Прочитај ми чланак

Бошково писмо Вучићу: Ви сте и највећа еколошка пошаст Србије!

0

Све што сте јуче изјавили о компанији "РИО ТИНТО" је апсолутна лаж!

Да сте као председник СНС склони лажним предизборним обећањима то сви знамо, али је изговарање неистина изгледа сада постала Ваша свакодневица. Више се чак и не либите да отворено и дрско лажете у својим свакодневним изјавама. Најновији случај је Ваш коментар на јучерашњој конференцији за медије у коме сте на намештено питање новинара (доказ да је намештено је да сте већ имали припремљене податке код себе!) о еколошком протесту против отварања новог рудника у Лозници рекли да Ваша власт нема никакве везе са страном компанијом „РИО ТИНТО“ која се тиме бави, изричито тврдећи следеће: „Ми ништа у свему томе нисмо урадили. Никакву одлуку нисмо донели никада!“ Поента ове изјаве била је ваљда у томе да је бивша власт донела решења у вези са испитивањем и експлоатацијом руде јадарита у Подрињу још 2004. и 2011. године, и да Ваша власт са тим нема никакве везе. Чак и да је ово тачно постављам Вам питање зашто као нова власт нисте поништили лоша решења претходне власти ако она угрожавају животну средину и здравствену безбедност грађана Јадра, Рађевине, али и целе Западне Србије? Међутим, ово што сте рекли је апсолутна лаж и то је лако доказиво кратким претраживањем извора на Интернету који говоре о више састанака и договора Вас лично и Ваших најближих сарадника са представницима ове стране компаније која је по злу чувена у светским круговима.

Тако сте Ви лично 23. јануара 2019. године у Давосу замолили представнике британско-аустралијске компаније „РИО ТИНТО“ да „наставе и убрзају радове, јер је то од огромног значаја за нашу земљу“. Они су у том разговору са Вама признали „да је њима лако да ураде рударски део посла, али да им онда, да би одвојили литијум из камена, остаје чак 26 корака потребних за тај процес“. Управо то Вас питам, као и бројни стручњаци, еколошки покрети и мештани подрињских села, Лознице и читаве Мачве и западне Србије: о каквом се технолошком процесу у 26 корака ради и какве ће бити последице по животну средину и здравље грађана? Ви сте тада најавили почетак рада новог рудника јадарита за 2024. годину, а да ниједног часа нисте одговорили на ова питања струке и забринутих грађана Србије, који ће да трпе трајне последице још једне Ваше спремности да више бринете о интересима страних мултинационалних компанија него грађана Србије.

„Велики број радника који би могао да ради у овом руднику“, како сте тада најавили, могао би такође да ради, а многи већ и раде на тамошњем селу и у богатој мачванској пољопривреди, али то засигурно неће моћи након што им „РИО ТИНТО“ загади земљиште, воду и ваздух. Нити српска пољопривреда и село имају подршку своје државе као ова и сличне стране компаније. И не само да српски сељаци неће моћи више да раде, већ неће моћи више ни да живе на својим вековним имањима. Подсетићу Вас да их Ви о томе ништа нисте питали нити су они имали право да одлучују о томе шта ће бити са пројектом од кога им буквално живот значи.

Да није тачно да немате никакву одговорност за долазак ове стране компаније на наше тржиште говори „Меморандум о разумевању између Владе Србије и компаније РИО ТИНТО у вези са имплементацијом пројекта Јадар“, који је потписан 24. јула 2017. године, дакле у време Ваше а не претходне власти. Чак је формирана и заједничка Радна група за имплементацију Пројекта „Јадар“, која је одржала састанке 25. новембра 2017. и 2. априла 2018. године у Министарству рударства и енергетике. Тим поводом министар енергетике Александар Антић изјавио је да је „циљ Радне групе да омогући што ефикаснију имплементацију активности у процесу отварања рудника“, а Ваш најближи сарадник и председник Владе Србије Ана Брнабић састаје се са представницима компаније 14. априла 2018. и на Твитеру констатује да је то био „одличан састанак и блиско партнерство са РИО ТИНТО“. Све ово јасно говори да је Ваша власт у потпуности стала иза овог еколошки и здравствено небезбедног пројекта и постала партнер једне стране мултинационалне компаније у угрожавају животне средине једног огромног дела Србије.

Право питање гласи како је ово једно од највећих налазишта литијума и бора на свету дошло у руке странаца, али је очито да Ви са тим немате проблем. Све што сте обећали да ћете испитати пљачкашке приватизације у време прошле власти – слагали сте. У време Ваше власти у руке странаца су прешли и ЈАТ, РТБ Бор, ПКБ, Аеродром Београд, Комерцијална банка… За даљу распродају остали су Вам још само ЕПС и Телеком и после тога држава Србија неће имати више ништа у свом поседу. По Вашој логици литијум је стратешки важан за економију (ако овде изузмемо друге коруптивне позадине овог посла), али по мојој логици стратешки је важније здравље грађана, заштита животне средине и производња здраве хране која ће дефинитивно економски бити битнија од било чега другог у 21. веку. Зато сам ја за зелени патриотизам на првом месту, што је Вама очито страно и никада се тиме нисте ни бавили као странка и власт.

Бићу веома отворен и искрен. Ви сте, г. Вучићу, највећи еколошки проблем у Србији. Не само да сте све учинили да стране мултинационалне компаније раде шта хоће у Лозници, Београду, Бору, Смедереву, Нишу или Ивањици, већ за њих не важе наши закони нити еколошка или било која друга инспекција сме да им уђе у фирме. Сваки дан је други српски град међу првима у Европи по загађењу ваздуха. Имамо огромне проблеме са отпадом, зрачењем, сечом дрвећа и уништавањем зелених површина, као и одсуством провере исправности квалитета хране из увоза. Ваш кум и његови компањони главни су у стављању наших река у цеви и погубним инвестицијама у антиеколошке мини-хидроцентрале. Коначно, Ви лично сте озбиљно загадили политички и медијски простор. Ви сте генератор мржње, подела, сукоба и грађанских тензија у Србији, а ми смо се сви упецали и узели учешћа у томе. Доста је са тим. Доста и грађанског рата и распродаје Србије, доста загађења животне средине, доста подршке инвеститорима који експлоатишу не само наше ресурсе већ уништавају и наше здравље и нашу природу.