Прочитај ми чланак

БОШКО: Вучићева власт се предала, то сада схватају и у СНС и у Српској листи

0

Пред Србијом је пакет ултиматума, да се одрекне Косова и Метохије и уведе санкције Русији, зарад чега ће добити магловити пут у Европску унију (ЕУ) и неке ситне паре, изјавио је ФоНету председник Двери Бошко Обрадовић, који предвиђа да ће одговор власти на тај пакет показати „да ли су и дефинитивно кренули путем капитулације и издаје“.

Обрадовић је, говорећи о европском предлогу за Косово, оценио да се ради о ултиматуму који је прихватио председник Србије Александар Вучић и да је сада остало да се одговори на Мапу пута, односно временски след примене споразума.

Поставља се питање да ли озбиљна, суверена и независна држава може себи да дозволи да прихвата ултиматуме или да мења предложени споразум? Какви су то разговори и договори, упитао је Обрадовић у серијалу разговора Агреман о спољној политици Србије.

Како можете у примени да мењате нешто што сте већ прихватили и како сте прихватили нешто што није до краја договорено како ће изгледати, указао је Обрадовић који у целој причи види покушај да се јавно мњење обмане и не призна да је у Бриселу 27. фебруара прихваћен „скандалозни француско-немачки план“.

Обрадовић процењује да ће се у Охриду, на састанку Вучића и косовског премијера Аљбина Куртија, вероватно договорити елементи примене плана.

Сматра, међутим, да је све питање тактике – како Србима продати споразум под формулом режима „признали смо лажну државу Косово, само вам никад нећемо признати да смо то урадили“.

Према његовом уверењу, Србија је у овакву ситуацију дошла јер је 2013. године прихватила Бриселски споразум којим се Београд обавезао да ће се држава повући са севера Косова.

До доласка Српске напредне странке (СНС) на власт, Приштина није имала никакву власт над севером Косова и Метохије, подсетио је Обрадовић, који тврди да су Срби на северу тек сада почели да схватају шта им се догодило пре 10 година, прихватањем Бриселског споразума.

Он је протумачио да је пресудан тренутак када су то дефинитивно схватили био када су добили налог од Вучића да повуку барикаде.

Барикаде су одбрана севера, а ако тражите повлачење, шаљете им поруку да сте их оставили на милост или немилост Росу или сеператистичким властима, тврди Обрадовић.

Према његовом виђењу, чак и најзадртије присталице актуелне власти или Српске листе схватају да су остављени на милост и немилост, да их нико не штити и да се тамо праве базе косовске војске и полиције.

То се ради зато што мора да се потпише француско-немачки споразум, а њега не можете потписати ако имате барикаде, објаснио је Обрадовић.

Власт се предала и спремна је да потпише и остави Србе и северно и јужно од Ибра, констатовао је он и одбацио тврдње да је Србија изгубила рат 1999. године.

Да је то био случај, не би било резолуције 1244 Савета безбедности по којој је Косово део Србије, прецизирао је Обрадовић и поновио да „ми нисмо изгубили тај рат“.

Косово је „привремено окупирана територија и само од нас зависи да ли ће бити независна држава или део Србије“, сматра председник Двери и напомиње да не би било потребе за „овим“ споразумом да је Косово независно.

Косово не признаје више од половина земаља у свету, међу њима пет чланица ЕУ и четири чланице НАТО, а једини начин да Косово постане независно биће ако ми дамо потпис, предочио је Обрадовић.

Он указује да се европским предлогом тражи све осим формалног признања независности Приштине и образлаже да „то све друго“ представља чланство у УНЕСКО, Интерполу, ЕУ, НАТО и Уједињеним нацијама.

Ако то добију, онда им наше признање није ни потребно, рекао је он, алудирајући на одредбу споразума да се Србија неће противити чланству Косова у свим међународним организацијама.

Обрадовић је изнео и предлог решења за питање Косова који предвиђа пуну реинтеграцију у уставно-правни поредак Србије.

То значи да су Албанци наши држављани, национална мањина која има сва људска, мањинска, национална и верска права, прецизирао је председник Двери и то илустровао ставом да се не може бранити територијални интегритет Украјине, а угрожавати сопствени.

Не видим ниједну државу на свету која би прихватила да се у миру одрекну дела своје територије, нагласио је Обрадовић и упитао да ли би Француска или Немачка потписале овакав споразум.

Када је реч о усаглашавању са спољном и безбедносном политиком ЕУ, он сматра да је Србија кренула путем увођења санкција Русији.

Према његовим речима, то се припрема и само је питање да ли је наша власт дефинитивно кренула путем капитулације и издаје и окретања ка Западу у потпуности.

Обрадовић је истакао да је Србија европска земља и да су Срби Европљани, али да је друго питање да ли требало да будемо и чланица ЕУ.

Помињући европске државе које нису чланице ЕУ, попут Швајцарске, Исланда, Норвешке или Аустрије, он је рекао да Двери виде Србију као део европске економске заједнице, која сарађује са земљама Уније у ономе у чему виде обострани интерес.