Прочитај ми чланак

Булатовићеве муке: Од Слобине лутке до Вучића од картона

0

Данашњи упад полиције на имање Дејана Булатовића, потпредседника Странке слободе и правде, подсетио је овог политичара на сличну ситуацију коју је доживео средином деведесетих година прошлог века, кад је због протеста против Слободана Милошевића такође имао проблеме са полицијом.

Подсетимо, Булатовић је претходног дана био организатор протеста испред Председништва, где је говорио о скупоценим сакоима које носи председник Србије Александар Вучић.

Он је испред зграде Председништва носио картонску фигуру првог човека државе, коју је симболички оборио, сугеришући да се ускоро ближи његов пад.

Случајно или не, реакција државе убрзо је уследила, те су тако већ сутрадан на његово имање у Шиду дошли припадници полиције и одузели му оружје за које, како тврди, има уредне дозволе.

“Кад сам их питао зашто то раде, они су рекли да је јутрос стигло наређење из Београда и да они морају да поступе према наредби коју су добили. Полиција ми је одузела и оружани лист. Рекао сам им да крше Устав, да није у реду да то раде 24 сата од конференције, коју сам одржао испред Председништва о Вучићевој скупоценој одећи и да је реч о кажњавању опозиције, међутим они су ме игнорисали”, навео је Булатовић уз оцену да је апсурдан правни основ због којег је полиција дошла на његова врата:

“На моје питање да ли постоји правни основ за то што раде, они су ми рекли да постоји неки прекршајни поступак због протеста у Винчи из 2019. године, на којем сам ја учествовао”, каже он и додаје да је убеђен како је симболичко представљање пада Александра Вучића узрок непријатности коју је доживео.

Булатовић се симболиком користио и 1996. године. Тада је са великом лутком Слободана Милошевића, некадашњег председника Југославије, одевеног у пругасто затворско одело, привлачио највећу пажњу на протестима.

Због те лутке није избегао муке. Не само да је смештен у затвор, уз образложење да је ометао саобраћајне полицајце у обављању дужности, већ је и брутално претучен. Како је за Нова.рс рекао, његов једини грех је био то што је Милошевића приказао као робијаша.

“Кад сам деведесетих година носио лутку Слободана Милошевића, ставили су ме у затвор, а образложење је било да сам ометао саобраћајне полицајце. Сад, тридесет година касније дешава се идентична ствар кад сам се појавио са картонском фигуром Александра Вучића ”, рекао је Булатовић за наш портал.