Прочитај ми чланак

БОШКО ОБРАДОВИЋ: Да ли ће власт дозволити да се у Србији тргује материнством?

0

Апсолутно разумем брачне парове што желе да нађу било које решење да добију дете и то не може нико да им оспори. Ми ћемо увек подржати оно што је добро, али отварање питања као што је сурогат мајчинство је једна врло озбиљна и осетљива биоетичка тема. Дакле, да ли ми хоћемо да усмеравамо државу у том правцу да овде људи почну да тргују материнством? – рекао је председник Двери, Бошко Обрадовић на последњем заседању Народне скупштине.

Влада Србије је направила једну велику грешку што раније није водила рачуна о демографској слици Србије.

Сад имамо ситуацију да председник Владе Александар Вучић мора да се консултује са председником државе Александром Вучићем и координатором свих служби безбедности Александром Вучићем и да онда дођемо до могућег оснивања Демографског савета на чијем ће челу веровали или не бити Александра Вучић. То није нормално и то нема никаквог смисла. Зашто још увек немамо Демографски савет, зато што се чека да на његово чело дође Александар Вучић.

Шта чека министар без портфеља који је добио на задужење да се бави овим питањем?

Главно питање је како смо се нашли у овом проблему да толики број брачних парова у Србији не може да има деце? Није довољно што сте покренули закон који ће потпомогнути вештачку оплодњу. Зашто ти људи не могу да имају деце, то је питање? Јел било која струка у Србији одговорила на то питање? Јесу ли то последице бомбардовања или психофизичке последице које смо сви прошли последњих деценија?

Дакле, шта је проблем? Да није превелики број абортуса довео до тог проблема? Да ли сте икад поставили то питање, колико абортус утиче да жене касније не могу да се остваре као мајке?

То су кључна питања која треба да размотри Демографски савет. Зашто су нам брачни парови у немогућности да имају децу? Да ли је увођење сурогат мајчинства решење овог проблема?

Двери сматрају да није, јер ту постоји низ проблема.

Мајка која носи туђе дете, у једном тренутку почиње да се осећа као мајка и да доживљава то дете као своје. Родитељи који нису задовољни, да тако кажем, како им је рођено дете, не желе да га преузму. Чак сте и ви из власти навели пример да родитељи могу да се разведу преко него се дете роди од сурогат мајке. И шта ћемо онда са дететом? Е то је суштина проблема, то је трговина женским телом, трговина децом и дете постаје предмет уговора трговине.

То је опасна ствар, која отвара неслућене могућности манипулације, злоупотребе и биоетичких и моралних катастрофа. Апсолутно разумем брачне парове да нађу било које решење да добију дете и то не може нико да им оспори.

Ми подржавамо садашњи предлог да се не одобрава сурогат мајчинство, али сте оставили простор да се у новом грађанском законику то ипак деси. И подсетићу вас да је Европски парламент осудио праксу сурогације.