Прочитај ми чланак

Брнабић брани брата: Није било корупције са Асеком

0

Председница Владе Србије Ана Брнабић реагујући на писање портала Нова.рс каже да у пословању државних институција са компанијом Асеко, у којој је њен брат један од директора, није било никакве корупције и да ни она, ни њен брат тако нешто никада не би радили.

Нова.рс је, наиме, ексклузивно објавила детаље уговора фирме Асеко са Канцеларијом за ИТ Владе Србије, за чији рад одговорност сноси премијерка, а због чега постоји сумња да је дошло до сукоба интереса.

На питање новинара да ли би као грађанка посумњала у сукоб интереса у случају као што је овај везан за фирму њеног брата, она је одговорила да зависи од тога како се та вест пласира.

“Да ли се у вести која инсинуира да је ту било корупције и сукоба интереса или се вест пласира тако да показује чињенично стање, да ли се вест пласира тако да је фирма о којој је реч фирма брата Ане Брнабић или страна фирма у којој је један од запослених брат Ане Брнабић”, казала је премијерка.

Брнабић је рекла да је фирма у којој ради њен брат од када је она председница Владе “имала раст прихода од 18 одсто, што је испод просека раста у индустрији у којој послују, и много лошије него многе друге фирме у том сектору”.

Истакла је да у овом случају није било никакве корупције и да ни она, ни њен брат тако нешто никада не би радили.

Консултована Агенција о сукобу интереса

Упитана да ли је знала да Савет за борбу против корупције, од кога је тражила да оцени да ли је у питању сукоб интереса, за то није надлежан, Брнабић је одговорила да је Канцеларија за информационе технологије и електронску управу тражила мишљење од Агенције за борбу против корупције, која их је упутила на Управу за јавне набавке, где су рекли да то није сукоб интереса, а онда су се консултовали са организацијом Транспарентност Србија.

“Чини ми се да је у овом случају Канцеларија за информационе технологије и електронску управу урадила посао који може да се сматра примером како треба поступати у датим условима”, истакла је Брнабић.

Не знам ко ће бити мандатар

Брнабић је одговарала и на питања о саставу нове Владе и тим поводом изјавила да не зна ко ће бити мандатар, због чега не би било примерено да говори шта би радила ако остане да садашњој функцији.

“Не би било примерено да сад говорим о томе какве би биле моје идеје. Мислим да је то потпуно ирелевантно док се не зна име мандатара”, рекла је Брнабић одговарајући на питање новинара шта би ново увела у рад Владе ако би поново била предложена за мандатара.

О убиству Оливера Ивановића

Упитана да прокоментарише то што се ни 1.000 дана од убиства лидера иницијативе “Слобода демократија правда” Оливера Ивановића не зна ко су налогодавци и убице, Брнабић је одговорила да Приштини не одговара да се сазна истина.

Брнабић је, на представљању програма Мастер 4.0-креативна индустрија, рекла да истрага о убиству Ивановића мора да се води у Приштини.

“Захтевали смо да учествујемо у тој истрази, али није дозвољено. Такође смо апеловали на Унмик и Еулекс да се то истражи, да се дође до истине и да се починиоци казне. Из Приштине, нажалост, имате само мук о тој теми. Ми то нећемо заборавити, ни оставити по страни. Наставићемо да тражимо истину и ко су убице и због чега”, истакла је Брнабић.

Истакавши да ће се до правде доћи кад тад, премијерка је казала да би Приштина већ открила и налогодавци и убице да јој то одговара, али мисли да јој не одговара да се сазна истина.