Прочитај ми чланак

БОШКО: Ванредни избори што пре на свим нивоима!

0

Ванредни избори на свим нивоима што пре! Не памти се случај да је Народна скупштина са тако убедљивом апсолутном већином од 243 од 250 народних посланика изабрала прелазну, техничку Владу на годину и по дана уместо пуног мандата. Јасно је да ово нити је права Скупштина нити је права Влада, јер обе проистичу из лажних, недемократских и противуставних избора.

Сопственом одлуком да изаберу прелазну Владу која ће обављати текуће послове до организације ванредних парламентарних избора за годину и по дана властодршци су признали успех бојкота избора и да је садашње стање српског парламентаризма без опозиције неодрживо. Пошто је исто такво недемократско стање и у покрајинској и у свим локалним скупштинама потребни су нам ванредни избори на свим нивоима, који би били одвојени од председничких и градских избора у Београду, који такође треба да буду у одвојеним терминима. То значи да сваки изборни циклус (председнички, парламентарни и локални) треба да буде у посебним терминима, како би бирачи могли да се посвете само том изборном нивоу. Подразумева се да председник државе, као по Уставу председник свих грађана који не може имати било какву другу јавну функцију, за време председничког мандата не може бити ни председник стране нити носилац изборне листе на парламентарним и локалним изборима.

Убудуће размак између избора треба да буде две године и да се они више не подударају

Право питање гласи зашто не идемо одмах на ванредне изборе на свим нивоима већ чекамо годину и по дана када је већ свима у домаћој и међународној јавности јасно да је Србија изгубила статус демократске земље? Провидно је да владајући режим жели да споји све изборе на пролеће 2022. године јер то види као једини начин да задржи власт на свим нивоима по сваку цену, али то је предугачак период за трајање ове лажне Скупштине и прелазне Владе, док су спојени избори лоше решење за демократију. Пошто не видим разлог зашто би се чекало годину и по дана за ванредне изборе када немамо легитимну ни Скупштину ни Владу, предлажем да ванредни парламентарни избори буду одржани најкасније до јуна идуће године, а ванредни локални избори на јесен идуће године, рачунајући и градске изборе у Београду превремено, док би председнички избори остали у законском року у априлу 2022. године. Овакав распоред изборних циклуса омогућио би праву демократску утакмицу на сваком изборном нивоу. Убудуће размак између избора треба да буде две године и да се они више не подударају.

Сви ови ванредни и редовни избори имају смисла само ако медији буду одмах ослобођени за другачије мишљење и глас опозиције, а на првом месту РТС. Други важан услов да би ти избори били заиста слободни и поштени јесте забрана функционерске кампање власти и спречавање притисака на бираче. Све то неће бити примењено ако не будемо имали једно посебно радно тело које би гарантовало спровођење ових услова за демократске изборе. У том смислу предлажем формирање Комисије састављене од представника власти и опозиције која би имала сва потребна овлашћења да примени и надгледала услове за праве изборе.

Постоје и други важни разлози за ванредне изборе много брже и пре него што је то председник СНС најавио. То је, пре свега, алармантна чињеница да грађани више ништа не верују садашњем Кризном штабу у вези са препорукама око борбе против нове заразне болести и да је такво стање опасно по друштво. Пошто актуелна власт никако не жели да смени постојећи Кризни штаб онда треба да изађе на ванредне изборе и провери поверење грађана. Такође, недопустиво је да актуелна власт на челу са председником државе и Народна скупштина без опозиције самостално одлучују о судбини Косова и Метохије, већ је то тема о којој се може расправљати тек кад сви политички актери буду присутни у скупштинском и медијском животу.

Да је Србија демократска земља и да има политичке мудрости и одговорности одмах би требало да се седне за преговарачки сто и заједнички договоре термини и услови за слободне и поштене ванредне изборе на свим нивоима. Лично сматрам да то можемо и сами без учешћа посредника из ЕУ, али немам ништа против посредничке мисије Европског парламента. Међутим, шта ако те стране мисије не буде или дође касно, тек идуће године? Морамо своју судбину да узмемо у своје руке, јер тешко да ће нам неко споља или изнутра поклонити слободу, демократију и правду. За њих се морамо сами изборити, а то је још боље јер онда никоме ништа не дугујемо. То опет значи нашу спремност на нове демонстрације и општу грађанску непослушност ако власт не жели да испуни услове за поштене изборе. Јер, против недемократске власти сви облици демократске борбе за политичке промене и ослобађање заробљених институција су дозвољени.