Прочитај ми чланак

Брисел – разговори са окупатором: Нема договора, Дачић одбио Вучићеву оставку

0

Vucic-Eston-Dacic1(Новости, РТС, Блиц, Танјуг, НСПМ)
Дачић: Остају разлике у ставовима када је реч о надлежностима будуће заједнице српских општина, полицији и правосуђу.

Дачић одбио Вучићеву оставку. Тачи: Наставак дијалога могућ следеће седмице. Ештон: Последњи формални састанак.

У Бриселу је без договора завршена осма маратонска рунда дијалога Београда и Приштине, уз посредовање ЕУ. Кључно питање је било аутономија за Србе на Косову и Метохији.

Ова рунда је по многима била пресудна с обзиром да у другој половони априла предстоји извештај Европске комисије о напретку Србије. Ипак, договор није постигнут.

У српској делегацији, поред премијера Ивице Дачића био је и први потпредседник Владе Александар Вучић.

01:00 – ЕШТОН: ПОСЛЕДЊИ ФОРМАЛНИ САСТАНАК
Висока представница ЕУ за безбедност и спољну политику Кетрин Ештон рекла је да је дијалог између Београда и Приштине завршен после 12 сати разговора.
„На столу је било неколико предлога“, рекла је Ештонова, наводећи да је „јаз међу странама узак, али веома дубок“.
„Ово је био последњи пут да се формално састајемо“, рекла је Ештонова.

00:44 – ДАЧИЋ: СРБИЈА ТЕШКО ДА МОЖЕ ДА РАЧУНА НА ДАТУМ
Упитан да ли ће овакав исход осме рунде дијалога бити сметња Србији да добије датум за отпочињање преговора са ЕУ, Дачић је рекао да датум није најважнији, али да је постао део проблема, те да након оваквог исхода дијалога Србија тешко може да рачуна на датум.

00:36 – ТАЧИ: ПРИШТИНА СПРЕМНА НА ДОГОВОР, БЕОГРАД ОКЛЕВА
Хашим Тачи изјавио је вечерас да је Приштина била спремна на споразум, али да је оклевања било на страни Београда, и најавио да би нова рунда дијалога могла бити одржана већ почетком наредне недеље уколико Србија прихвати принципе Приштине.

Тачи је у Бриселу новинарима, по завршетку осме рунде дијалога, рекао да се нада да ће „Србија наредне дане искористити да озбиљно размисли и да ће договор бити постигнут“.

Према његовим речима, Приштина је изложила идеју која је позната у јавности и била је „максимално великодушна“.
„Још једном желим да истакнем да асоцијација (општина) неће имати извршна и законодавна овлашћења а спремни смо да понудимо све што долази из Устава Косова. Ако се Србија сложи са принципима, наредна рунда биће почетком следеће недеље“, рекао је Тачи.

Он је додао да данашњи састанци нису били лаки јер је било нових учесника који, како је рекао, нису прихватили реалност на Косову, и требало је времена да се они „адаптирају“.

00:31 – ДАЧИЋ: ОДБИО САМ ВУЧИЋЕВУ ОСТАВКУ
Премијер Србије Ивица Дачић рекао је вечерас да је, „због тежине ситуације“, први потпредседник Владе Александар Вучић понудио оставку током данашњих преговора у Бриселу, али да је Дачић ту оставку одбио.

00:19 – ДАЧИЋ: ЈОШ БЕЗ ДОГОВОРА
Председник Владе Србије изјавио је да тренутно нема договора у дијалогу са Приштином и да остају разлике у ставовима када је реч о надлежностима будуће заједнице српских општина, полицији и правосуђу.

„И поред ових дугих састанака које смо имали више пута, ми тренутно немамо договор. Имамо још неко време да дођемо до решења и сакупимо утиске после ових дугих разговора“, рекао је Дачић новинарима у Бриселу.

Он је додао да је делегација Србије била јединствена а да су разговори били тешки и исцрпљујући, не по тону него по ономе што се добија и губи.

00:13 – НЕМА ДОГОВОРА
Договор између Београда и Приштине у Бриселу није постигнут, јавља РТС. У току је обраћање српског премијера.

00:04 – ОЧЕКУЈЕ СЕ ДАЧИЋ
Очекује се да се новинарима обрати премијер Србије Ивица Дачић.

22:51 – У ТОКУ ЈЕ ПАУЗА, НАСТАВАК ЗА ПОЛА САТА
Кетрин Ештон је како јавља РТС, управо одредила паузу. Наставак преговора очекује се пола сата.

22:33 – КОЦИЈАНЧИЋ: КАСНО ЈЕ, АЛИ ДИЈАЛОГ ТРАЈЕ
„Упркос томе што је прилично касно, дијалог траје, висока представница ЕУ за спољну политику и безбедност разговара с премијерима Ивицом Дачићем и Хашимом Тачијем“ написала је портпаролка Ештонове Маја Коцијанчић на „Твитеру“.

21:21 – КУЧИ: СПОРАЗУМ МОГУЋ ВЕЧЕРАС
Заменик косовског премијера Хајредин Кучи рекао је у Бриселу да су у приштинској делегацији „оптимисти да ће споразум бити постигнут вечерас“, јавља РТС.

20:45 – ПОНОВО ТРОЈНИ САСТАНАК
Почео је нови тројни састанак делегација Београда и Приштине са Кетрин Ештон.

19:48 – ТАЧИ ПОВИСИО ТОН, ВУЧИЋ НИЈЕ ДОЗВОЛИО
Александар Вулин је, преносећи део атмосфере са маратонског састанка, рекао да није превише пријатно разговарати „са људима који воле да повисе тон“: Нисмо спремни да слушамо тираде. Атмосфера заиста није много ни пријатна, нити је занимљиво.

Вулин је потврдио да је током дијалога било повишених тонова, и да је за таквим маниром посегнула делегација Приштине, предвођена Хашимом Тачијем.

„Није било инцидента, али било било је повишених тонова. Први потпредседник владе Александар Вучић уме да се избори за оно у шта верује, тако да верујем да му је глас умео бити и те како повишен“, рекао је Вулин.

Вулин је нагласио да вицепремијер Вучић није први који је повисио тон, али је сигурно да „није остао дужан и није дозволио да на њега неко покушава да повиси глас“.

19:35 – ВУЛИН: ЈОШ НЕМА ПОМАКА
Директор владине Канцеларије за КиМ Александар Вулин изјавио је, у директном укључењу за РТС, да је управо завршена друга рунда билатералних разговора српске делегације са Кетрин Ештон.

– Сада очекујемо да Ештон пренесе српске ставове и аргументе представницима Приштине, па ако се оцени да има елеманат за даљи разговор поново ће се сести за сто – изјавио је Вулин.

– Полиција, правосуђе, просторно планирање неке су од суштинских ствари о којима разговарамо. Још се не може говорити о помаку, нити да смо за сада близу нечега што би се могло назвати решењем.

Разговори у Бриселу су веома тешки и тренутно су запали у кризу, сазнаје „Блиц“ од дипломатских извора у Бриселу. Како каже саговорник „Блица“ дијалог између првог потпредседника Владе Србије Александра Вучића и Хашима Тачија вођен је „повишеним тоном“.

– Атмосфера је напета, све је веома мучно. Иако је било несугласица, па чак и повишеног тона с обе стране, сви се надају да компромис може бити постигнут – наводи извор „Блица“ из Брисела.

Делегација Београда састала се, нешто после 18 сати, други пут са високом представницом ЕУ Кетрин Ештон, након што је на тројном састанку одређена пауза ради консултација, речено је Танјугу у делегацији Београда.

Портпаролка високе представнице Маја Коцијанчич рекла је да све што може да каже јесте да разговори и даље трају.

Тачијев сардник Хајредин Кучи, који је такође у Бриселу, рекао је за косовску телевизију КТВ да је прекид у преговорима направљен на захтев српске стране и да је оптимиста да ће бити постигнут споразум вечерас, јавља Срна.

18.35 – После паузе, настављени разговори делегације Београда са Кетрин Ештон, јавља извештач РТС-а.

17.44 – У току су консултације и очекује се да разговори Београда и Приштине са Кетрин Ештон убрзо буду настављени, речено је Танјугу у делегацији Београда. Извори у Бриселу наводе да се расправа водила повишеним тоном, због чега је Кетрин Ештон затражила паузу.

16.33 – За сада у разговорима нема помака, рекао Александар Вулин и поручио да ово за Београд није завршна рунда дијалога. Тренутно је пауза.

14.01 – Почео тројни састанак у Бриселу.

13.55 – Кетрин Ештон није понудила папир са предлозима, ЕУ је само посредник, тврди портпаролка високе представнице Маја Коцијанчић.

13.08 – Висока представница ЕУ Кетрин Ештон завршила састанак са члановима приштинског тима. Следи тројни састанак.

Осма рунда дијалога у Бриселу настављена је састанком делегације Београда са Кетрин Ештон. У току састанак високе представнице ЕУ са приштинским тимом. Кључно питање требало би да буде аутономија за Србе на Косову и Метохији. У српској делегацији, поред премијера Ивице Дачића, и први потпредседник Владе Александар Вучић.

taci-delegacija-527Хашим Тачи је рекао новинарима уочи састанка да су предлози које је Приштина припремила у складу са косовским уставом и законима.

„Ово је историјски дан. Одлучујући моменат за моју земљу, али и за цео регион“, додао је Тачи.

Тачи је рекао да је делегација Приштине спремна на договор, али да неће мењати став и да неће прихватити ништа што излази из оквира косовског устава. У делегацији Приштине су Хајредин Кучи, Едита Тахири и Слободан Петровић.

12.18 – Завршен састанак Кетрин Ештон са делегацијом Београда, после чега се састала са приштинским тимом.

10.47 – У Бриселу почео састанак делегације Београда са Кетрин Ештон.

10.34 – Делегација Београда предвођена премијером Ивицом Дачићем стигла у седиште европске дипломатије.

Фотографија са претходног састанка државног врха са високом представницом ЕУ у Бриселу

Осма рунда дијалога у Бриселу почела састанком делегације Београда са Кетрин Ештон. Кључно питање требало би да буде аутономија за Србе на Косову и Метохији. У српској делегацији, поред премијера Ивице Дачића и први потпредседник Владе Александар Вучић.

Састанком делегације Београда са високом представницом ЕУ за спољну политику и безбедност у Бриселу је настављена осма рунда дијалога Београда и Приштине.

У српској делегацији су, поред премијера Ивице Дачића и вицепремијер Александар Вучић, потпредседница Владе Србије за европске интеграције Сузана Грубјешић, министар спољних послова Србије Иван Мркић, саветник председника Србије Марко Ђурић и шеф Владине канцеларије за КиМ Александар Вулин.

Како јавља дописник РТС-а из Брисела, после тог састанка, Кетрин Ештон требало би да се састане са представницима приштинских власти, након чега је планиран заједнички састанак свих страна.

Главно питање о коме ће се и данас преговарати јесу овлашћења, односно ниво овлашћења за Заједницу српских општина. Пре свега, оних који се тичу области судства и полиције, односно овлашћења у именовању командира и судија.

Државни врх Србије је јуче, уочи осме рунде дијалога, постигао договор о томе шта је минимум српских захтева и који ће бити састав делегације, у којој ће, поред премијера Дачића, овог пута бити и вицепремијер Александар Вучић, потпредседница Владе Србије за европске интеграције Сузана Грубјешић и министар спољних послова Србије Иван Мркић.

Делегација Београда допутовала је синоћ у Брисел. Састанак би, како се очекује, требало да почне између десет и 11 сати.

У претходним рундама дијалога, поред трилатералног састанка, висока представница ЕУ је одвојено разговарала са Дачићем и косовским „премијером“ Хашимом Тачијем.

Такође, у неколико ранијих рунди Дачић и Тачи су се одвојено састајали и са америчким дипломатом задуженим за Балкан Филипом Рикером.

viktorija-nuland-500Делегација Приштине са Кетрин Ештон
У Брисел је синоћ, како је на свом Твитер профилу написао известилац Европског парламента за Србију Јелко Кацин, стигла и делегација Приштине, у којој су, поред Тачија и два потпредседника косовске владе.

Многи сматрају да је данашњи састанак председника Владе Србије Ивице Дачића и косовског „премијера“ Хашима Тачија одлучујући, пошто Европска комисија средином априла треба да представи извештај о напретку Србије у процесу евроинтеграција, који ће обухватити и напредак у нормализацији односа Београда и Приштине.

Председник Томислав Николић изјавио је, после тог састанка, да Србија не тражи идеално решење и да ништа не одбија унапред, али да је за Београд неприхватљиво све испод захтева да грађани заједнице српских општина одлучују о судству и полицији, и обавезно без присуства војске.

„Оно на чему инсистирамо је правосуђе, полиција и да никада војска не буде на територији заједнице српских општина“, рекао је Николић и додао да би гарант тога требало да буде ЕУ.

Председник Србије је оценио да Вучићев одлазак у Брисел представља потврду јединства државног врха у намери да се с Приштином постигне најоптималније решење.

Тачи је, пред полазак за Брисел, изјавио да неће бити лако постићи споразум и поновио да заједница српских општина неће моћи да има ни законодавна ни извршна овлашћења.

Према Тачијевим речима, цену за евентуални изостанак споразума платиће Београд, у виду кашњења у процесу европских интеграција.

Николић је оценио да оно што нуди приштинска администрација није довољно и упозорио је да поруке приштинских лидера да „ништа неће да попусте“ не делују охрабрујуће, али је истакао да „сутра ништа неће бити коначно“, мада је висока представница ЕУ за спољну политику и безбедност Кетрин Ештон после седме рунде дијалога, 20. марта, изјавила да ће 2. априла бити одржан „завршни састанак“.

Ештон је изразила уверење да је споразум Београда и Приштине на дохват руке, али и упозорила да постизање договора неће бити нимало лако.

„Верујем да је споразум на дохват руке, иако то неће бити лако“, навела је Ештонова у поруци коју је новинарима прочитала њена представница за штампу Маја Коцијанчић.

И други европски званичници изразили су наду у позитиван исход дијалога и постизање компромисног решења, али још нема информација о томе да ли ће Ештонова изнети двема странама другачији предлог од „нон пејпера“ који је Београд у претходној рунди одбацио као апсолутно неприхватљив.

На питање о могућности да Ештонова спреми иновиран предлог, Коцијанчићева је подсетила да ЕУ има улогу посредника у дијалогу и да се сваки предлог заснива на предлозима Београда и Приштине.

Портпаролка Стејт департмента Викторија Ниланд изјавила је да САД подржавају наставак дијалога Србије и Косова и надају се успеху на данашњим разговорима у Бриселу.

Она је на прес брифингу, одговарајући на питање дописника Танјуга, казала да Америка сматра да Србија и Косово треба да нормализују односе и да се одрекну наслеђа прошлости.

„Залажемо се за нормализацију односа, што би довело до напретка у економском смислу, као и на европском путу две државе“, казала је Ниланд.

У међувремену, Срби за севера Косова и Метохије већ припремају одговор за случај да у Бриселу буде постигнут договор који њима не би одговарао, најављујући формирање аутономије.

Они су јуче, на нешто мање од једног сата, блокирали интегрисани прелаз Јариње, поручивши да неће учествовати у спровођењу евентуалних договора Београда и Приштине ако буду противуставни и на штету грађана са севера покрајине.

(РТС-Агенције)