Прочитај ми чланак

Бошко Обрадовић: Зашто власт ћути на брисање њихових „ботовских“ Твитер налога

0

Јавност у Србији је пре неколико дана сазнала да је друштвена мрежа Твитер обрисала чак 8558 налога са своје мреже који су искључиво служили за промоцију Александра Вучића и Српске напредне странке. Преко тих налога, иза којих стоје људи у јавности познатији као СНС „ботови“, у последње четири године објављено је преко 43 милиона објава које су разврстане у две категорије – хвалоспеви на рачун Александра Вучића и Српске напредне странке и најпогрднији изрази упућени према опозицији у Србији.

С обзиром да је за овакав начин деловања на друштвеним мрежама потребно изузетно много људи и уложеног времена, постављам два кључна питања Александру Вучићу и Српској напредној странци:

  1. Који је тачан број људи који је стајао иза ових налога?
  2. Да ли су ти људи фиктивно запослени у државним институцијама и јавним предузећима где примају плату из буџета, а заправо им је посао писање хвалоспева о Вучићу и СНС-у?

Поражавајућа је чињеница да ниједан медиј са националном фреквенцијом није пренео ову вест, док је на питање о овом случају сам Вучић, са очито нервозним и уплашеним изразом лица, немушто одговорио да не зна о чему се ради.

Све у свему, ово брисање ботовских Твитер налога је јасан показатељ колико је позитивна слика о Александру Вучићу заправо лажна и да он не ужива ни део поверења грађана Србије од онога како он то жели да представи.

Искрено се надам да ће пример Твитера следити и остале друштвене мреже, а посебно Фејсбук где је такође уочљив огроман број лажних профила који имају исти задатак – да хвале Вучића и пишу типске коментаре препуне лажи и мржње према опозицији у Србији.