Прочитај ми чланак

БОШКО: Вучић ме је искористио за свој прљави маркетинг, одлазак је био грешка

0

“Оно што сигурно није опција за Двери то је пасивни бојкот избора као прошле године, који би као последицу имао препуштање Србије владавини СНС још четири године без опозиције у Скупштини, што би било равно катастрофи”, каже у интервјуу за новине Нова лидер Двери Бошко Обрадовић говорећи о томе шта је опозицији за чинити након пропасти дијалога о изборним условима.

Коначну одлука о изласку на изборе Двери ће донети након завршетка међустраначког дијалога без страних посредника у Народној скупштини, а лидер Двери каже и да је редовно у контакту са осталим лидерима опозиције. Упркос томе што су му многи пришивали етикету да сарађује са председником Србије Александром Вучићем, поготову после објављених фотографија са коктела организованог након разговора са Делегацијом Републике Српске.

Чини се да су разговори око изборних услова са представницима власти и ЕП пропали. Шта сад?

Ко се надао у помоћ европарламентараца сада нема право да буде разочаран и љут. Они су и прошле године признали недемократске изборе. Они имају своје шеме и комбинације са Вучићем и спремни су да жртвују српску демократију зарад тих договора иза сцене. Већи проблем је што они у опозицији који су веровали у подршку Европског парламента сада немају резервни план и не знају шта да раде пошто су изиграни од стране својих европских пријатеља.

Да ли идете на изборе?

Одлуку о томе донеће Главни одбор Српског покрета Двери након завршетка међустраначког дијалога без страних посредника у Народној скупштини. Тек на основу резултата оба колосека дијалога између власти и опозиције, са и без страних посредника, знаћемо да ли има побољшања
изборних услова или не, и према томе донети одлуку. Пред нама су два пута: излазак на изборе без обзира што и са одређеним побољшањима изборни услови неће бити слободни и поштени, или излазак на улице да на тај начин наставимо преговоре са властима. Оно што сигурно није опција за Двери то је пасивни бојкот избора као прошле године, који би као последицу имао препуштање Србије владавини СНС још четири године без опозиције у Скупштини, што би било равно катастрофи. Колико год власт била лоша и константно замајавала јавност са разним медијским скретањима пажње са криминала и корупције у својим редовима, нових поскупљења и задужења, економских и еколошких проблема – толико одговорност сноси и опозиција која годину дана од завршетка бојкота није имала нити једну заједничку акцију против власти.

Вашу одлуку да учествујете у преговорима са представницима власти на другом колосеку дијалога, део опозиције са којом сте сарађивали није подржала. Стиче се утисак да са вама више неће ни разговарати о некој даљој сарадњи. Да ли је то тачно?

Српски покрет Двери је независна политичка организација и не подноси рачуне никоме ни у власти ни у опозицији. Учествујемо на оба колосека дијалога да бисмо извукли максимум бољих услова за изборе, а од тога ће имати користи све колеге у опозицији а не само ми.

Вучић ме је злоупотребио за прљави маркетинг

Рекли сте недавно да сте се покајали што сте отишли на овај коктел. Можете ли да појасните?

Признао сам да је била грешка дозволити властима да злоупотребе нашу добру вољу да присуствујемо разговору са делегацијом Републике Српске, коју су чинили њихова и власт и опозиција, о чему нико у Србији није известио. Колико се сећам, ово је први пут да су се за једним столом нашли представници и власти и опозиције са обе стране Дрине. И њихова опозиција трпела је исте критике у РС зашто су отишли на састанак са Додиком и Вучићем. Разговарало се веома озбиљно више од три сата о теми угрожености РС. О томе нико ништа није објавио, али су зато слике са лажног коктела намерно пуштене у јавност. Није грешка у томе што смо отишли на разговор са представницима РС већ у томе што смо занемарили да ће Александар Вучић то злоупотребити за свој прљави маркетинг. Додатни доказ за то је да ни режимски медији ништа нису објавили у вези са овим састанком јер би тако ми из опозиције из Србије и РС били приказани као одговорни људи и патриоте, а то ни Вучић ни Додик нису желели да дозволе.

Да ли је ваш одлазак на коктел који је организовао Вучић била коначна тачка разлаза?

Не волим никакве а посебно не Вучићеве коктеле. Већ тридесет година живимо у истом корумпираном политичком систему који се не мења без обзира на промене на власти. Наша идеја је промена система и да изађемо из тог зачараног круга истих политичких фаца које држе монопол на бављење политиком.

Јесте ли уопште од тада разговарали са било којим од лидера бојкот опозиције?

Јесам. Имам редовну комуникацију са свим лидерима опозиције. Двери су увек тачка нормалне комуникације, сабирања и сарадње, без обзира на све наше идеолошке и политичке разлике и повремена међусобна трвења.

Драган Ђилас је рекао да неће сарађивати ни са ким ко буде учествовао у радним телима предложеним у дијалогу. Да ли бисте ви учествовали у овим телима? Мислите ли да има сврхе?

Искрено, не свиђа ми се тај монополистички приступ који Ђилас себи дозвољава у српској опозицији. Ако је ССП највећа опозициона странка на грађанској, левој страни политичког спектра, онда су то Двери на патриотској, десној страни. Можемо да сарађујемо само на равноправним основама. Српски покрет Двери неће никоме бити привезак. Нити ми је Вучић тата, нити ми је Ђилас мама. Ми смо Двери, трећи пут у српској политици. Никада нисмо били на власти, представљамо нову генерацију
српских политичара, иза нас нема афера, имамо најбољи политички програм који нам константно краду и из власти и из опозиције, што ми поздрављамо као доказ да је најбољи. О учешћу у примени закључака које су предложили европарламентарци одлучиће Председништво Двери ових дана. Опција један је да уђемо у радна тела и тамо наставимо борбу за побољшање изборних услова, а опција два је да то не учинимо јер им се не може веровати у добре намере.

Уколико вас не буду позвали у неке будуће савезе, како ће Двери наступати на будућим изборима?

Ми смо једини унутар бојкот опозиције понудили конкретну платформу за сарадњу у седам тачака: да се сви јавно обавежемо да нема сарадње са СНС после избора, да се међусобно не нападамо, да позовемо грађане да масовно изађу на изборе и гласају против власти, да се обратимо и разочараним досадашњим бирачима власти и понудимо им конкретан програм за
исправљање неправди које смо доживели за време садашњег режима, да се заједнички организујемо на бирачким местима у борби против изборне крађе… Одговор нисмо добили и чекамо га до краја септембра, што се поклапа са завршетком дијалога без страних посредника у Скупштини, а онда ћемо одлучити шта даље. Од 1. октобра нећемо више чекати никога и ништа.

Чему сте ближи, сарадњи са ДСС и Доста је било или странкама бојкот опозиције?

Некој врсти уједињења патриота и Патриотском блоку свакако да, али смо спремни и за самостални излазак на изборе.