Прочитај ми чланак

БОШКО: Претње Вучићу контракампања режима; Рок до септембра или бојкот

0

Председник Двери Бошко Обрадовић изјавио је за Н1 да ће Савез за Србију, уколико до краја септембра не дође до дијалога власти и опозиције о изборним условима, и званично кренути у кампању бојкота парламентарних избора који би требало да се одрже на пролеће 2020. године.

Обрадовић је у Дан уживо ТВ Н1 оценио да тренутно не постоје фер услови за одржавање изборе, истичући пре свега медијску сцену где опозиција, како је истакао, готово да нема приступ ниједној телевизији са националном фреквенцијом, нити једном вискотиражном дневном листу.

„Јавно смо рекли да је крај септембра последњи рок за било какве преговоре власти и опозиције о изборним условима. Ми већ тада проглашавамо бојкот избора, и крећемо у кампању бојкота. Припремамо велике протесте, највеће на дан одржавања избора, да на улици бранимо демократију. Власт има јасан избор. Александар Вучић не може да победи на фер и слободним изборима, или ће пасти на улици и судиће им улица“, поручио је Обрадовић.

Упитан очекује ли да власт до поменутог рока пристане на дијалог са опозицијом о изборним условима, Обрадовић је рекао да последње изјаве председника Србије и лидера владајуће Српске напредне странке Александра Вучића о увиду у бирачки списак, показују да га „идеја бојкота боли“ и да је „језиво уплашен“.

„Видите колико им смета бојкот парламента. Више од 50 одсто грађана неће изаћи на изборе, биће потпуно нелегитимни. Опозицију подржава минимум 20-30 одсто грађана, само саберите резултате са последњих избора и видећете која је снага опозиције“, рекао је Обрадовић, оценивши да би, уколико би избори били фер и поштени, једна опозициона листа била најбоље решење и могла би да победи СНС.

У УКП се посебно одељење бави само лидерима опозиције

Лидер Двери осврнуо се и на текст „Омча за Србију“ у којем је један аналитичар изнео тврдње како ће стране службе организовати убиство једног опозиционог лидера и за то оптужити Александра Вучића како би га скинуле с власти.

„Слично се писало за Славка Ћурувију пре него што је убијен, на сличан начин се писало и о Оливеру Ивановићу, да не говоримо о Ђинђићу… И после свих тих искустава, у државним новинама – Вечерњим новостима – аналитичар најављује убиство лидера опозиције (…) Озбиљна држава позива тог аналитичара да открије своја сазнања, и онда се угроженим лицимна пружа заштита. Или, ако је тај неко правио неке егзибиције, мора се гонити због узнемиравнаја јавности“, казао је Обрадовић истичући да ниједан лидер Савеза за Србију после тог текста није контактиран од стране полиције.

Обрадовић је осудио претње деци председника Вучића, упућене путем друштвене мреже Твитер, и поздравио хапшење осумњичене особе, али је истовремено изразио страховање да је можда реч контракампања како би се покрило праћење, прислушкивање и најава убиства једног лидера опозиције.

Поновио је тврдње да унутар Управе криминалистичке полиције постоји тзв. Одељење за посебне активности које се бави искључиво праћењем и прислушкивањем лидера опозције, као и да припадници БИА прате функционере Савеза за Србију, и да је председник Народне странке Вук Јеремић фотографисао четворицу припадника те службе који су га пратили у Новом Саду.

„То вам јасно говори у каквој демократији живимо. Очито је да имамо проблем са демократијом, јер не само да немамо слободу медија, нормалан парламентарни живот, него и нови облик диктаторског понашања“, упозорио је лидер Двери.

За Србију најбољи аустријски сценарио

Навео је и да се од свих сценарија који се помињу у јавности – македонског, украјинског итд – за Србију најбољи аустријски сценарио, јер је у тој земљи потпредседник Владе поднео оставку после афере у којој је ухваћен, након чега је формирана нестраначка влада са председником Уставног суда на челу, до одржавања ванредних избора.

Обрадовић је притом подсетио на бројне афере за које се везују српски министри и људи из њиховог окружења, истичући пример министра унутрашњих послова Небојше Стефановића за ког опозиција тврди да нема валидну факултетску диплому и који, како је рекао, још увек то није демантовао и на увид јавности није дао ни свој студентски индекс, нити своју диплому.

Зато сматра да би Стефановић требало да поднесе оставку, а за њим и цела Влада и да Србије добије прелазну владу која би у року од шест месеци омогућила одржавање фер и слободних избора.