Прочитај ми чланак

БРНАБИЋ: Волела бих да се никад нисам срела са Харадинајем, али морам због Србије

0

Премијерка Ана Брнабић каже да не осећа потребу да извини за изјаву да у преговорима са Приштином Београд има посла са "људима који су тек изашли из шуме". Додаје да би волела да није морала да буде у истој просторији са Харадинајем, али да је то њен посао због мира и стабилности.

„Највише бих волела да се никад нисам срела с Харадинајем, јер ви знате за какве ја најгоре злочине био оптужен, али морам и са црним ђаволом због интереса Србије“, рекла је Брнабић у ТВ-емисији „Упитник“ Радио-Телевизије Србије.

Премијерка је навела да би руководство из Приштине назвала људима из војске да нису били припадници террористичке групе. Показало се да је са њима немогуће разговарати, истакала је Брнабићева гостујући у емисији Уптиник на РТС-у.

„Волела бих да преговоре са друге стране воде професори. Имам пријатеље Албанце и апсолутно овим не ниподаштавам албански народ. Фатмира Љимаја, Хашима Тачија, Рамуша Хараднија не поштујем и волела бих да нисам морала да будем у истој просторији са Хараднајем, али то је мој посао због мира и стабилности и будућности нових генерација“, поручила је премијерка.

Навела је да се у Приштини се одржава састанак о сарадњи младих и да ће наша делегација бити тамо.

Сваки дан покушавамо да спустимо тензије зарад другачије будућности, нагласила је Брнабићева.

На питање шта очекује од најављеног састанка у Паризу, почетком јула, она је рекла да „ако га организује Француска, ми ћемо бити тамо“.

Људи ће бити обештећени, систем за поплаве делује

Премијерка је најавила да ће сви који су погођени поплавама бити обештећени, указујући да су инвестиције од 2014. и 2015. године у систему одбране од поплава дале резултате.

„Данас је ситуација много боља. То стварно нису огромне штете с обзиром на то колике су кише пале. Јако сам задовољна колико је урађено и колико тај систем делује“, рекла је премијерка.

Објаснила је и да је ванредна ситуација у неким општинама проглашена зато што се тако може реаговати брже и ефикасније.

Она је навела да је у Лучанима за само четири сата ниво реке подигао за чак 3,7 метара са 70 центиметара на 4,4 метра.

„Насип који смо тамо изградили није пробијен, у њега смо уложили 2,5 милиона евра и стварно нам се сваки цент исплатио „, навела је премијерка.

Напоменула је да нека насеља и куће није било могуће одбранити зато што су грађени без дозволе и на територији која је у плавном подручју.

„У четвртак на седници владе тражићемо од локалних самоуправа процену штету, пружићемо им сву техничку помоћ да то ураде, и кроз текућу буџетску резерву и робну резерву да обештетимо људе, да им помогнемо“, рекла је Брнабићева.

Премањеним речима, извештај Европске комисије о напретку Србије у евроинтеграцијама је генерално позитиван, али како је рекла, има ствари које су „тенденциозно испуштене“.

Сматра да је недопустиво је када се говори о протестима опозиције употреби термин „свекупуно мирни“.

„Циљ извештаја је да се информише јавност Европе о дешавањима У Србији. Када изоставите да су присталице Савеза за Србију насилно упале у зграду РТС-а, европска јавност се неће упознати са природом СЗС-а, што је за мене тендециозно изостављање“, оценила је премијерка.

Истовремено, она је упитала у колико европских земаља је неко упао у јавни сервис.

„Да ли мислите да је то мала и не тако важна информација, да је неко упао, ломио ствари и слично. (Шеф делегације ЕУ у Београду Сем) Фабрици је рекао да се то подразумева под изразом свеобухватно мирни протести“, рекла је Брнабић.

Додала је и да је извештај о напретку за парламент констатовао да је председница Скупштине иницирала дијалог са свим парламентарним странкама, али није нашао за сходно да управо те неке странке, од којих неке немају посланичку групу, нису прихватиле ту иницијативу.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!