Прочитај ми чланак

Брнабић о ухапшеној новинарки: Србија дала домаћи задатак Европи

0

Председница Владе Србије Ана Брнабић изјавила је данас да јој је жао што је дошло до привођења новинарке портала Нова.рс Ане Лалић али и да је "ширење лажних вести у ванредном стању озбиљан прекршај".

Брнабић је за РТС изјавила и да ће се „лично потрудити да се овакве ствари не дешавају“. Она је коментаришући текст због кога је новинарка синоћ приведена рекла да „то нису лажне вести, то су лажи“, као и да ће „апеловати да више не буде привођења чак и због лажи“.

Printskrin/ TV Prva

Након што је најавила да ће данас Влада Србије повући одлуку донету 28. марта а која предвиђа централизовано давање информација о епидемији коронавируса, Брнабић је оценила да ће се због тога „Влада више бавити тиме да оповргне све те лажи и лажне вести“.

– Нећу да дам изговор Тањи Фајон да у Србији не постоји слобода медија, у време када је Србија поставила домаћи задатак свим државама Европе и региона како се информишу грађани. Нећу дати да се баци сенка на све оно што је до сада Србија урадила на слободи медија – казала је Брнабић.

Рекла је да ће закључак Владе о централизовању информација, који подразумева и санкције за оне који преносе информације које су дала „неовлашћена лица“ бити повучен „на изричиту директну молбу председника Републике“.

Брнабић је рекла и да је „Србија највише урадила од свих земаља у Европи ако не и у свету да грађани добијају тачне и правовремене информације“ у епидемији коронавируса.