Прочитај ми чланак

Брнабић: Србија није неутрална по питању рата у Украјини, осудили смо агресију

0

Премијерка Србије Ана Брнабић изјавила је данас да је током састанка са представницима јапанских власти у Токију објаснила позицију Србије и зашто не уводи санкције Русији због рата у Украјини, али и истакла да Србија није неутрална и да је осудила агресију на Украјину.

Додала је да јапански политичари не врше притисак као политичари у Европи, али су заинтересовани да чују позицију Србије.

Ми нисмо неутрални по том питању, наша позиција је потпуно јасна, ми смо се придружили и резолуцијама УН и декларацијама ЕУ где смо осудили агресију на Украјину, наше Министарство спољних послова је рекло да нећемо признати резултате референдума, једина разлика је што нисмо и не желимо да уведемо санкције Русији и за то имамо добро образложене разлоге“, изјавила је Брнабић у Токију српским новинарима.

Оценила је да је имала „добар састанак“ са тамошњим колегом Фумиом Кишидом, а јутрос се састала и са представницима парламентарне групе пријатељства Јапана и Србије.

„Искористићемо тај састанак да градимо наше политичке и економске везе са Јапаном“, истакла је и додала да је на састанку са премијером било велико интересовање о позицији Србије према рату у Украјини.

Додала је да је важно да се влади Јапана објасне ставови српских власти јер инвестиције у многоме зависе од препорука владе.

„Надам се да ће наша позиција овде (у Јапану) боље да се разуме и да нема никакве негативне ефекте на додатан прилив инвестиција из Јапана. Враћам се са доста оптимизма да ћемо имати добре вести у месецима пред нама и у 2023. години“, рекла је она српским медијима у Токију.