Прочитај ми чланак

“Бошњачке“ геноцидне идеје: Р. Српска би требало да нестане

0

sejfudin

(Танјуг)
Невладине бошњачке организације оцениле су, у извештају Бошњачки поглед у будућност, да би „Република Српска требало да нестане, због дискриминације несрба“.

НВО као разлоге наводе драстичне дискриминације несрба и кршења људских права.

Председник Бошњачког покрета и сенатор Светског бошњачког конгреса Сејфудин Токић је рекао, на прес конференцији у Сарајеву, да се нестајање РС за њих не доводи у питање и нагласио да је њен назив – Српска неодржив.

„Њен назив неодржив је са аспекта Устава и суштине Дејтонског мировног споразума. Нема никакве логике да се мањи ентитет БиХ тако зове, јер ту живе Бошњаци, Хрвати и остали“, казао је Токић.

У Извештају се наводе и четири могућности нестанка овакве РС, које је Токић описао.

Прва је да се уз примену европских стандарда уклоне сви елементи дискриминације, друга је у унутрашњим тензијама пошто је РС на рубу банкрота, а трећа је мање вероватна, али укључује могућност ограниченог рата, било да је изазван инцидентом или уз подршку великих сила.

Четврта могућност укидања РС, према Токићу, је демократска промена Устава БиХ, па би РС била укинута референдумом свих грађана БиХ.

Први командант Армије РБиХ генерал Сефер Халиловић, коментаришући овај Извештај, истакао је да је „настајање РС мрља на савести домаћих политичара и међународне заједнице“.

„У БиХ је направљен такав уставни систем који генерише национализам, неравноправност и угроженост на територији РС Бошњака и Хрвата. То говори да је РС православни ентитет који у основи има само православље. Дакле, РС је неодржива са економског, политичког, војног и нарочито моралног аспекта и ми се надамо да ћемо јој једног дана видети крај“, рекао је Халиловић, а преноси агенција Фена.