Прочитај ми чланак

БРИТАНСКО МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ (о др Неши): „Мегатренд“ није регистрован код нас

0

На Megatrend International Expert Consortium Limited, установи регистрованој у Лондону, на смеру “бизнис и менаџмент” дипломирао је и Небојша Стефановић, министар унутрашњих послова, а диплому је пре 15 година, како је објављено, нострификовао на Универзитету Мегатренд у Београду.

Foto: Savez za Srbiju, pokret Dveri

 

Установа Megatrend International Expert Consortium Limited није регистрована код нас, нити имамо било какав уговор склопљен са њом, речено је Инсајдеру у британском Министарству за образовање.

Да та установа нема акредитацију у Великој Британији потврђује за Инсајдер и Мића Јовановић, одговорно лице у њој и ректор Универзитета Мегатренд у Београду. Он, међутим, додаје да је то у складу са свим тамошњим законима и да је на послодавцу да “одлучи да ли ће запослити неког са дипломом акредитоване или неакредитоване установе”.

Чињеница је, међутим, да је неакредитовани лондонски Мегатренд, коме у званичном регистру образовање није наведено као делатност, издавао дипломе које је касније, у складу с тадашњим прописима, нострификовао београдски Мегатренд. На челу оба Мегатренда у то време је био Мића Јовановић.

На Megatrend International Expert Consortium Limited установи регистрованој у Лондону, на смеру “бизнис и менаџмент” дипломирао је и Небојша Стефановић, министар унутрашњих послова, а диплому је пре 15 година, како је објављено, нострификовао на Универзитету Мегатренд у Београду. Како је сам рекао, на предавања је ишао у Сава центар, где је та британска установа одржавала студијске програме.

Проблем је, међутим, што Megatrend International Expert Consortium Limited регистрован у Лондону није акредитован, нити је у британском регистру као делатност те установе наведено образовање, па је тако актуелни министар стекао диплому неакредитоване образовне установе. Ту диплому је нострификовао Мегатренд у Србији, а он је касније захваљујући тој дипломи и магистрирао, а потом и докторирао и то управо на Мегатренд универзитету у Београду.

Да Мегантренд из Лондона нема акредитацију Инсајдеру је потврђено у Министарству за образовање Велике Британије.

“Та компанија код нас није евидентирана, нити имамо финансијски или било какав уговор са њом”, наводе у том британском министарству.

Мића Јовановић, који је одговорно лице у Megatrend International Expert Consortium Limited и ректор Универзитета Мегатренд у Србији, наводи за Инсајдер да је тачно да та установа у Лондону нема акредитацију у Великој Британији, али да је тамо регистрована.

Оспорен докторат Миће Јовановића

Министарство просвете је пре пет година утврдило да Мића Јовановић, ректор Мегатренд универзитета, није стекао звање доктора на Лондонској школи економије, како је тврдио, нити је тамо био регистрован као студент докторских студија. Тадашњи министар Срђан Вербић је тада захтевао од Јовановића да поднесе оставку, јер Закон о високом образовању прописује да ректор не може бити лице које је прекршило кодекс професионалне етике. Јовановић је тада поднео оставку, али је за ректора Мегатренда поново изабран 2017. године.

“У Лондону, по свим важећим законима, имате образовне установе које имају акредитацију и имате оне које немају акредитацију, као и у Србији. До послодавца је да ли ће да запосли неког са дипломом акредитоване или неакредитоване установе. Имате чувену ‘London school of buisness and finances’ која је 12 година радила без акредитације, а Фајненшл тајм јој дао признање за најбољу пословну школу. Тек недавно је добила акредитацију”, истиче Јовановић и додаје да у Лондону никада нису били кажњени, нити опоменути.

Упитан зашто се у британском регистру не наводи да је делатност установе Megatrend International Expert Consortium Limited образовање, он каже да је она тако регистрована.

“Погледајте мало боље. Сигурно се негде то провлачи”, додаје Јовановић.

Он наводи да је у Србији Мегатренд из Лондона имао решење Савезног секретаријата за економске односе са иностранством, односно одобрење за рад.

“Решење од тог секретаријата добили смо 1990. године, а ратификовано је 1995. То је урађено у складу са свим важећим законима”, каже Јовановић.

Мегатренд из Лондона одржавао је студијске програме у Београду од 1990. до 2004. године, а како је раније саопштио Универзитет Мегатренд, по том програм су се школовала 1.054 студента, што је, како је навео “у потпуности било у складу са прописима у Србији и стандардима образовања које нуди једна високошколска установа“.

https://twitter.com/srbininfo/status/1156963511987257345?s=20

У кабинету министра Младена Шарчевића Инсајдеру је раније речено да се инспекције неће бавити законитошћу стицања универзитетске дипломе министра унутрашњих послова Небојше Стефановића, уз објашњење да је за то надлежан сам Универзитет Мегатренд који је диплому нострификовао.

Разлог је, како су навели, одредба Закона о универзитету који је био на снази у време нострификације Стефановићеве дипломе.

“Наведени закон је упућивао да веће одговарајућег факултета спроводи поступак нострификације дипломе, односно утврђује еквивалентност стране школске јавне исправе, те да се услови и поступак нострификације, односно утврђивање еквивалентности стране школске јавне исправе ближе уређује статутом универзитета и факултета“, речено је тада Инсајдеру у Министарству просвете.

Диплому Небојше Стефановића прво су оспорили лидери Савеза за Србију и покрета Двери који су саопштили да је Стефановић прекршио закон тиме што је нострификовао диплому који је наводно стекао у Великој Британији, у школи која, како су рекли, не постоји.

Осим пријаве просветној инспекцији, Савез за Србију је поднео кривичну пријаву против министра унутрашњих послова Небојше Стефановић и одговорних са Мегатренда због фалсификовања докумената о завршеном факултетском образовању.

Одговарајући на ове оптужбе, Стефановић је рекао да је факултет завршио у Београду.

“Потпуна измишљотина, ја нисам ишао ни у какав Лондон, моји родитељи ме нису школовали у Лондону. Ја сам се школовао у Републици Србији, овде су били програми, конкретно, у Сава центру су се одржавала предавања. Дакле, велики број људи је ишао на њих и у складу са законом је све урађено“, рекао је Стефановић.

Лидери СзС Драган Ђилас и Бошко Обрадовић потом су изјавили да је компанија Megatrend International Expert Consortium Limited само једне године пријавила приход и то 1994. године у вредности 412 фунти. Ђилас је навео да су то подаци из званичног британског регистра и упитао како су онда запошљавани професори, како су плаћани и како је плаћан закуп у Сава центру, уплаћиване школарине…

https://twitter.com/srbininfo/status/1156938560190263297?s=20