Прочитај ми чланак

БРИТАНСКИ ГАРДИЈАН, ТАНЈУГ И РТС оптужили Србе на Косову за насиље!

0

fantomke

(Србин.инфо)

Познати британски лист Гардијан и српске медијске куће оптужују Србе са Космета да су екстремисти, јер су у огромној већини бојкотовали окупаторске шиптарске изборе, пошто желе да и даље буду држављани Србије. У току је нови медијски линч уперен против косметских Срба у којем, нажалост, учествују и водећи српски медији:

(theguardian.com)

Маскирани мушкарци бацају сузавац и уништавају гласачке кутије на три бирачка места на српској страни Митровице

Недељни избори на Косову су обележени насиљем и застрашивањем од стране српских екстремиста.

Два сата пре затварања бирачких места у етнички подељеном граду Митровици, нестабилном српском џепу на северу Косова, маскирани људи су упали у три школе на српској страни које су коришћене као бирачка места, бацили сузавац и разбили гласачке кутије.

Гласање у северном делу Митровице је обустављено јер су изборни званичници побегли, полиција ЕУ у оклопним возилима је распоређена по околини и хеликоптери надлећу град. Организација за европску безбедност и сарадњу у Европи (ОЕБС), која помаже да се управља изборима, извукла је 60 од својих више од 200 запослених у тој области.

Учешће Срба са севера Косова на изборима за Косовски савет и изборима за градоначелника је централно за ЕУ посредован споразум постигнут у априлу, да се интегрише 40 000-50 000 српских становника са остатком Косова, које је већински албанско и прогласило независност од Србије  2008.

Србија је позвала Србе са севера Косова да учествују по први пут, јер ЕУ држи у изгледу преговоре о чланству – који би требало да почну у јануару – као награду за подршку Београда у процесу.

Али, на углавном српској страни  Митровице, бившег рударског града подељеног дуж етничких линија од рата на Косову 1998-99, излазност је била само 7% до средине поподнева, у поређењу са 32% у целој држави.

„Избори се неће наставити вечерас или сутра, а питање је да ли ће се уопште наставити“, рекао је Оливер Ивановић, кандидат за председника општине северне Митровице.

Мало је  вероватно да ће општински избори довести до већих промена на државном нивоу, али то је до сада најопипљивији знак промене спољне политике Србије према својој бившој покрајини.

Милка, 43-годишња Српкиња који је одбила да каже своје пуно име, рекла је да неће гласати из страха да не остане без посла у државној компанији. Рекла је да је менаџер претио да ће отпустити сваког радника кога види на гласању. Други су рекли да неће бити обесхрабрени.

„Ја овде живим већ скоро 80 ​​година и дошао сам да гласам, јер ако не учествујемо на изборима, Срби ће нестати са Косова“, рекао је пензионер Милорад Стијовић.

За Србин.инфо превео: Александар Јовановић –Руска странка 

razbijanje-birackih-mesta

(tanjug.rs)

Екстремисти прекинули гласање
Српски екстртемисти полупали су гласачке кутије у техничкој, медицинској и школи „Свети Сава“, јер су Срби у вечерњим часовима кренули на гласање у великом броју. Избила је туча, а косовска полиција је употребила сузавац и гласање је прекинуто.

Припадници ОЕБС-а напустили су северну Косовску Митровицу око 17.15 у двадесетак џипова. Како јавља извештач Тањуга са лица места, особље ОЕБС-а било је веома уплашено, а неки од њих су носили шлемове за главу и панцире.

Како се могло чути, незванично, није било повређених. Косовкса полиција привела је једно лице, али се не зна да ли је повезано са тим догађајем.

(РТС)

Косовска Митровица, екстремисти прекинули гласање

На више бирачких места у Косовској Митровици екстремисти полупали гласачке кутије, гласање прекинуто. Вицепремијер Александар Вучић затражио од међународне заједнице право да Србија интервенише. Крстимир Пантић затражио поништавање избора у Митровици.

А ево како о овоме догађају са Космета, извештавају Срби:

КиМ: Вучићева тајна полиција упадала и разбијала све редом незадовољна бојкотом избора
Тајна полиција режима, под фантомкама упала на бирачка места у Косовској Митровици и разбила све што им се нашло на путу.

Ексклузиван снимак акције како наш сниматељ каже “Вучићеваца” погледајте у наставку.

(Срби на окуп)