Прочитај ми чланак

БУЏЕТ БЕОГРАДА За обећани метро ни динар, за Весићеву гондолу више него за вртиће

0

Дан после Републике, и главни град је добио буџет за 2020. годину. Скупштина Београда изгласала је градску касу. Заменик градоначелника каже - Београд је стара престоница и жели да се такмичи са Бечом, Римом, Паризом. Али, има ли пара за то?

Милијарда и двеста милиона – буџет града који заменик градоначелника посебно назива:

„Овај буџет је историјски“, казао је Весић.

Значајни приходи очекују се између осталог и од, пореза на доходак, пореза на имовину и добити јавних предузећа.
Новац ће се, између осталог, трошити на изградњу улица, нове аутобусе, али и изградњу вртића и већа социјална давања и веће плате запослених. Али, предвиђени су и специфични пројекти

Н1: Колико је одвојено за гондолу?

„425 милиона…То пребацујемо Скијалиштима Србије која граде гондолу. Када гондола буде завршена, град Београд ће бити сувласник у износу новца који је уплатио“, казао је Весић.

Такав Буџет, сматрали су виђенији одборници, морао је да добије подршку.

„Па молим и партизановце и звездаше. И све чланове свих партија, да не уђу у историју тако што ће гласати против историјског буџета. Хвала….Измамио сам аплауз па желим да кажем једну жељу. Желим да отворим ја свих тих 17 вртића. И гондолу“, казао је Бранко Милићевић.

Опозиција која је учествовала у расправи примедбу је имала, између осталог, на расподелу новца општинама. Кажу поједине, попут Старог града или Новог Београда добијају мање него што би према површини и броју становника требало.

„Ако је одговор на ово питање да је то зато што су неке општине у неко друго време кад су неки други били на власти биле у бољем положају, то није добро објашњење. То је нека врста реваншизма, а реваншизам у политици није добар“, казао је Раде Вељановски.

„Ви то једнобразно гледате. Покушавате да политизујете буџет. Кажете једну страну приче. А што не кажете колике су инвестиције града у Општину Стари Град. Мере се у милијардама, што то нисте поменули“, навео је Никола Никодијевић, председник градске скупштине.

Но, највише примедби чуло се испред градског парламента. Странке које бојкотују замерају да се за гондолу троши више него за аутобуску станицу, да су инвестиције значајно мање него 2013, али и да за давно обећани метро није предвиђен ни динар.

„Александар Вучић је обећао завршатак прве линије метроа до 2021. године. Као што видимо, нема ни идејног пројекта, а у буџету за наредну годину није предвиђен ни динар из градског буџета“, казао је Никола Јовановић из Народне странке.

„То значи да финансирање метроа иде из буџета Републике Србије, наравно да ће корисник бити Београд. Јер инвестиција која ће на крају бити вредна између три и четири милијарде евра сигурно није инвестиција коју може сам Београд да финансира“, појаснио је заменик градоначелника Горан Весић.

Паре за метро нису једини новац на који Весић рачуна из касе свих грађана Србије.

Н1: Ове године је неколико пута пребациван новац из буџета Републике на рачун града. Хоће ли тога бити и следеће године?

„Хоће, наравно, зато што смо ми 40 одсто БДП Србије и зато што град Београд остварује 66 одсто од пореза на зараде, а све друге локалне самоуправе остварују 77 одсто – градови, односно 74 одсто општине…Пошто град Београд даје више за буџет, онда ће користити сваку прилику, кад год има потребе, кад год пројекат није само градски, да добије помоћ из буџета. И то ћемо наставити да радимо. И колико год добијамо пара из Буџета мање је од онога што дајемо буџету“, казао је Весић.

Уз редовне приходе планирано је и ново заџивање – 31 милион евра за куповину аутобуса и 35 милиона евра за изградњу канализације на левој обали Дунава.