Прочитај ми чланак

БОШКО: Нећемо дозволити промену Устава, ово је једнопартијска скупштина

0

Српски покрет Двери је против уставних промена и најављеног референдума на ту тему који данас покреће недемократска Скупштина у којој нема опозиције. Изменама Закона о референдуму и народној иницијативи, референдумско питање ће бити усвојено ако за њега гласа већина од укупног броја изашлих бирача, без обавезе да на овако важно изјашњавање изађе најмање половина од укупног броја бирача у Србији. То у пракси значи да на референдум може изаћи само троје људи, и ако су двоје „за“ референдум је успео, што је недопустиво за овако важне националне и државне теме.

Стојимо на становишту да су планиране измене Устава у области правосуђа само пробни балон за даља референдумска питања и следеће измене Устава, као што је елиминисање Косова и Метохије из уставне преамбуле или одобрење за отварање рудника литијума од стране по злу чувеног „Рио Тинта“, што апсолутно не смемо дозволити!

Промена Устава у било којој области, па ни у правосуђу, не може бити легитимна ако је покреће једнопартијска Скупштина какву данас имамо. А ни најављене уставне промене у правосуђу очигледно се не доносе због стварања услова да правосуђе постане заиста независно у Србији, већ због притисака из Брисела споља и наставка утицаја извршне власти на судство и тужилаштво изнутра. Да је то апсолутно тачно најбоље говори чињеница да се ова тема буквално крије на великим медијима и да о њој нема никакве јавне расправе.

Бошко Обрадовић
Председник Двери