Прочитај ми чланак

БОШКО ОБРАДОВИЋ: Дa ли су банке заштићени бели медведи у Србији

0

„Да ли је тачно да су банке прошле године оствариле 500 милиона евра профита. Петсто милиона евра у време кад су грађани никад сиромашнији. За кога ви радите гђо Табаковић, за грађане или за банке?“ – питао је Обрадовић.

Он је додао да нема ништа против да она има плату 5000 евра, али не од грађана већ од банака јер за њих ради очигледно.

Обрадовић је истакао да је власти требало чак 6 година да уведе ове минималне ствари за заштиту грађана, а да и даље ништа не ради поводом монополског присуства страних банака у Србији. „Стране банке су заштићени бели медведи овде“ – рекао је он.

„Зашто озбиљне државе попут Канаде ограничавају учешће страног капитала у банкарском сектору? Зашто то не може код нас? Зато што неко хоће да будемо страна колонија, са највећим банкарским каматним стопама и провизијама у Европи.“ – рекао је Обрадовић.

Како истиче, стране банке неће да улажу у нашу привреду и пољопривреду и зато је важна домаћа државна развојна банка јер она има интерес да улаже у домаћу производњу.

Обрадовић је говорио и о валутним клаузулама и кредитима у швајцарским францима и питао гувернерку Народне банке када је одговорила на питања удружења Ефектива и ЦХФ Србија, која се баве овим питањем, и додао да друге земље попут Мађарске, укидају валутну клаузулу и пребацују кредите индексиране у страним валутама у домаћу валуту, док земље попут Пољске додатно опорезују екстра профит банака.

„Банке треба да поделе терет кризе са грађанима и привредом“ – рекао је он, и додао да банке имају специјалне уговоре са судијама за повољне кредите које не могу да добију други грађани, и како зато те судије не могу објективно да суде у случајевима када су банкарски клијенти оштећени.

Обрадовић је критиковао дату могућност да наш дуг буде препродат другој финансијској институцији, и говорио о томе да држава треба да врати платни промет у своје руке као у некадашњем СДК и ЗОП, и запитао гувернерку зашто би њена плата била исплаћена на текући рачун у страној а не домаћој банци.

Обрадовић је подсетио на уништене домаће банке од 2000. године, дужничко ропство у које су упали грађани Србије које јавни извршитељи избацују из породичних домова, као и да Народна банка Србије дозвољава банкарску пљачку. „Зашто не вршите контролно надзорну функцију НБС над радом банака које нам наплаћују 500 различитих провизија и трећину својих укупних прихода обезбеђују кроз ову пљачку?“ – питао је Обрадовић.