Прочитај ми чланак

БОШКО: Прелазна влада стручњака одмах по окончању ванредног стања

0

Ово је једино решење да се врати поверење грађана.

Ако је председник СНС заиста мислио да смо у рату када је противуставно увео ванредно стање, онда је пре тога требало заказати заседање Народне скупштине и формирати Владу националног јединства и спаса састављену од нестраначких личности, јер су грађани изгубили поверење у садашњу власт која се веома неозбиљно и неодговорно понела према опасностима ширења епидемије. Та нова Влада би одмах прогласила ванредну ситуацију, а према даљим потребама спречавања ширења пандемије Народна скупштина је могла да уведе и ванредно стање. На тај начин би била укинута подела на власт и опозицију и обједињене све снаге и ресурси у заједничкој борби за здравље становништва. Тако се државни интерес ставља изнад партијског, а не као што је сада случај да се читава ова ситуација користи за предизборни маркетинг Александра Вучића који се у све меша и преузима надлежности и улогу струке и надлежних државних органа.

Влада Србије је дефинитивно пала на испиту у овим ванредним околностима. Имамо највише заражених на Балкану са најмање урађених тестова. Каснимо данима и недељама са мерама које су скоро сви други већ увели. Док се вирус ширио светом власт је расписивала изборе и скупљала потписе стотина хиљада људи за себе и своје опције у лажној опозицији. Док су други уводили ванредне ситуације – они су се смејали вирусу и позивали народ да иде у шопинг у Милано. Тврдили су да је ово слабији вирус од сезонског грипа и да неће бити никакве забране скупова и затварања школа, а онда су противуставно увели ванредно стање, а не ванредну ситуацију и све затворили.

Избор прелазне, техничке Владе је једино логично решење и приоритет свих приоритета чим све ово прође. Ово је једино решење да се врати поверење грађана и нормалан политички живот после пандемије. Сада – без обзира на све – сви треба да се посветимо заустављању ширења нове заразне болести и победимо у овој најзначајнојој борби – за здравље људи.