Прочитај ми чланак

БРНАБИЋ АМЕРИКАНЦИМА: Вероватно ћемо одустати од новог аранжмана са ММФ-ом!

0

Србија је фокусирана на закључивање програма Међународног монетарног фонда (ММФ) ове године и процениће његове последице по економски раст пре него што затражи нови аранжман, рекла је премијерка Србије Ана Брнабић у интервјуу за америчку агенцију Блумберг.

Брнабић је истакла да ће наставити спровођење плана реформе јавне управе коју је отпочео председник Александар Вучић, а кога је она заменила на функцији премијера.

Упитана да ли би Србија могла да одустане од обнове трогодишњег аранжмана из предострожности, којим су званичници ММФ-а препоручили мере које укључују смањење расхода, продају или гашење непрофитабилних државних компанија и смањење броја запослених у јавној администрацији, она је одговорила да је „то могуће“.

Америчка агенција напомиње да је Брнабић, која је образована у САД и Британији, новајлија у политици и да је у источној Европи прва жена отворено хомосексуалног опредељења на челу владе.

У интервјуу који је Блумбергу дала у петак, првог дана на функцији премијера Србије, а који је та агенција данас објавила, Брнабић је рекла да жели да у наредне две године убрза економски раст на четири одсто, са три одсто колико износи у 2017. години.

Укидање 11.300 радних места до 2020. године

Она се, наводи Блумберг, суочава са тешком борбом након што је привредни раст успорио на 1,2 одсто у првом кварталу у односу на исти период претходне године, а сада разматра да ли користи од новог аранжмана са ММФ-ом имају превагу над строгим надзором тог повериоца са седиштем у Вашингтону.

– Очито је добро имати некога да вам даје темпо, ритам реформи, са ким разговарате о приоритетима, и све то је велика предност. Међутим, понекад је ММФ оштрији него што је потребно, и у том смислу би нови споразум могао да омете раст – рекла је Брнабић.

Према њеним речима, њена влада ће настојати са укине 11.300 радних места у локалним администрацијама до 2020. године, укључујући 2.500 ове године, пошто Србија реформише своју јавну управу и реорганизује државне финансије.