Прочитај ми чланак

БОЖОВИЋ И ДРИТАН Спин амбасадора Србије у Црној Гори

0

Објављивање фотографије на којој разговарају у подгоричком ресторану Владимир Божовић, амбасадор Србије у Црној Гори, и Дритан Абазовић, лидер грађанског покрета УРА, изазвала је бројне полемике у црногорским медијима, а и Вучићевим у Београду.

У Црној Гори тај састанак већина посматра кроз призму притиска на актере који би требало да саставе нову црногорску владу, док београдска жута штампа наивно напада представника Србије у Црној Гори. Наводни атаци и прекори како Божовић шурује са лидером странке која не жели и чврсто се противи да види српске представнике у новој влади нису ништа друго него припрема новог, али веома провидног спина.

Dritan Abazović Foto: Printscreen/YouTube/Televizija Pljevlja

Шта треба да се деси? У предвечерје коначног договора и начелног пристанка лидера победничке коалиције око прерасподеле ресора (јер мало је вероватно да ће неко прокоцкати вољу грађана Црне Горе), појављује се Божовић како разговара са Абазовићем, који га вероватно није могао одбити, јер дипломатска активност коју су у претходним данима имали представници победничке коалиције подразумевала је вероватно и неку врсту разговора са амбасадором Србије.

Сада је свима јасно да ће успех око састава нове владе свакако припасти и Александру Вучићу, који је преко свог амбасадора успео да „помири непомирљиве стране“ и још једном докаже свој спасилачки капацитет.

Волели бисмо да грешимо, али досадашњи дипломатски потези Србије када је у питању Црна Гора, бојимо се да нису увек били на линији ако ништа друго, онда истине. Сви се сећамо, мада памћење код нас најкраће траје, набавке специјалног респиратора за лечење митрополита Амфилохија који њему приде није никада био ни потребан.

Цело српски естаблишмент се дигао на ноге како би се спасао живот човеку кога већина у владајућим структурама у најмању руку не симпатише, али визионарски ставови и потези председника Србије надилазе све те чињенице и он је лично ту специјалну машину послао у Подгорицу са жељом да митрополит што пре оздрави, а да се после много не уплиће у питање Косова и Метохије.