Прочитај ми чланак

Бошко Обрадовић: Правимо покрет за промену система и смену Вучића

0

Покрет Двери представио је свој нови политички проглас „Промена система – сигурност за све“ у пет тачака који је најављен као „нови искорак у даљем самосталном деловању тог покрета до следећих избора који ће бити модеран и динамичан глас политичког конзервативизма и хришћанске демократије“.

Уз позив сваком грађанину да се врати у политику „јер демократија више не функционише“, лидер Двери Бошко Обрадовић навео је да су тачке прогласа: „ти одлучујеш – обнова демократије, ти контролишеш – правна одговорнсот, ти чуваш – за зелени патриотизам и ново село, ти живиш – за нови град по мери човека и породице и ти остајеш – ово је земља за сву нашу децу“.

Обрадовић је рекао да је проглас позив на промену политичког система, односно прелазак на партиципативну демократију у којој посланици бити „народни, а не партијски“.

Потпредседница Двери Тамара Миленковић Керковић истакла је да се доношење одлука мора вратити у руке грађана тако што ће бити фаворизовани облици непосредне демократије, референдуми и народне иницијативе.

Она је навела да је неопходно и увођење директне дигиталне демократије који ће омогућити „прави народни форум“ и нагласила да је то начин да се „пасивизирани грађани“ врате политици и да схвате да је она „услов њиховог опстанка“ у Србији.

Потпредседник Двери Милован Јаковљевић рекао је да родољубива стратегија села тог покрета подразумева да није само популистичко питање останак младих на селу, да је потребан одрживи развој српског села, и да младим брачним паровима треба субвенционисати останак на селу.

Осим тога, навео је Јаковљевић, потребна је заштита домаће пољопривредне производње и спречавање неконтролисаног увоза, а ништа мање важно је и да српски сељак која му је загарантована минимална цена производа.

Чланица Председништва Двери Маја Митић рекла је да правосуђе мора постати заштитник интереса грађана, „а не власти“, и истакла да обичан човек не доживљава да суд суди у његово име, као и да грађани сматрају да нема правде на судовима.

Она је подсетила и да народ не бира директно судије и да они од грађана не добијају легитимитет, нагласивши да у Србији носиоци политичке моћи врше недозвољен утицај на судове „свакодневно говорећи како би требало да изгледа нека пресуда“.

Митић је рекла да су потребни нови механизми за остварење правде и навела да ће Двери предложити увођење новог кривичног дела – незаконитог богаћења, помоћу кога ће моћи да буду процесуирани сви који за кратко време увећају своју имовину незаконитим радњама.

Она је рекла и да законодавству недостаје закон о унакрсном испитивању порекла имовине и нагласила да Двери неће одустати од лустрације која ће „решити проблем корумпираног система у ком деценијама фигурирају једна иста структура политичара и функционера“.

Председница градске организације Двери Радмила Васић рекла је како тај покрет жели да створи „нови град, по мери човека и породице, зелени град, град младих и град социјалне правде и сигурности, о коме одлучују они који у њему живе“.

Она је истакла да „нови српски модерни град мора бити породични град, пун деце и град културе, здравља, спорта, здравих стилова живота и здраве хране“.