Прочитај ми чланак

Брнабић се ноћас тајно састала са фон Крамон, биће геј параде!?

0

Претходне ноћи председница Владе Србије Ана Брнабић састала се тајно са посланицима Европског парламента Виолом фон Крамон и Тери Рајндке. Тема њиховог разговора, ком је присустовао и једано од организатора Европрајда, Горан Милетић, била је најава да ће овај догађај бити отказан из безбедносних разлога.

„Састанак су иницирале Виола фон Крамон и Тери Рајндке. Ана Брнабић је убеђивала организаторе зашто би било добро да се откаже Европрајд, наводила је проблеме са Косовом, покушавала је да им образложи аргументе власти, а Горан Милетић, Фон Крамон и Рајндке су истакли да је недопустиво да се забрани слобода окупљања“, наводи извор Нова.рс.

С друге стране, Ана Брнабић, како наводе наши саговорници, није желела да изговори реч „забрана“, већ је инсистирала на томе да је у питању сугестија Владе Србије, објашњава наш саговорник.

Портал European Western Balkans навео је да су посланице Европског парламента стигле су у Београд где су пренеле поруку да ће велики број европарламентараца ипак доћи у Београд између 12. и 18. септембра, иако је Влада Србије најавила да ће отказати одржавање Еуропрајда.
Након Вучићеве најаве у суботу, уследиле су оштре реакције. Још у суботу посланица Европског парламента Тери Рајнке послала је поруку да ће европарламентарци доћи у септмебру у Београд и пружила снажну подршку организаторима догађаја.

Известилац за Србију у Европском парламенту (ЕП) Владимир Билчик рекао је да се нада да ћемо у наредним данима и недељама имати много јаснију слику и да ће Европрајд у Београду ипак моћи да се организује и одржи. Додаје да је то нешто на шта се обавезала и премијерка, а сада мандатарка за састав нове Владе Ана Брнабић.

„У начелу, никада није добро видети назадовање када је реч о заштити основних слобода и људских права. Србија је имала добре резултате на том плану, Београд је познат као жив и отворен град и овај догађај је нешто што привлачи велику пажњу, не само у Србији, већ и у Европи“, рекао је Билчик за Н1.