Прочитај ми чланак

БОШКО: „Српски шенген“ као решење за нове облике сарадње и интеграција у региону

0

Молимо се Богу и радимо на томе да Мило и Вучић оду са власти у пакету у овој години, јер би то била историјска и политичка правда и нови почетак односа између Србије и Црне Горе, поручио је лидер Двери.

Обраћање председника Српског покрета Двери Бошка Обрадовића на централном обележавању крсне славе Покрета Светога Саве у Новом Саду 26. јануара 2020. године

„Сабрани овде у Новом Саду у предвечерје прославе Савиндана, крсне славе Српског покрета Двери, обележавамо 21 годину нашег постојања и рада и највећи национални празник – јединог истинског оца наше нације Светог Саву. Та светосавска равнотежа и симфонија измећу вере и дела, контемплације и акције, Истока и Запада, Цркве и Државе – највеће је достигнуће принца Растка Немањића, каснијег светогорског монаха и првог српског архиепископа и просветитеља Саве. Његово бекство у манастир на Светој Гори означило је правац духовног, националног и историјског развоја српског народа. Свети Сава је утемељио основе наше нације још у 13. веку и тиме нас сврстао међу најстарије европске хришћанске народе са аутокефалном Црквом, правном, националном и државном свешћу, својим језиком, књижевношћу, школом и медицином.

Поздрављам вечерас посебно нашу браћу и сестре у Црној Гори, који се недељама уназад свакодневно боре за очување светиња СПЦ у Црној Гори и супротстављају скандалозном закону о слободи вероисповести. Оно што се данас дешава у Црној Гори највеће је догађање верног народа у новијој историји српског народа и читаве Европе. Ово савремено исповедање вере и спремност на одбрану и заштиту својих светиња – највећи је хришћански догађај тренутно у Европи и свету. Оно што се дешава у Црној Гори пробудило је све Србе у региону и расејању и подсетило нас на значај наше Цркве, наше вере и нашег комплетног националног идентитета у нашим животима.  

Поздрављам и све наше сународнике расељене широм васељене, који такође ових дана славе Светог Саву и сабирају се око храмова СПЦ широм света као светионика и чувара нашег националног идентитета, са поруком да су нам потребни, да је српска дијаспора последња преостала велика снага српског народа и да се за њу мора наћи место на српској политичкој сцени, у Скупштини и Влади Србије, као и у свеукупној интелектуалној и привредној обнови Србије након пада актуелне власти.

Исто такво догађање народа као у Црној Гори очекује нас и у Србији ако се владајући режим усуди да потпише признање тзв. независног Косова – лажне државе на просторима Косова и Метохије, и то на преговорима који се очито одвијају тајно ван очију јавности већ дуже време. Онај ко помисли да може да стави потпис на поделу или било какву другу врсту разграничења и предаје дела наше државне територије не само да крши Устав и чини тешко кривично дело, већ ће осетити снагу народа и побуну маса каква се данас одвија у Црној Гори и то ће бити његов политички крај.

Нека нам ова 2020. година у том смислу донесе одлазак са власти двојице последњих европских диктатора и отворених криминалаца на власти Александра Вучића и Мила Ђукановића, политичких и пословних ортака и близанаца по моделу владавине. Молимо се Богу и радимо на томе да Мило и Вучић оду са власти у пакету у овој години, јер би то била историјска и политичка правда и нови почетак односа између Србије и Црне Горе.

С тим у вези, Председништво Српског покрета Двери усвојило је данас нову политичку идеју која значи наше залагање да од зоне слободне трговине (CEFTA) дођемо до вишег облика регионалне сарадње и интеграција названог „Српски Шенген“. Простори пре свега Републике Србије, Републике Српске и Црне Горе, а у перспективи и БиХ и Северне Македоније, могао би се чвршће регионално интегрисати, најпре у области економије, али и културних политика, тржишта рада, социјалног осигурања, система образовања, политике заштите животне средине, обновљивих извора енергије, политике заштите лојалне конкуренције и политике благостања породице, деце и младих. Ову нову политичку идеју представићемо детаљније наредних дана, али је предуслов за њено остварење одлазак корумпираних политичких елита које су већ 30 година на власти у Србији, Републици Српској и Црној Гори.
Драга браћо и сестре Дверјани, нека нам је срећно крсно име и слава Свети Сава и од Бога свима свако добро и сваки успех у даљој борби на духовној, моралној, политичкој и економској обнови Србије и српског народа у светосавској идеји и слози где год да данас живимо и радимо“.