Прочитај ми чланак

Брат Србенда Зоки „разапет“, али буквално

0

Хрватски председник Зоран Милановић направио је у понедељак хаос у региону изјавом “да је Србији отето Косово”.

Он је у родној земљи “разапет”, где су сви били шокирани оним што је рекао њихов председник приликом церемоније испраћања хрватских војника у НАТО мисију у Литванији.


Многи хрватски медији су се највише бавили реакцијама из Србије, истичући насловне стране београдских портала, па су писали да је Милановић напрасно од Србомрсца устоличен у „брата Србенду Зокија“.

Како преноси Блиц, хрватски медији су навели и да је еуфорично примљена изјава човека који је раније немало пута шокирао српску јавност, али потпуно супротним изјавама, и о Косову и о свему другом.

„Јутарњи лист“ изјаву председника сматра „међународним инцидентом“, надајући се да је ипак у питању „лапсус лингуе“. „Вечерњи лист“ је био мало директнији: „Председник Хрватске изгубио контроли, ближи се Милошевићевој реторици, мора се контролисати“.

Огласио се и премијер Хрватске Андреј Пленковић и рекао да су „Милановићеви ставови све гори и да то траје већ годину дана“.

Са друге стране, Милановићева изјава изазвала је тугу и неверицу на Косову. Многи су у толиком шоку да су замолили да преспавају, да се увере да нису сањали, па да тек онда дају изјаву, како дословце пише „Вечерњи“.

Једино се огласио бивши министар спољних послова Енвер Хоџај, који је био врло оштар:

“Изјава хрватског председника је бесмислица која се као таква мора одбацити јер искривљује многе историјске и политичке истине. Та изјава више личи на језик српске Академије или Српске православне цркве него на изјаву председника пријатељске земље Косова, попут Хрватске. Стога је ова изјава противна историјској реалности на Балкану коју наше две државе, Хрватска и Косово, представљају. Дакле, деле исту судбину од распада Југославије до крвавог рата с Милошевићевом Србијом. Косово је независна држава и према томе то је неповратна стварност коју признају све демократске државе света“, казао је Енвер Хоџај.

У Србији је Милановићева изјава о “отетом Косову” примљена као „већ знана истина“. Председник Вучић, упитан да прокоментарише тврдњу хрватског колеге, опезно је рекао да мора прво да је саслуша и открије контекст. Министар спољних послова Ивица Дачић рекао је да је истина то што је „председник Хрватске Зоран Милановић изјавио да је КиМ отето од Србије на силу и незаконито“, преноси РТС.

Дачић је за Танјуг рекао да на случају Србије најгрубље погажено међународно право у које се сви заклињу.

Али, Милановићевом изјавом бавили су се и светски медији, али не оном о Косову, већ апострофирају речи којима хрватски председник брани руског председника Владимира Путина и противи се наоружавању Украјине.

„Председник Хрватске Зоран Милановић критиковао је западне земље због снабдевања Украјине тенковима и другим наоружањем и поручио да Крим више никада неће бити део Украјине“, пише данас британски лист “Гардијан” и додаје:

“Милановић је заузео став против ЕУ откако је 2019. године изабран за левичарског и либералног кандидата, а своју политику је ускладио са политиком мађарског премијера Виктора Орбана и сецесионистичког лидера босанских Срба Милорада Додика.”

О Милановићу је писао и Асошиејтед прес, чији су текст потом пренели и бројни други светски медији, укључујући Вашингтон пост, Еј-Би-Си њуз…

“Милановић је на председничким изборима у Хрватској 2019. победио као левичарски либерални кандидат, контрапункт конзервативној влади која је тренутно на власти у Европској унији и чланица НАТО-а. Али од тада се окренуо популистичком национализму и критиковао политику Запада. према Русији, као и према Балкану. Милановић је изградио проруску репутацију, што је више пута негирао. Међутим, последњих месеци отворено се противио пријему Финске и Шведске у НАТО, као и обуци украјинских трупа у Хрватској у оквиру помоћи ЕУ тој угроженој земљи“, пише АП.

Скај њуз наглашава да је Милановић председник земље која је чланица НАТО алијансе и да са те позиције критикује слање оружја у Украјину.

“Међутим, од када се окренуо популистичком национализму, критикује западну политику према Русији, али и према Балкану. Господин Милановић је изградио проруску репутацију, што упорно негира“, пишу они.