Прочитај ми чланак

БОШКО: Нећемо мешање странаца и Вучићев грађански рат, ово је једино решење ВИДЕО

0

Шта вам говори што Вучићу нико није честитао победу на лажним изборима?

И у домаћој и у међународноиј јавности свакога дана све више преовладава свест у колико великој политичкој кризи се налази држава Србија. Довољно је констатовати да Вучићу и СНС нико није честитао на победи на лажним изборима. На великим медијима више не може да се чује нико ко другачије мисли од актуелне Владе иако јој је истекао мандат, а нити на једном нивоу парламентаризма, од републичког, преко покрајинског, до локалног, нема опозиције у новоизабраним скупштинама на недавно одржаним лажним изборима. Више је него јасно да су то били недемократски и противуставни избори и да они морају бити поништени и поновљени.

Сад се поставља питање само како да дођемо до тога. Једна од опција је наставак уличних демонстрација и грађанске непослушности до пада владајућег режима, а други посредничка мисија Европског парламента слична оној која је смирила нагомилане друштвене тензије и омогућила демократске изборе у Северној Македонији. Боље од атмосфере грађанског рата и полицијске репресије у коју нас води Вучићева диктатура, као и од мешања странаца у наша унутрашња политичка питања, јесте седање за преговарачки сто између власти и опозиције уз помоћ домаћег друштвеног ауторитета, као што је у једном тренутку била иницијатива председника САНУ да се разговара. Овај предлог је прихватила опозиција оличена у Савезу за Србију, али одбила власт, што много говори о природи актуелне власти.

Свакако се треба што пре вратити на ову иницијативу академика Владимира Костића која нас води ка смиривању и нормализацији политичких прилика у земљи, а потом и формирању прелазне Владе као једином решењу да се премости овај период када немамо ни Скупштину ни Владу. Основни задатак прелазне Владе била би брига о здрављу грађана у времену пандемије која још увек траје и избор новог Кризног штаба, као и санирање негативних последица по привреду и радна места. Паралелно са тим требало би да уследи ослобођење медија и свих независних државних институција од терора извршне власти, као и стварање услова за слободне и поштене изборе на свим нивоима за 9-12 месеци. Ово решење доноси преко потребан мир и сигурност у друштву, враћа поверење у државне институције и обнавља угрожену демократију у Србији. То је засигурно и опредељење и нада сваког грађанина и патриоте који не жели да Србија иде у правцу даљих грађанских сукоба које свакодневно својим ненормалним понашањем изазива актуелна власт.