Прочитај ми чланак

Букти рат између Вучића и Стефановића због случаја Контић

0

Најновији случај бруталног пребијања младића у Новом Саду, за које се сумњичи насилник Иван Контић, додао је још варница на ватру која тиња у СНС месецима уназад - између Александра Вучића и министра полиције Небојше Стефановића. Да је управо овај случај нови камен спотицања на релацији Вучић - Стефановић открила је потпредседница Странке Слободе и правде Мариника Тепић, говорећи о покушају заташкавања правих података у истрази, о чему је говорила данас испред Министраства унутрашњих послова.

“У овом случају на делу је сукоб кланова унутар Српске напредне странке, односно Андреја Вучића с једне и Небојше Стефановића с друге стране. У свему ћете препознати рукопис Андреја Вучића, рукопис кумова Звонка и Милана, рукопис навијача, рукопис кладионичара, али и рукопис Небојше Стефановића и Владимира Ребића који се помало између себе боре преко начелника полицијских управа у Србији”, навела је Тепић и у прилог тези да се цео случај заташкава, показала две службене белешке из полиције о случају пребијања које се 24. августа догодило у Јеврејској улици у Новом Саду.

Foto: Youtube

 

Да између председника странке и његовог рођеног брата Андреја са једне и Небојше Стефановића са друге стране, месецима уназад није све у реду, говоре и информације су које су спорадично цуреле у јавност. Стефановић је у само неколико месеци од једног од најближих Вучићевих сарадника, постао персона нон грата…

Ако је веровати штурим подацима које су се овом приликом могли сазнати, сукоб је кренуо у тренутку када Небојша Стефановић, по повратку из Америке у мају прошле године, доноси одлуку да смени државну секретарку Министарства унутрашњих послова Дијану Хркаловић. Ова одлука је уследила након неколико минуса секретарке. Најпре се Хркаловић појавила у Лучанима на дан избора без знања министра, због чега је наводно понудио оставку, коју је тада Вучић одбио. Повезаност Дијане Хркаловић са убијеним Александром Станковићем званим Сале Мутави, допринело је одлуци Стефановића да је смени, поготову након посете Америци, где је овакав налог наводно добио од ФБИ и ДЕА.

Како Хркаловић важи за особу која ужива велико поверење Александра Вучића, њена смена је била прва каписла, од које ће се касније распламсати ватра.

До већег раскорака између Вучића и Стефановића долази у тренутку када у јавност доспевају афера Крушик и информације да отац Небојше Стефановића, Бранко, има извесну улогу у куповини оружја.

Да подсетимо, аферу “Крушик” је открио узбуњивач Александар Обрадовић. Она је из корена уздрмала српску јавност, а вест се брзином светлости пренела у свет, па је и Шпигл писао о овом случају:
“Државна компанија Крушик која производи артиљеријске гранате, мине и ракете, продавала је оружје по веома ниској цени приватној компанији за трговину оружјем ГИМ од 2017. године. ГИМ је потом то оружје продавао у иностранству, уз велику зараду. Један од посредника у тим договорима био је, како се наводи, Бранко Стефановић, који је радио као правни саветник за ГИМ. Преко њега постоји директна веза с владом, пошто је Стефановићев син Небојша актуелни министар унутрашњих послова”, стоји у тексту.

Вучић упетљан у аферу

Вучић се нашао у врло незгодној ситуацији, јер је био принуђен да објашњава о везама двојице Стефановића са трговином оружја. Тако је почетком новембра у емисији “Упитник” на РТС-у изјавио како је министру унутрашњих послова Небојши Стефановићу рекао да ће – ако су он или његов отац Бранко Стефановић урадили нешто противзаконито, морати да одговарају пред законом. Председник је том приликом истакао да су и он и Стефановић спремни да иду на полиграф.

Десет дана касније, Вучић се исправио рекавши да је питао Небојшу Стефановића шта му је отац у ГИМ-у, а из његовог одговора “ништа” закључио да је обичан запослени. Ипак, упитан да прокоментарише документ који показује да је Бранко Стефановић био испред ГИМ-а у Крушику, Вучић је казао да то ништа не доказује и да не зна где је тада био Стефановић “јер му није ни отац ни мајка”.

О јазу између двојице дојучерашњих блиских сарадника, који је постајао све већи, говори и то што се Небојша Стефановић није налазио на листи СНС на претходним изборима, а на победничко славље је дошао на самом крају, тако да га нема на фотографијама са страначким колегама.

Две струје

Његово одсуство са прославе је још више распирило приче о две струје у СНС, једној коју предводи Вучић и другу на чијем се челу налази Стефановић.

Те вечери је на питање новинара где је Небојша Стефановић, пошто је очигледно да га нема у друштву страначког врха на прослави победе, Вучић одговорио да се “нико не секира и да је Небојша у градском штабу јер тамо има неке обавезе”.

У међувремену, чинило се да су се страсти смириле, међутим, нови случај у којем се поново под знак питања довела ефикасност полиције, а о чему је јавност обавестила Мариника Тепић, изгледа је само распламсало стари сукоб. Најбољу слику о односу двојице политичара, свакако ће дати нови састав Владе, односно хоће ли Стефановић остати министар…