Прочитај ми чланак

БОШКО У ДУЕЛУ СА ЧАНКОМ: Политичка сцена у Србији је позориште УДБЕ (ВИДЕО)

0

Председник Двери Бошко Обрадовић и председник ЛСВ Ненад Чанак изнели су опречне ставове о бојкоту гостујући у емисији 360 степени, али се делимично слажу да је "ова власт лоша". Обрадовић сматра да је кључно питање бојкота и "ко је са које стране", док Чанак каже да је један од проблема "Београдизација парламента" и да се дошло у позицију да је "постављена матрица - или ћеш бити на страни београдске опозиције или на страни београдског режима".

Чанак је, говорећи о изборним условима, рекао да „никад у овој земљи нису били избори, а да су сви били задовољни“.

„Увек је било примедби на изборне услове. Ово што је спуштен цензус, није то таква промена, неколико ствари није урађено – рецимо територијална заступљеност посланика, ‘Београдизација’ парламента, то није решено, то ће остати и даље проблем. Питање медијских слобода, медијских услова, појављивање у јавности… То је комплексно питање, питање функционерске кампање је питање које постоји откад постоји вишестраначје у Србији“, рекао је Чанак.


Додао је да „не изаћи на ове изборе поставља питање зашто се онда излазило икада на изборе“.

„Имали смо један бојкот 1993. године, који се показао као катастрофалан. Изборни услови су овога тренутка за Србију просечно лоши“, каже Чанак.

Обрадовић је поставио питање „зашто ЛСВ даје легитимитет овом поретку“.

„Ако узмете у обзир стање свих параметара у Србији, стање институција које немају независност и све су под влашћу једног човека, стање медија где годинама ниједан представник опозиције не може да гостује на јавном сервису. Када се тиче избора, они су већ практично у потпуности обесмишљени, они су лажни, ако су избори батинаши и џипови, поткупљивање гласача, претње да ће изгубити посао, то заиста обесмишљава изборни процес. Ако бисмо ми учествовали у томе, ми бисмо признали да је то нормално“, каже Обрадовић.

 

Додаје да би „ЛСВ требало да је европска и продемократска“.

„Онда би они требало да буду присталице бојкота, да кажу да ово што имамо данас није европски, ни демократски“, сматра Обрадовић.

Чанак је истакао да је „ЛСВ стално гласала против буџета у Скупштини – и републичкој и покрајинској, а комунална коалиција на локалу је последица тога што је 2012. године, када је дошло до прекомпоновања власти у Новом Саду и када је за то послужио део Двери, која је гласала са СНС да се промени власт, од тада до данас нисмо имали ситуацију да четири године Нови Сад буде делимично вођен од стране оних који су правили такве криминалне радње, у Новом Саду су испиране клозетске шоље освештаном водом“, наводи Чанак.

Истиче да је у питању нешто друго.

„То да смо ми, да бисмо се бавили комуналним проблемима, прихватили одговорност, јер смо у више мандата имали добре резултате у Новом Саду, мислили смо да то треба да се искористи у корист грађана. Александар Вучић је централиста, националиста, аутократа, СНС на локалу има низ недопустивих ствари – утеривачи гласова, капиларни терор над грађанима, не само Јужног Баната, сад су хапшења у Зрењанину око Фабрике воде, где су манипулације невероватне биле, ситуација у Кикинди…“, каже он.

Ипак, додаје да се „не заборави да 2000. године нису плашили људе, него су убијали људе“.

„Као што су убили нашег кандидата за председника Србије Ивана Стамболића. Двери и СзС су организације које имају за циљ смањење излазности, а то смањење излазности, пошто ће сви бирачи СНС изаћи на изборе, довешће до тога да ће СНС добити више посланика него што има сада. Мислите да ће неко рећи ‘па мало људи је изашло’. Имаће представнике опозиције, имаће ултрадесничаре који ће листом изаћи, прећи ће цензус“, каже Чанак.

Додаје да је „ту цео проблем“ и подсећа на случај „белих листића“.

„На страну што су бели листићи били штеточинска политика, али су бар држали количину изашлих на гомили, овако је то подизање резултата СНС. Неће имати 90, ни 70 одсто, али ће бити сасвим довољно да има 60 одсто парламента, да кроз то са пуним легитимитетом доноси одлуке у наредном периоду. Постоји проблем да се говори о Дану Д после избора, ако вас интересује шта је то, погледајте ситуацију у Црној Гори, где имате покушај промене власти на улици. То ће се десити у Србији, само неће бити око имовине СПЦ, него зато што легитимна Скупштина ‘жели да изда свету српску земљу Косово’. Не видим шта сам ја или ЛСВ дужан СНС што излазимо на изборе да не добију места“, каже Чанак.

Обрадовић каже да се, пре свега, не слажу, демократски, око одређених базичних питања, попут Косова, Црне Горе, НАТО…

„Пре свега, Двери никад нису дале подршку СНС, ти људи су тог дана искључени из покрета Двери, јер је то за нас неприхватљиво од тада до данас. ЛСВ није био потребан СНС за Нови Сад, имали су СПС“, каже Обрадовић.

Додаје да „има утисак да је превише политичка сцена у Србији режирано позориште“.

„Да ли је интерес да се има директор тржница и водовода у Новом Саду, два члана градског већа разлог да се четири године, колико смо обојица народни посланици, не проговори ни реч о Александру Вучићу и нису других катастрофалних ствари, као што је смањење пензија, Београд на води, лажне дипломе, свега што гледамо са Крушиком и Јовањицом… Имамо ситуацију где власт пали кућу једном новинару, где министар и његов отац тргују оружјем, у свему томе имам утисак да ЛСВ ћути“, каже Обрадовић.

Истиче да је кључно питање и бојкота „ко је са које стране“.

„Мислим да људи који су спремни да оћуте оно што се данас у Србији дешава, да су део овог режима, није то само Чанак, него и Шешељ, Чедомир Јовановић, то је низ тропроцентних раствора које Александар Вучић прави за ове изборе. Јасно је да је смањење цензуса једини начин да још неко пређе цензус осим СНС и СПС. Да је СНС толико демократска организација, ставила би 2008. године то на свој план и одмах 2012. године смањила цензус. Јасно је да би то ругло од парламента где би били само СНС и СПС био доказ да овде заправо нешто није у реду“, каже Обрадовић.

Додаје да су „овде избори лаж и основ будуће лажи“.

На питање Обрадовића да ли ЛСВ „даје легитимитет једном ненормалном политичком систему“, Чанак каже да „то није тачно“.

„Сваки пут када се усвајао буџет смо подвлачили жутим шта се све догађа и где се све паре одливају и на који начин се манипулише свим тим. Ниједном нисмо гласали за буџет. Дошли смо у позицију да је постављена матрица – или ћеш бити на страни београдске опозиције или на страни београдског режима“, каже Чанак.

Како је рекао, нема намеру да говори лоше о постигнућима на отварању поглавља на европском путу, пошто је председник Одбора за евроинтеграције.

„Али, с друге стране, сам заједно са господином Обрадовићем изашао са седнице Административног одбора, због тога што председавајући Мартиновић није дао реч. Држали смо заједничку конференцију, осудили то, и од тад нисам ушао кад се одржава седнциа тог Одбора. Међутим, ако неко мисли да ће нешто променити тиме што ће на седницу ући са транспарентом о догађајима у суседној држави, а онда осуди Гордану Чомић што се бори за положај жена, то ми изгледа као лицемерје. Имамо проблем што ћемо овога тренутка или правити Србију да буде држава која држи воду, функционише, или ћемо на улици кренути да смењујемо власти, кад се то почне догађати, онда краја томе нема“, каже Чанак.

Обрадовић каже да „живимо у заробљеној држави“.

„Не постоји елементарна слобода мисли и политичког деловања, а да не говорим о слободи медија или слободи избора. Имате посланике који више личе на ботове, него на народне посланике. Да ли ће бити 40 одсто жена међу њима, то не мења ствари“, каже Обрадовић.

Истиче да постоји конкретан план.

„Бојкот, непризнавање тих лажних избора, непризнавање легитимитета Скупштине и Владе, да на тај начин издејствујемо слободне и поштене изборе. Питам Чанка шта је његов план, да седи још четири године са Ристичевићем и Мартиновићем, да не помене кључне теме, докторат, афере… Ако сте опозиција, дајте да заједно грунемо, да неко тужилаштво реагује, да станемо на пут том криминалу у врху ове власти“, каже Обрадовић.

Чанак је рекао да је за њега „сваки покушај да се украде диплома нешто најсрамније што неко може да уради“.

На питање о томе што је Синиша Мали, чији је докторат Универзитет прогласио плагијатом, и даље министар, Чанак каже да је то недопустиво.

„Није уопште питање да ли је то допустиво. Да ли ће се криминалом бавити посланици понаособ или ће се бавити судови, или Универзитет. Проблем је далеко дубљи“, каже Чанак.

Додаје да „највише кошта оно што не ради“.

„Сваки посланик који уђе у Скупштину више је један посланик за СНС мање. То је цела поента, а то давање легитимитета, одузећете легитмитет тиме што неће изаћи 56 одсто, него 52 или 53, више од тога нећете смањити. Кад је дошло до локалних избора, одједном нико није толико наиван да не изађе. Тог момента ћете показати да је ваша прича врло танка“, каже Чанак.

На питање да ли код Бошка Обрадовића види нешто што има везе са фашизмом, Чанак је рекао да „види“.

„Не мислим да је Бошко Обрадовић фашиста, али одређени делови идеологије коју заступа су у корену фашистичке идеологије. Право на абортус је људско право, које нико нема право да одузме, а да тиме не погази достигнућа. Право на сексуалну различитост је људско право, нико нема право на дискриминацију, то је недопустиво, јер на томе се заснива комплетна прича о фаштистичким идеологијама“, каже Чанак.

Истакао је да „лично мисли да је ова власт лоша, јер толерише криминал на локалу“.

„Тиме што ће се њима ослободити простор да потпуно преузму институције, да се то представи као победа, то није победа, то је покушај да се стратешки поставе ствари да се иде на улицу. Ако се крене тим путем, ми ћемо доћи у позицију грађанског рата. Избори су измишљени зато да би се одмеравале снаге без рата“, каже Чанак.

Обрадовић је, на констатацију да се у Дверима могу наћи елементи фашистичке идеологије, рекао да „нису заговорници абортуса и да су апсолутно против сваке дискриминације“.

„Ми само желимо да се жена упозна са последицама абортуса, да има информацију. Свако ће одлучивати за себе. Што се тиче дискриминације, апсолутно смо против сваке дискриминације, чак и према особа са различитом сексуалном оријентацијом. Дискриминација је апсолутно недопустива“, рекао је Обрадовић.

Обрадовић је данас био на суђењу са замеником градоначелника Гораном Весићем, кога је тужио, како каже, због клевета Двери и мене лично да смо фашисти.

„Тужићу свакога ко каже да смо фашисти, јер смо ми све супротно. Мој утисак дана, недеље и месеца јесте група од 30 чланова СНС која нас је сачекала испред суда. У тренутку док ја долазим, они онако стидљиво и мучно, на силу, подижу транспаренте на којима ме називају фашистом, почињу исто тако мучно да скандирају, па почињу да се крију иза капуљача, транспарената, јер је чак и њих срамота да то раде. Они су такође понижени од стране Весића, као и сви Београђани и ми данас бранимо и њих, да имају слободу избора. Ја се борим и за бирача СНС да не мора да гласа за Бошка Обрадовића, али да не буде понижен од стране овог политичког система“, каже Обрадовић.

Чанак је, уз помоћ рачунаљке, сликовито објаснио шта ће бојкот донети у парламент.

„Ви радите на томе да он добије више посланика, ви радите за Александра Вучића, господине Обрадовићу, разочарали сте ме сада“, рекао је Чанак Обрадовићу.