Прочитај ми чланак

Бот и портпаролка градоначелнице за 4 месеца на 3 радна места!

0

“Развојни пут Живковићеве, макар оно што је од уговора достављено новинарима Јужних вести, везан је искључиво за Градску управу и Медиану, а сама градоначелница Драгана Сотировски рекла је да је једно време и званично, са уговором, радила у Кабинету.

FOTO: Printscreen Južne vesti

Живковићева је заправо, последњих месеци, неко ко комуницира са медијима из Градске куће”, пишу Јужне вести и додају:

“Први уговор потписује 31. августа 2020. са Градском управом.Тамо је, како је могло да се види на конференцијама и састанцима, скоро од почетка мандата нове гарнитуре на власти, што је крај августа прошле године, иако формално у Кабинету није запослена. Уговор на одређено време у Градској управи Ниша склопила је 31. августа 2020. и обавезала се да ће као пословни секретар у звању “виши референт”, у Сектору за финансијски надзор и унапређење рада Градске управе радити до 31. децембра прошле године.

Међутим, она је све време радила у другом, потпуно одвојеном субјекту локалне самоуправе – Кабинету градоначелнице, а не у Градској управи. То потврђује и активна комуникација са новинарима у том периоду, као и коришћење службеног мејла и броја телефона”.

Тај уговор јој још није истекао, а она је већ 16. новембра потписала нови и то са Јавним комуналним предузећем Медиана. Обавезала се да ће у Сектору правних послова овог предузећа радити до 15. децембра због повећаног обима посла.

“Ни тај уговор није дошао до краја, а потписала је још један. Овог пута на неодређено. 4. децембра исте године званично је постала “за стално” радник ЈКП Медиана и то као “администратор општих послова” са пуним радним временом. И даље је све време радила у Кабинету, а не у предузећу које ју је запослило због – пуно посла. Она каже да за трансфер у зграду у Улици 7. јула бр. 2, има сагласност директора Медиане.”, пишу Јужне вести.

“Радим у Кабинету градоначелнице уз сагласност директора ЈКП Медиана, за потребе Града и овде сам упућена привремено док постоји потреба за мојим ангажовањем “, каже Живковић.

То потврђује и градоначелница Ниша Драгана Сотировски која је изјавила да је Живковићева у Градској кући по њеном захтеву.

“Град је оснивач предузећа и установа, градоначелник има дискреционо право да затражи на испомоћ запослене из тих колектива. Ако се директор сагласи, као што је у овом случају (а никада другачије није било у пракси) радник се ангажује у тиму градоначелника”, рекла је Сотировски.

Иако датуми на уговорима који су достављени Јужним вестима показују да је паралелно имала два активна уговора и радна места у јавном сектору и добија новац из буџета у коме, како је сама градоначелница недавно рекла понестаје пара, Живковићева тврди да то није тачно. Ово потврђује и Сотировски уз додатак информације да је на кратко постојао и уговор са Кабинетом.

“По Закону о раду не може да има два уговора у исто време. Ово је чиста дезинформација. Анита је најпре била радник ГУ од краја августа до краја октобра када је формиран Кабинет. Тада јој је раскинут уговор у ГУ и направљен нови у Кабинету који је раскинут њеним преласком у ЈКП средином новембра”, рекла је Сотировски.

“У Сталној конференцији градова и општина, чији су посао експертиза локалне самоуправе и њихов рад, кажу да један запослени може да буде код 2 послодавца, али уз одређене услове и ограничено радно време. У складу са одредбама Закона о раду запослени који ради са пуним радним временом код послодавца може да закључи уговор о допунском раду са другим послодавцем, а највише до једне трећине пуног радног времена.

Живковићева тврди да има сагласност, али није познато да ли има и уговор о допунском раду у Кабинету градоначелнице. Званични захтеви су послати пре неколико дана и очекује се достављање уговора уколико га има.

Она не негира да је напредњакиња, али каже да то није утицало на њен радни ангажман.

– Јако сам поносна на то што сам члан Српске напредне странке, али моје чланство није уопште утицало на моје ангажовање у јавном сектору – каже Живковићева.

Остаје питање шта је утицало на њен ангажман, с обзиром на то да је, како пише у уговорима, економски техничар, а запослена је на правним пословима у Медиани док се у Кабинету бави медијима и односима са јавношћу.

Зашто је баш она толико битна за тим градоначелнице да је морала за четири месеца да мења три уговора и бива „позајмјена“, Сотировски није одговорила, али је рекла да “припадност СНС није улазница за рад у јавном сектору”.

Колико је Живковићева поносна напредњакиња показују и фотографије на друштвеним мрежама које су доступне само укуцавањем њеног имена и презимена у претраживач. Поред селфија из просторија нишког СНС-а, ту су фотографије са градским функционерима од Зорана Перишића до Звездана Миловановића, али и са људима из врха странке, селфи са директором БИА Братиславом Гашићем и актуелном премијерком Аном Брнабић.

Твитер заједница ју је “оптуживала” да стоји иза бот налога “Феничанска краљица”, а према незваничним информацијама била је део СНС интернет тима у Медијани. Поменути налог углавном служи за промоцију СНС-а и Александра Вучића и обрачун са неистомишљеницима.

Живковићева тврди да са тим нема никакве везе.

На другом Твитер налогу, који носи њено име, ипак је признала да је бот.