Прочитај ми чланак

Бошко Обрадовић: Укинут је и рад више скупштинских одбора

0

Као народни посланик обратио сам се председницима пет скупштинских одбора са више предлога за допунске тачке дневног реда наредних седница, као и предлозима за формирање пододбора и организацију јавних слушања на различите теме.

У питању су: одбор у коме сам заменик председника – Одбор за здравље и породицу, два одбора у којима сам члан – Одбор за КиМ и Одбор за права детета, један одбор у коме сам заменик члана – Одбор за културу и информисање, и један одбор у коме нисам члан, али сам веома заинтересован за његов рад – Одбор за образовање, науку, технолошки развој и информатичко друштво. Желим јавно да се захвалим Синиши Ковачевићу, председнику Одбора за културу и информисање, и Марку Атлагићу, председнику Одбора за образовање, науку, технолошки развој и информатичко друштво, који су ми се одмах јавили након добијања мог дописа и са којима сам извршио консултације у вези са предлозима које сам им послао. Обојица су показала интересовање за моје предлоге и спремност да се нађу на некој од следећих седница одбора којима су на челу.

За разлику од њих, председници остала три одбора – за права детета, за КиМ и за здравље и породицу, Владимир Орлић, Милован Дрецун и Дарко Лакетић нису ме удостојили ни одговора. Ови одбори се нису састали више месеци и нема никакве назнаке да ће ускоро бити било каква седница. То је посебно проблематично у случају Одбора за КиМ који шест месеци није имао седницу отворену за јавност, док за то време власт преговара, прихвата и почиње да примењује противуставни француско-немачки споразум о КиМ. Одбор за здравље и породицу такође се није састао од децембра прошле године и од избора нове Владе није имао на дневном реду тромесечне извештаје о раду надлежног министра здравља. А председник Одбора за права детета је одбио да закаже седницу на захтев свих народних посланика из опозиције на тему стања у центрима за социјални рад и практично је укинуо рад овог веома важног одбора као и пленумске седнице уопште. Све ово нам говори да је не само укинуто редовно пролећно заседање Народне скупштине у пленуму већ се максимално ограничава и рад скупштинских одбора који не врше своју основну функцију, а то је контрола рада извршне власти.