Прочитај ми чланак

БРАТ ЈОЈ ПОГИНУО У РАТУ: Ово је Босанка која је п(р)огурала резолуцију о Сребреници!

0

Sanela Diana Dženkins

Санела Диана Џенкинс, главни промотер и лобиста Бошњака у свету. Од развода добила 190 милиона евра, брат Ирнис јој погинуо у БиХ.

СЦЕНАРИО

Позната је и по довођењу Анђелине Џоли у Сарајево, али и измени сценарија за њен филм „У земљи крви и меда“, који је у српским медијима оцењен као изразито антисрпски. Доводи се у везу и са власништвом у сарајевској телевизијској кући ТВ1.

Иза резолуције о Сребреници, која би на предлог Велике Британије требало да се нађе пред Саветом безбедности УН, стоји Санела Диана Џенкинс (42), рођена у Сарајеву као Санела Ћатић, данас најутицајнији лобиста Бошњака у свету.

Ова пословна жена, са резиденцијом у Малибуу на Флориди, али и становима у Лондону и Лос Анђелесу, коју зову најбогатијом Босанком на свету, до богатства је стигла после развода од шкотског банкара Роџера Џенкинса, с којим је у браку била 12 година.

Из тог брака изашла је „богатија“ за 190 милиона евра, чиме је ушла у круг 500 најбогатијих особа у Великој Британији.

У знак сећања на свог млађег брата Ирниса, који је погинуо пред сам крај рата у једном селу у источној Босни, а кога су, како наводи на свом званичном сајту, „убиле српске снаге“, основала је Фондацију „Санела Диана Џенкинс“, која помаже болесне, избеглице и повратнике.

На Универзитету УКЛА у Лос Анђелесу отворила је „Клинику за људска права“, с циљем да „сви злочинци изађу пред лице правде“.

Више пута је јасно износила свој став о Сребреници истичући да јој је „важно да се никад не заборави шта се догодило у БиХ, као и ко је одговоран за то“.

Sanela Diana Dženkins1– Морамо стално подсећати свет на геноцид у БиХ. То није више субјективно мишљење бе-ха патриота, него су светски релевантне институције потврдиле да се десио геноцид, ко га је направио и над ким је направљен. Парламенти многих земаља света су усвојиле резолуцију о Сребреници.

Сребреница је светска срамота, као и тешки злочини и етничко чишћење широм БиХ од стране истих оних који су направили геноцид. Засад је геноцид потврђен само у Сребреници, што не значи да неће бити потврђен и на другим местима где су вршени стравични злочини, убијана деца и старци и силоване жене. Наше је да не дамо да се заборави и да пошаљемо поруку свима да се никад нико нама више не може играти – истицала је Џенкинсова.

Никада није крила да се бави лобирањем у корист Бошњака. Била је саветница тада члана Председништва БиХ Хариса Силајџића, а осим активне лобистичке улоге, широј јавности је постала позната тек када је финансијски учествовала, са чак 200.000 фунти, у пуштању на слободу члана Ратног председништва БиХ Ејупа Ганића који је ухапшен 2010. у Лондону.

То исто поновила је и у случају генерала Армије БиХ Јована Дивјака, који је приведен годину касније у Бечу.

 Извор: Вечерње новости