Прочитај ми чланак

Брнабић у Батајници: Ова болница је као свемирски брод

0

Премијека Ана Брнабић је на отварању нове ковид болнице у Батајници рекла да је ово историјски дан, те да у поређењу са највећим бројем болница, ова у Батајници заиста јесте свемирски брод.

Она је навела да ће здравствени систем из короне изаћи јачи, да ће добити две нове болнице, нову опрему и људе. Брнабић је истакла да је ово историјски дан у сваком смислу.

Printscreen: Nova S

“Урадили смо за четири месеца што није урађено за 40 година. Отварамо нову, прелепу болницу, и у поређењу са највећим бројем наших болница, ова болница јесте свемирски брод. Добијамо је у најтежем могућем тренутку, када већ данима имамо огроман број новозаражених”, рекла је Брнабић.

Како је рекла, Вучић је човек са визијом, јер је у августу одлучио да се почне са изградњом ових објеката.

“Он је рекао да морамо да имамо две болнице. Веровао је такође, једини вероватно, да можемо да изградимо чак две болнице за четири месеца”, рекла је Брнабић.

Министар здравља Златибор Лончар рекао је да је поносан што Србија добија данас нову ковид болницу, када много богатије земље морају да шаљу пацијенте у друге земље на лечење.

“Ни данас ми није јасно да у сред лета када смо сви покушали да се опустимо, а председник Вучић доноси одлуку да се изграде две ковид болнице. Ова овде и у Крушевцу. Данас када имамо проблем са местима за интензивну негу, показало се да је ово од непроцењивог значаја”, рекао је Лончар на отварању.

Он је навео да су наши бројеви такви да највише пацијената примамо на болничко лечење, те да исти ниво лечења имамо и у Београду и у Зајечару… те да се поштују исти протоколи.

“Сви наши здравствени радници биће максимално заштићени. Никад нам није било битније јединство него данас. Здравствени радници показали су да могу да ураде све што је до њих и да се изборимо са овим. Од поподнева ова болница прима прве пацијенте”, рекао је Лончар.

Он је одговорајући на питања рекао да ће у новој болници бити запослено око 1.500 радника, те да ће се тај број попуњавати, када се буду попуњавали кревети. Лончар је рекао да ће у новој болници у Крушевцу радити око 900 здравствених радника.

“Највећи број радника долази из Клиничког центра Србије у Батајницу, а затим из свих болница широм Србије, а у Крушевцу из Клиничког центра у Нишу”, рекао је Лончар.

Он је навео да већ данас ради скенер, рендген, ултразвук, сви респиратори…

Упитан ко ће радити на местима лекара у КЦС који су дошли у Батајницу, Лончар је рекао да је примљено доста лекара.

“За разлику од времена до 2012. године, када није био расписан ниједан конкурс, ми, откад сам министар, нисмо примили ниједног радника без конкурса. Не само што смо расписали конкурс, него смо додатно обавештавали људе да се јаве”, рекао је министар здравља.

Он је навео да сигурно нисмо чули, нити смо могли да чујемо да је искрсао неки проблем и да лекари негде недостају, те да би, када би то била истина, то била главна и ударна вест у опозиционим медијима. Лончар је истакао да му је драго да то у Србији није случај, као што је јесте у многим другим земљама.

Др Татјана Аџић Вукичевић, директорка болнице у Батајници, рекла је да ће требати мало времена да цео систем почне да ради, те да ће сви чланови њеног тима дати максимум да што пре буде побеђена епидемија.

Изградња болнице у Батајници почела је у августу, а на располагању има 930 места, од чега је око 680 места у јединицама полуинтезивне неге и 250 кревета за болеснике који ће се лечити на интезивној нези.

Ова здравствена установа примаће пацијенте са средње тешком и тешком клиничком сликом и функционисаће као јединица Клиничког центра Србије.

Како преноси РТС, први пацијенти ући ће у њу у 17 сати.

Др Татјана Аџић Вукичевић, директорка болнице у Батајници, изјавила је за РТС да ће у тој установи радити мултидисциплинарни тимови лекара, а циљ ће бити да се спрече компликације, како би се што мање пацијената нашло у интензивној нези.

“Каже се да је потребно око хиљаду нас да бисмо у три смене од по осам сати покрили све потребе болнице. Велики је посао био у Клиничком центру Србије да се направе тимови лекара, јер су то лекари разних специјалности, али оформљени су и крећемо од сутра ујутру са радом”, рекла је јуче Аџић Вукичевић.

Председник Србије Александар Вучић јуче је рекао да је цена изградње болнице у Батајници износила 1.171 евро по квадрату болнице.