Прочитај ми чланак

БРНАБИЋ: Затварамо све шалтере јавних служби, забрањујемо извоз свих лекова

0

Сутра ујутру одлучујемо о потпуној забрани изласка старијима од 65 година са претњом казне од 150.000 динара

Курир ТВ преноси уживо премијеркино обраћање.

– Ово што видимо данас на улицама Београда, Ниша, Новог Сада је поражавајуће. Пензионери у великом броју случајева нису послушали нашу молбу и апел. Велики број пензионера на улицама, банкама, сада смо на састанку крузног штаба се сложили да се ситуација забрињавајућа у вези са грађанском дисциплином. Жао ми је и осећам се лично поражено што овакве мере морамо да уводимо. То није само доказ да нема дисциплине, него нема скоро никакве солидарности, што је поражавајуће.

– Имаћемо сада седницу владе. Додатно ћемо пооштрити мере за рад кафића и ресторана. Заворићемо све шалтере јавних служби.

– Сва документа која истичу сада важиће до краја ванредног стања.

– Додаћемо лекове на листу забране извоза, забрањујемо извоз свих лекова из Србије, у наредних 30 дана.

– Донећемо закључак којим се ограничава куповина маски, рукавица, и средстава за дезинфекцију. Моћи ће да се купе 10 маске, 10 пари заштитних рукавица и два већа паковања, односно пет мањих средстава за дезинфекцију. Та куповина не може да се ограничи, не може се контролисати да ли ће неко ићи у више апотека. Међутим ако то желе да раде, нека раде, држава ће колико год може то да исконтролише.

Премијерка је рекла да јој је жао што мора да уведе ове мере.

– За све који долазе из Италије, Шпаније, Аустрије, Швајцарске важиће карантин од 28 дана, не кућна изолација, карантин, сви који буду кршили обавезу те самоизолације биће кажњени са 150.000 динара. Зато апелујемо на наше грађане да не долазе у Србију. Остали грађани, 14 дана обавезне самоизолације, с тим што као кризни штаб сада имамо формулар за праћење грађана у самоизолацији, како би заједно и са Министарством унутрашњих послова, војском али и волонтерима и локалним самоуправама пратили да ли се та самоизолација у потпуности поштује.

Уводе се за сада новчане казнене мере за све који прекрше забрану самоизолације, а казна је, каже, максимално 150.000 динара. Размишљало се, каже, да ли да се крене са новчаном или са затворском казном.

– Заиста је незахвално наше грађане који прекрше карантин стављати у затвор, а није ни безбедно у овом тренутку да не би уносили корона вирус у затворске јединице – рекла је Брнабић.

Ако се други пут прекрши обавеза о самоизолацији, онда ће се донети план за даље поступање, рекла је премијерка. Премијерка је подсетила и на случај прекршаја мера карантина у Варварину.

– Ово је ванредно стање. Сви заједно треба да се боримо и сви заједно треба да упутимо јасну поруку уколико неко не жели да поштује обавезујућу одлуку о самоизолацији да мора да буде кажњен зато што доводи у опасност све људе у тој локалној заједници – рекла је премијерка.

– У 14 сати имам састанак са председником Вучићем и разговараћемо о томе да ли постоји потреба да уведемо додатне мере, да се грађанима старијим од 65 година забрани свако излажење из кућа и дворишта и да пропишемо казну од 150.000 динара за свако кршење ове мере.

Она је још једном замолила све старије од 65 година да не иду напоље, по пекарама и продавницама.

– Све ћемо решити, имамо велики број волентера, само седите у кућама. Уколико ово видимо да не фукционише, сутра ујутру ћемо забранити сваки излазак грађанима старијим од 65 година, за њихово добро и добро свих грађана. Обезбедићемо и новац и пензије и храну и воду само седите кући- нагласила је премијерка.

– Имамо све, хране, пића, лекова, нема разлога за панику. Забранили смо извоз, молим за мало солидарности, имамо велики број волонтера, кол центара. Само молим за солидарност.

Премијерка је најавила да ће данас обићи Инфективну клинику КЦС да би видела како раде, да подржи лекаре и медицинске сестре, а наредних дана и друге установе у другим градовима. Брнабић је рекла да су припадници Војске Србије већ испред појединих институција, како би из заштитили и показали да је држава ту и да ће их чувати на сваки начин.

– Стигла нам је прва помоћ из Кине, тестови за цовид-19. То је урађено у координацији Амбасаде Кине у Београду и Владом Србије, уз огромну помоћ председника Вучића. Захваљујем им се у име грађана Србије. Још један апел да старији од 65 година поштују и седе у кућама.

Потом је одоварала на питања новинара.

О забрани изласка старијима од 65 и немогућности рада од куће

– Отворене су линије где могу да се обрате старији од 65 за било коју врсту помоћи. Све што радимо биће подређено старијим суграђанима и не треба да брину да ће им ишта фалити. Ми не морамо да бринемо о другим слојевима становништва. Сви ми ћемо се бринути о њима, пензионера у Србији има око 1.750.000 а имамо велики број волонтера.

– Велике фирме су се организовале, дали смо препоруку да рад по смена, чак и у 3 само да буде што мањи број људи на једно месту. Неке фирме су обезбедиле заштитне маске, неке нису. Препоруке су рад у сменама и да се побољша хигијена комплетна. Данас ће на седници владе бити дата инструкција јавној управи и локалним самоуправама да сви старији од 65 година не долазе на посао већ да раде од куће, као и који имају децу млађу од 12 година и сви хронични болесници. То је јасна инструкција свима у државној управи и локалној самоурпави. Тиме дајемо пример за послодавце – рекла је она.

– Тржне центре не можемо да затворимо без огромних губитака државе, али ћемо видети да ограничимо број људи у тржним центрима. Кафићи су најпроблематичнији, ту је огроман број људи. Још једном аплеујем да се уозбиљимо. Од сутра почињу часови, биће тестова, оцењивања.

– Данас смо на кризном штабу договорили да се одреди дневна дистрибуција здравствене опреме, одредићемо приоритете, и дневно ћемо до РФЗО радити дистрибуцију, па онда до апотека. Повећаћемо производњу заштитних маски, и војска креће у производњу.

– Нема сврхе да се повећава број аутобуса, а с друге стране апелујете да људи не иду нигде. Ја не знам где ти људи иду. Где су људи кренули на дан апела да сви седе кући. Немам проблем са смањеним бројем возила ГСП, већ што не слушамо реч струке.

– Људи немају довољно самодисциплине да седе код куће, нарочито у Београду. Ако се овако настави, неће више нигде бити гужве, увешћемо полицијски час.

Она је још једном позвала на дисциплину и навела да ни у Италији нису поштовали забрану окупљања и изласка, те да је због тога дошло до експанзије вируса корона.

– Да ли и код нас треба да буде 2.000 мртвих па да ви седите код куће?!

Премијерка је апеловала да се не иде код лекара, већ да се позивају телефоном, а потом ће се организовати спеијалне службе.

Подсетимо, Вучић је синоћ прогласио у 20 сати ванредно стање на територији целе Србије поводом ситуације са коронавирусом и истакао да одлука ступа на снагу одмах.

Иначе, у Србији до јутрос у 8 часова 16. марта 2020, регистровано је укупно 55 потврђених случајева ЦОВИД-19. Од последњег извештаја, до 18 часова синоћ, тестирани су узорци 15 особа од којих су 2 узорка била позитивна. Они немају тежу клиничку слику болести и налазе се у кућним условима.