Прочитај ми чланак

БОШКО: Одакле Влади право? Минималац половином јуна пола привреде неће дочекати

0

Ко даје право Влади Србије да доноси ове финансијске мере? Влада може само да их предложи, али коначну реч мора да има Народна Скупштина. У већини држава овакве мере усвајали су парламенти. Али код нас је Влада уредбом укинула Народну скупштину и противуставно увела ванредно стање.

Ово поручује лидер Двери Бошко Обрадовић и наглашава да власт дефинитивно не зна шта ради.
 
– Различит је степен угрожености и појединаца и предузетника. Мере не брину о томе. Не може помоћ бити иста за све: оне који имају примања и оне који немају, богаташе и социјалне случајеве, оне који су прекинули посао и оне који су га дуплирали.
 
Прва, општа мера финансијске и сваке друге помоћи домаћој привреди морала би да се односи на класификацију домаћих привредних субјеката по ЗОНАМА РИЗИКА. Сва привредна друштва и предузетници, као и запослени и незапослени, нису и неће током ове кризе бити изложени истом ризику – напомиње Обрадовић.

Лидер Двери сматра да исплата минималца, али тек од јуна који пола привреде неће дочекати, одлагања а не отпис пореза и доприноса, очекивање да банке кредитирају привреду што нису радиле ни у “мирнодопском” стању – су мере које добијете када их смишљају људи који немају дан радног стажа у привреди. А баш такви су Александар Вучић, Марко Чадеж и Синиша Мали.

И став Савеза за Србију је да је Србија за разлику од целе Европе добила предизборни пакет обећања уместо мера за помоћ привреди. Уз све то ова неформална обећања власт по признању министра Малог не зна како да спроведе нити је предвиђен законски оквир који би омогућио реализацију мера.

Прве анализе показују да од најављених 5 милијарди, привредници на крају неће добити ни 500 милиона евра, привреда ће у међувремену бити разорена, људи ће масовно остати без посла и наде да ће га ускоро наћи. Да би смањили ефекте економске кризе и избегли глад у Србиији, морамо спасити фирме и радна места хитним мерама које треба да донесе Влада. Такве мере смо предложили још пре седам дана, позивамо да хитно усвојите.