Прочитај ми чланак

БОШКО: Неће бити довољно само сменити Вучића, већ цео систем, тајне службе…ВИДЕО

0

У пресцентру УНС- одржана је конференција за медије у организацији Српског покрета Двери на тему „Промена система – лична сведочанства у борби за промену система у Србији“, на којој су говорили: Бошко Обрадовић – председник Српског покрета Двери и бивши народни посланик, Срђан Шкоро – новинар, Драган Добрашиновић – председник Коалиције за надзор јавних финансија и Златко Гигић – отпуштени припадник нишке жандармерије.

У наставку преносимо саопштење Бошка Обрадовића:

„За ових 30 година од обнове вишестраначја у Србији пробали смо разне промене на власти, али не и промену система. Власт се мењала, али је корумпирани политички систем остајао исти. То је систем у коме тајне службе користе криминалце које убацују у навијачке групе, то је систем у коме владају купљене дипломе и плагирани докторати, то је систем у коме се уништавају домаће банке и субвенционишу стране фирме док пропада домаћа привреда и пољопривреда, то је систем у коме се намештају јавне набавке за рођачке фирме блиске врху власти, то је систем из кога нам беже млади и високообразовани јер не виде своје место и будућност у таквом накарадном систему у коме влада негативна селекција.

Млади људи и читаве породице одлазе из наше земље не само због лошег животног стандарда већ и због неправедног система у коме живимо. Хоће да живе у уређеном и демократском систему, у коме владају институције и закони, а не један човек и партијске олигархије и њима блиски тајкуни и криминалци.

Читав наш систем је огрезао у криминал и корупцију, на свим нивоима власти на позицијама се налазе људи који у нормалним условима на основу својих стручних квалификација никада не би могли да се нађу на том месту јер немају потребно образовање и радно искуство. То је разлог зашто су сви они морали да купе дипломе, јер без њих не би могли да испуне услове за конкурисање за одређене функције у државној управи и локалној самоуправи.

Као бивши народни посланик желим да истакнем да је актуелни сазив Народне скупштине, настао на недемократским и противуставним прошлогодишњим лажним изборима, пример и симбол једног таквог система. Тамо седе људи за које нико није гласао, који никада нису победили на изборима у својој изборној јединици под својим именом и презименом већ су делегирани у парламент од стране политичких странака. Они тамо не представљају грађане и њихове интересе већ странке и страначке интересе. Зато је толико важна и промена изборног система и давање могућности грађанима да поред изборних листи гласају и за кандидате по имену и презимену у њиховим изборним јединицама.

Због свега овога овде више није довољна само обична смена власти већ је неопходна и коренита промена комплетног система: демонтажа криминализованих служби безбедности, повратак независних државних институција, поштовање устава и владавина закона, независна контролна и регулаторна тела која штите права грађана, конкуренцију на тржишту и демократију у Србији. Зато сам данас овде, заједно са другим храбрим борцима за промену система у различитим областима, како бисмо заједничким снагама посведочили значај ове теме као најважнијег задатка опозиције у Србији данас.

Више није решење да сменимо власт, а да све остане исто. Морамо јасно ставити до знања свима у опозицији да промена актуелне власти, која је несумњиво најважнији први корак, није довољна и да овога пута морамо ићи до краја, а то је промена комплетног система, што значи кривичну и материјалну одговорност свих који су се огрешили о закон, њихову лустрацију и забрану обављања јавне функције у дужем временском периоду.“