

Премијерка Србије Ана Брнабић објаснила је на седници Скупштине шта јој смета на протестима „Србија против насиља“.

„Ви позиве на насиље нисте осудили. Озбиљност ваша или неозбиљности се огледа у многим стварима, али оно што је мени невероватно да на оваквој седници да ја као председница Владе не знам да ли ви учествујете у овој седници или не. На конференцији за медији 19. маја чули смо да су посланици Морамо и ДС напустили седницу, то смо чули од лидера ДС Зорана Лутовца. Па да ли учествујете на седници или не? Вама је толико важна ова седница толико важна да сте изашли у 12 сати са седнице, да бисте се спремили за протест у 18 сати. Тај протест је био овде испред, на 30 секунди одавде. Грађани то треба да знају. Мени не смета протест Србија против насиља, мени на том протесту сметају две ствари: прва, позиви на насиље на тим протестима, позиви да клинци пушкама реше судбине Србије и да се откине глава Александру Вучићу, да му се псује мајка, лепљење плаката доживотна робија на врата зграде Владе Републике Србије… За кога је доживотна робија, за Јелену Беговић, врсну научницу. У ком то систему, то је борба против система? То ми смета“, рекла је Брнабић и додала:

„Немојте да блокирате Газелу, међународне путне правце. Ви вршите насиље над свим грађанима Србије, зашто спречавате људе да дођу до лекара, своје деце, да оду на спорт или часове учења неког инструмента. То је директно насиље. Мени не смета протест Србија против насиља. Нисте видели ниједног полицајца на улицама. Зашто једна група грађана мисли да има право да одреди ко ће где да се креће. То ми смета“, навела је она.

10:58

Пауновић: Постоје неки досијеи који су можда код Дачића

Шефица посланичке групе СПС Снежана Пауновић осврнула се на коментар социолога Јова Бакића, који је раније рекао да председник Александар Вучић има досије министра спољних послова и лидера СПС Ивице Дачића.

„Разумем потребу Вучића да објасни шта треба да буде политичар у Србији. У досијеу Ивице Дачића пише да није радио против интереса своје земље и можда би било добро да га прочитате. Ако знате господине Лутовац да је код Вучића досије Ивице Дачића, па узмите га. Али, постоје неки досијеи који су можда код Дачића… То скупљање досијеа сте патентирали да не кажем да чије интересе, али ако треба и то ћу да кажем“, рекла је Пауновић.

10:48

Новаковић (ДС): Милован Бркић не стоји иза протеста, али Милош Вучевић је делио његове новине у кампањи 2012. године

Посланик Демократске странке (ДС) Небојша Новаковић рекао је да власт причом о томе да Милован Бркић стоји иза протеста има за циљ да дискредитује протесте.

„Морам да понудим нека објашњења што премијерка помиње уредника Таблоида Милована Бркића, као неког ко води мирне и ненасилне протесте, чиме покушавате да их компромитујете. Бркић је уредник Таблоида који је 2012. године у кампањи писао много лажи о врху ДС, износио је лажи и у Новом Саду је делио његове новине и дистрибуирао Милош Вучевић. Он је у својој кампањи ко користио, па мислим да треба неко и од њега да се огради. Апсолутно са нама нема везе Милован Бркић. Он је део вашег система, он служи да бисте ви могли да кажете да су протести насилни“, рекао је Новаковић.

10:25

Опозиција објављује план за протест у суботу

Шеф посланичке групе Народне странке Мирослав Алексић изјавио је да ће организатори протеста „Србија против насиља“ сутра објавити план за скуп који ће бити одржан 27. маја.

„Настављамо борбу до испуњења захтева који су реални и оствариви, не смемо одустати. Мораћемо да се на све масовнијим скуповима боримо за Србију. Никакво насиље не долази у обзир и заказали смо скуп у суботу јер председник СНС Александар Вучић свој митинг организује у петак“, рекао је Алексић телевизији Н1.

10:20

Брнабић се не каје што је вређала Мирослава Алексића

Премијерка Србије Ана Брнабић осврнула се на свој простачки наступ у Скупштини Србије, кад је увредила народног посланика Мирослава Алексића. Она је изјавила да је то рекла у афекту, и да „људски мисли то“.

На самом крају седнице, која је одржана у петак, премијерка је одговорила на говор Мирослава Алексића, а по завршетку говора, очигледно не схватајући да је микрофон и даље укључен, увредила народног посланика.

„Г**нару један одвратни“, поручила је Брнабић.

10:19

Лутовац питао зашто је Новак Недић у Влади, Јованов викао на посланике: Шта је обележило седницу у уторак

Потпредседник Скупштине Зоран Лутовац упитао је у Народној скупштини због чега је генерални секретар Владе Новак Недић и даље у Влади.

Поручио је да је свако обраћање председника Александра Вучића насиље и да је премијерка Ана Брнабић сама по себи насиље.

У једном тренутку седнице посланик СНС Миленко Јованов вређао је и викао на посланике опозиције.

„Нема дна, када год мислите да су дошли до дна, нису. Ово у белој кошуљи не знам одакле је овде. Зар он није на Газели и чека да му се испуне захтеви… Све у што кажеш верујем ти, као у рибизле и слично… Ово више нема смисла“, рекао шеф посланичке СНС Миленко Јованов.