Прочитај ми чланак

БУНТ ИМА ЕФЕКТА Брнабић: неће бити увођења ковид пропусница 24 часа

0

После увођења ковид пропусница у трајању од три сата, Кризни штаб ће о евентуалном пооштравању мера, јавност обавестити следеће недеље, када би требало да се одржи нова седница, изјавила је данас у Крагујевцу премијерка Ана Брнабић. Она је нагласила да иако је било препорука да школе на 10 дана пређу на онлајн наставу, да је то питање још увек у фази сталних преговора између ‘‘Батута‘‘ и медицинског дела Кризног штаба, али је истакла да ће се она лично залагати да деца од првог до четвртог разреда наставу прате у школи.

Брнабић је на конференцији за новинаре након обиласка крагујевачког предузећа за дистрибуцију топлотне енергије „Енергетика“ рекла да за сада неће бити продужења важења ковид пропусница на 24 сата.

Премијерка је рекла да се о настави у школама редовно разговара на састанцима које воде представници Батута и медицинског дела Кризног штаба, те да ће после сутрашњег састанка изнети свој предлог Кризном штабу на усвајање.

Она истакла да ће у сваком случају бити донета најбоља могућа одлука ‘‘најбезбеднија за децу и најбоља за њихове породице‘‘ не наводећи шта то конкретно значи.

Брнабић је додала да је њој изузетно важно да се не мења модел наставе за ученке од првог до четвртог разреда и да је става да најмлађи основци наставу треба да похађају у својим школама.

Оно је затражила и разумевање јавности за сваку одлуку коју Кризни штаб буде донео на следећој седници у вези са наставом у школама.

‘‘Само да се разумемо, уколико се донесе одлука да школе иду на онлајн наставу као што смо некада имали, немојте онда да буде критика – а шта ће да раде родитељи и зашто деца иду на онлајн када све друго ради. Немојте да увек буде оно супротно…. те, зашто не раде школе, а кад раде школе, е, а зашто раде школе? Хајде да будемо само мало искрени једни према другима, јер то уопште није политичка тема и није политичко питање‘‘ рекла је Брнабић.

Она је нагласила и да постоји могућност да се ‘‘мало помери јесењи распуст‘‘, као и да ће о реализацији наставе у наредном периоду разговарати са синдикатима, како би чули и њихово мишљење.

Строга контрола приме ковид пропусница

Министар здравља Златибор Лончар најавио је да ће се залагати да се ковид пропуснице уместо три сата примењују 24, али премијерка није конкретно одговорила на новинарско питање да ли је и та опција на столу.

Она је истакла да се у овом тренутку ‘‘иде на сриктне инспекцијске контроле‘‘ постојећих мера, укључујући ковид пропуснице, дистанцу и ношење маски.

‘‘Опет ми се чини да много мање прчамо о вакцинацији. Вакцинација је одговор на ову пандемију, имамо полако раст вакцинације, прешли смо 55 одсто вакцинисаних и то је оно што је мени најважније, а шта ће бити даље са мерама… видећемо. У овом тренутку најважније је да се поштују ове мере које имамо, јер ако се не поштују, онда је заиста беспредметно разговарати о било чему даље‘‘ рекла је она.

Премијерка је појаснила и да ће саслушати предлоге медицинског дела Кризног штаба, али да ће коначна одлука, како је истакла бити донета ‘‘у једном троуглу‘‘.

„У том троуглу су здравство, економија и ментално здравље нације и Кризни штаб се увек труди да у оквиру изузетно комплексне ситуације нађе најбољи одговор за све грађане“, закључила је Ана Брнабић.