Прочитај ми чланак

БОШКО Овој власти не можемо веровати,седница парламента о Косову још није заказана

0

Лидер Покрета Двери Бошко Обрадовић каже да седница парламента о Косову још увек није заказана, а да ће, ако буде одржана, а нада се да хоће, посланици тог покрета тражити да се немачко-француски предлог о Косову одбаци. "Простора за преговоре има, али их треба вратити у Савет безбедности УН, где имамо савезнике - Русије и Кину. Како би Србија то могла да уради? Обратио бих се УН и обавестио их да је ЕУ изашла из оквира свог мандата, прешла је на решавање статусног питања, што није њен мандат. СБ УН је једини где се о преговорима о статусу Косова може преговарати", казао је Обрадовић у Дану уживо.

Скупштина Србије требало би да заседа у четвртак, 2. фебруара, када се очекује расправа о француско-немачком предлогу за питање Косова и Метохије. Став Двери је да предлог треба да се одбаци у целини, и чули смо га убрзо након што је председник Србије саопштио резултате разговора са западном „петорком“.

А да ли ће бити седнице уопште?

„У нашој земљи све је наопако, па медији јављају за нешто што би требало да буде посао председника Скупштине. А он седницу није заказао. Ради се о неозбиљности и њиховом стилу да заказују ‘дан уочи’, што је једно иживљавање над посланицима, да ви не знате кад вам је седница, да не можете да се организујете и припремите. То говори о једном иживљавању над институцијама друштва“, нагласио је Обрадовић за Н1.

Каже да се нада да ће седница бити одржана.

„Ја се надам да ће бити седнице, јер не видим у којој то другој институцији треба да се разговара о Косову ако не у Скупштини. Али овој власти се не може веровати. Јер, Вучић је прво рекао да није хтео да прими предлог француско-немачки, да је био неприхватљив документ, да би сада рекао да ће се радити на спровођењу таквог предлога. Како можете после тога да верујете једној таквој власти“, упитао је Обрадовић.

Н1: Ви сте за то да се одбаци тај предлог, а нисте га још ни видели?

„Ја сам послао допис Председиштву Србије и тражио увид у тај документ за Косово, истакао сам да је неопходно да сви посланици добију тај папир, да је добро да добијемо и предлог закључка, како власт види тај предлог. Из изјава коју је Александар Вучић дао, а да не говорим о изјавама западних дипломата, јасно је да се ради о документу који има један смисао – да Србија прихвати да се више не противи уласку Косова у међународне организације, пре свега УН“, каже Обрадовић.