Прочитај ми чланак

БРИСЕЛ КРЕНУО НА ВУЧИЋА? ЕК: Претње и насиље над новинарима у Србији

0

Србија мора да убрза реформе у области независности и одговорности правосуђа, слободе изражавања, спречавања корупције и борбе против организованог криминала, навела је Европска комисија у најновијем извештају о стању владавине права у Србији, пренео је РТС.

„У неким областима Србија је постигла напредак узаконодавним и институционалним реформама, док се у другим суочава са озбиљним кашењима. Постоје области у којима резултати почињу да се примећују, док у другима још нема опипљивих резултата“, оценила је Европска комисија у извештају који је прошле недеље упутила земљама чланицама, а у који је РТС имао увид.

Комисија наводи да је процес уставних реформи у циљу јачања независности правосуђа тренутно „на чекању“, од када је Влада у новембру 2018. поднела иницијативу Скупштини за измену Устава.

„Случајеви претњи, застрашивања и насиља над новинарима и даље су забрињавајући, посебно на локалном нивоу“, оцењује Европска комисија и додаје да је „политички и економски утицај на медије и даље разлог за бригу“.

„Српске власти најавиле су да се следећи корак, гласање на пленарној седници Скупштине, очекује после парламентарних избора на пролеће 2020. године“, наводи Комисија у извештају и подсећа да је Венецијанска комисија оценила да Владин предлог измена Устава следи њене препоруке.

Комисија оцењује да „садашњи уставни и законски оквир и даље оставља простор за непримерен политички утицај на правосуђе.“

„Владини званичници, некад и на највишем нивоу, настављају да јавно коментаришу текуће истраге и судске процесе, као и појединачне судије и тужиоце. Кампање у таблоидима усмераване су на чланове правосуђа познате по критичким ставовима ореформи правосуђа“, наводи се у извештају.

Како се додаје, Правилник о понашању за чланове парламента и Владе о границама дозвољеног у коментарисању судских одлука и поступака не предвиђе никакве санкције, а Србија тек треба да пружи информације о његовој примени.

У делу о ефикасности судова, извештај Комисије наводи да подаци за прву половину 2019. године показују да се наставља тренд смањивања броја дугих суђења, старијих од две године.

Европска комисија оцењује да постоји озбиљно кашњење у координацији антикорупцијских политика, изменама Закона о финансирању политичкихактивности, као и у усвајању измена Закона о слободном приступу информацијама од јавногзначаја, у односу на раније постављене рокове.

РЕМ да штити медијски плурализам и остварује своје задатке

Оцењујући рад на Медијској стратегији, Комисија наводи да је Радна група коју је поново сазвала председница Владе у септембру 2019, довршила рад на нацрту на „консензуалан и транспарентан“ начин.

„У целини, од када је у пролеће 2018. годинепредседница Владе поново покренула процес, рад је био инклузиван и транспарентан, али медијска удружења примећују, међутим, да ранији нацрт који је упућен Европској комисији у мају 2019. године није одобрила Радна група“, истиче се у извештају.

„Случајеви претњи, застрашивања и насиља надновинарима и даље су забрињавајући, посебно на локалном нивоу“, оцењује Европска комисија и додаје да је „политички и економски утицај на медије и даље разлог за бригу“.

Независност РЕМ треба да буде ојачанаомогућавањем да штити медијски плурализам и да остварује своје задатке у односу на програмске промене које нарушавају програмски садржај који је предвиђен дозволама за емитовање, као и давањем овлашћења за издавање сразмерних новчаних казни, наводи извештај.

Позитивни кораци у примени процедура за азил

У делу извештаја о поглављу 24 наводи се да постојепозитивни кораци у управљању границама имиграцијама, укључујући и примену процедура за азил које су у складу са европским стандардима, борби против сајбер криминала, трговине људима, прања новца.

„Све наведено требало би да као резултат донесе бољи учинак у борби против организованог криминала, проактивнији приступ у финансијским истрагама и конфисковању нелегално стечених средстава“, оцењује Комисија.

Шансе за отварање два поглавља до краја године

Расправа о отварању нових преговарачких поглавља са Србијом у светлу извештаја Европске комисије почеће ове недеље, на нивоу радних група за проширење ЕУ.

Србија тренутно има четири поглавља техничкиспремна за отварање, а дипломатски извори у Бриселу оцењују да је реално да у децембру буду отворена два или једно поглавље.

Најбоље шансе да буде отворено има поглавље 4 о слободном кретању капитала, као и поглавље 2 о слободном кретању радника, док су у процедури одлучивања и поглавље 21 о трансевропским мрежама и поглавље 14 о политици саобраћаја, преносе извори у Бриселу.

                      ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!