Прочитај ми чланак

БОШКО У СКУПШТИНИ ПРОВОЦИРА ВУЧИЋА: Одакле ти паре, Председниче? (ВИДЕО)

0

Председник Двери Бошко Обрадовић одбацио је данас оцене да су ефекти вишемесечних протеста опозиције широм Србије мали и оценио да су они огромни јер су довели до будјења опозиционе јавности и ујединили опозиционе странке.

„Опозиција је стала иза заједничких захтева за фер и поштене изборе, што је велики искорак на опозиционој сцени. Добили смо конкретизацију захтева који иду у правцу слободе медија… Добили смо и градјане који желе да буду контролори не само ове него и сваке будуће власти. Да остваре механизам за контролу сваке будуће власти. Зато градјани протестују и после шест месеци и зато слободна зона у Пионирском парку траје 24 сата дневно, јер ми не желимо само промену власти него и читавог коруптивног система“, рекао је Обрадовић на конференцији за новинаре у Скупштини Србије.

Он је рекао да ће странка на чијем је челу наставити да подржава протесте широм Србије и да ће њени представници говорити на свим скуповима на које их позову организатори.

Говорећи о позивима на дијалог искључиво у парламенту, који повремено стижу од председника Србије Александра Вучића, Обрадовић је рекао да је опозиција заинтересована за разговоре са властима на тему слободе медија и обезбедјивања услова за фер и поштене изборе, а да је мање важно где ће се то одиграти.

Обрадовић је, медјутим, навео да председница парламента Маја Гојковић, на које Вучић упућује опозицију, „није релевантна“ и додао да је нормализација рада парламента могућа тек када Гојковић више не буде на челу скупштине.

„Власт има све већи проблем да образложи зашто су скупштинске клупе за опозицију празне и зашто парламент изгледа овако смешно са лажном опозицијом Чедом (ЛДП), Чанком (ЛСВ) и Војиславом Шешељем (СРС)… Ми тражимо заједничку комисију власти и опозиције на тему слободе медија и избора и увек смо спремни да разговарамо. Свеједно је ко је са друге стране и где се то дешава, може и у скупштини, али тема су слобода медија и фер и поштени избори. Увек смо спремни за тако нешто и то је и поена протеста“, рекао је он.

Коментаришућу информацију да је у Хагу одлучено да двоје радикала Вјерица Радета и Петар Јојић морају да буду ухапшени и испоручени да би им се судило за непоштовање суда, Обрадовић је рекао да је став Двери јасан и непромењен, односно да они тај суд сматрају лажним и да никада не би испоручили ниједног држављанина Србије тој институцији.

Лидер Двери је оценио да законски предлози који су на дневном реду данашње седнице неће омогућити смањење корупције, али не само због тога што се ради о лошим решењима, већ и због тога што се ни до сада усвојени закони не примењују.

„Није ствар само у доношењу добрих закона него и у спроводјењу. Ми и даље не знамо ко је финансирао кампању Александра Вучића ‘Будућност Србије’. Јер ако је финансирала странка, онда је он злоупотребио своју функцију председника државе. А ако је то финансирано из буџета, онда се злоупотреба односи на то да је користио новац свих градјана за страначке интересе. Зато ни овај нови закон неће спречити корупцију јер је СНС извор корупције“, рекао је он.

Обрадовић је додао да су погрешне најаве да ће посланици данас расправљати и о такозваном „Тијанином закону“, јер се ради о предлогу који је стигао из Владе а не о оном предлогу који је стигао у форми народне иницијативе и који је својим потписима подржао велики број градјана.

„То је само још један у низу доказа да је власт уставорушитељска и да су све институције узурпиране, да се крше процедуре и да је ово дошло на дневни ред само због притиска јавности“, рекао је он.

                 ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!