Прочитај ми чланак

Булатовић: Ко има право да продаје српску земљу Арапима за шерпу рибе!?

0

- Ова држава је ствари поставила тако да домаћи пољопривредници, када купују земљу, плаћају хектар минимум три пута више него што је „Ал Дахра“ платила за имовину ПКБ-а, изјавио је у уторак 29. септембра, потпредседник Странке слободе и правде Дејан Булатовић, током обраћања уживо на ФБ-налогу странке.

Булатовић и његов саговорник Александрар Стојковић, доктор пољопривредних наука запослен у „Ал Дахри“, подсетили су јавност на то колики је гигант био ПКБ, на светском нивоу. За време док је градоначелник Београда био Драган Ђилас, политика града је била да се ПКБ сачува јер је хранио не само Београд, већ и ширу Србију, прерађујући сировине домаћих произвођача:

„А сада је ПКБ продат за 4.700 евра по хектару. Реч је о 17.000 хектара који су испресецани са 700 километара канала за наводњавање. Без тих канала, земља тог квалитета код нас у Срему кошта 50.000 по хектару“, каже Булатовић.

Овом куповином, арапска држава постаје и учесник на тржишту млека у Београду, будући да је учешће ПКБ у снабдевању српске престонице више од 50 одсто.

Јавност треба да зна да је од износа који је “Ал Дахра” уплатила на рачун ПКБ-а, када су враћени сви дугови држави и банкама, и исплаћен социјални програм радницима, на рачуну ПКБ-а остало око 12 милиона евра. За буџет Србије, ништа.

По продаји имовине ПКБ-а „Ал Дахри“, са свим запосленима су раскинути уговори о раду на неодређено време и исплаћена им је отпремнина, међутим, у споразумном раскиду уговора је наведено да ће сви радници наставити рад након приватизације. Ипак, за стално је примљено свега неколико директора, па су радници због тога протестовали у Београду.

Александар Стојковић је говорио о кривичној пријави, коју је поднео 23. маја 2018, против спорних набавки у ПКБ-у:

„Реч је о набавци бандажних завоја који се користе у сточарству. Ми смо их плаћали 362 динара, а могу да се набаве у Кини за 25 динара. Па ви видите на који начин су набијали трошкове!“

Одговор тужиоца на ову кривичну пријаву је био да тужилаштво не може тиме да се бави.

Не занемарујући и остале важне привредне и друштвене делатности, Булатовић је апострофирао пољопривреду као један од темеља наше државе:

„Нама је циљ не само да произведемо вишњу, већ да направимо и компот – онако како је ПКБ радио. Странка слободе и правде ће се борити да се врати сјај пољопривреди и српском селу. Некада је српско село било сито, а данашња власт промовише глад“, и додао:

„Ко има право да продаје српску земљу?! Ко вам је дао то право, земљу коју су српски паори радили и од које су живели, срам вас било! Надам се да ће се овај народ освестити и схватити шта нам раде. Ми из Странке слободе и правде нећемо дозволити да нам земљу продају за шерпу рибе.“