Прочитај ми чланак

БОШКО Не верујемо опозицији која би да Вучић призна Косово уместо њих па да га…

0

Председник Српског покрета Двери Бошко Обрадовић је данас, заједно са активистима Двери, боравио на Видиковачкој пијаци у Београду где је у директној комуникацији са грађанима разговарао о актуелној политичкој ситуацији у Србији. Том приликом Бошко Обрадовић је изјавио следеће:

„Данас смо на Видиковачкој пијаци у Београду делили нови број нашег Породичног гласника Србије и разговарали са грађанима о актуелној политичкој ситуацији у Србији. У данашње време када је „убијен“ политички живот не можемо очекивати да ће грађани доћи у страначке канцеларије, већ морамо изаћи у сусрет грађанима и бити тамо где су они – на пијаци, на улици, у кафићима, на спортским такмичењима…

Оно што је главни утисак овога јутра јесте да су многи људи са којима смо разговарали запамтили реченицу коју сам рекао синоћ у Народној скупштини Републике Србије по завршетку међустраначког дијалога на тему Косова и Метохије – „Ми из Српског покрета Двери нисмо опозиција држави Србији, ми смо опозиција актуелном владајућем режиму на челу са СНС-ом!“ И веома је важно да је то продрло до грађана Србије, а желим овим путем да се обратим, пре свега, члановима Српског покрета Двери и нашим симпатизерима, али и комплетној јавности која са интересовањем прати оно што се дешава у Народној скупштини. Унапред сам знао да ћемо, као Српски покрет Двери, бити нападнути, посебно на друштвеним мрежама, због тога што смо присуствовали међустраначком дијалогу на тему Косова и Метохије. Али ми око тога немамо апсолутно никакву дилему и мислим да је наш став довољно јасан и прецизан – одбрана КиМ у саставу Србије је најважнији национални и државни задатак! Ми немамо поверење у актуелну власт. Они су за претходних девет година прокоцкали бројне шансе и изневерили бројна предизборна обећања. Њима се не може веровати ни после потписивања антиуставног Бриселског и Вашингтонског споразума. Али оно што је у овом тренутку чињеница јесте да наша држава трпи огромне притиске из иностранства да признамо лажну државу Косово и да се одрекнемо тог најважнијег дела наше територије.

Пред нама је једноставан избор – да ли ћемо седети са стране и ћутати док је држава под притиском да се призна лажна држава Косово или ћемо стати у одбрану државе и очувања КиМ у саставу Србије? Што се Српског покрета Двери тиче никакве дилеме нема. Ми смо 22 године, од оснивања Двери, на позицији одбране КиМ у саставу Србије. Шта ради ова власт, да ли су они сада дошли на наше позиције, да ли су они променили своју косовску политику, да ли они сада покушавају да се извуку из онога у шта су увели Србију потписивањем Бриселског и Вашингтонског споразума, то је питање за њих. Али наш став је веома прецизан – ако држава Србија брани КиМ у саставу Србије, ми ћемо бити подршка таквој борби и нашој држави. Али ако ова или било која друга власт мисли да призна независност Косова, ми ћемо јој бити жестоки противници! И то је и била моја порука на јучерашњем састанку међустраначког дијалога у Народној скупштини.

Оно што желим јавно да кажем, а што сам у лице рекао и Александру Вучићу, јесте да је за нас неприхватљиво тајно договарање о статусу КиМ. Александар Вучић нема право да преговара без овлашћења Народне скупштине, али ни без договора свих странака власти и опозиције, јер КиМ нису његово приватно питање, већ најважније национално и државно питање. Оно што посебно замерам актуелној власти јесте што никада не помињу Устав Републике Србије и Резолуцију 1244 СБ УН које јасно говоре да су КиМ саставни неотуђиви део Србије. Ми ћемо увек бити на страни интереса наше државе и увек ћемо учествовати на разговорима по питању КиМ. На властима је да покажу да ли су променили своју косовску политику или ће наставити путем признања лажне државе Косово. До нас је, као уједињених патриота, то да морамо стати у подршку нашим државним интересима и треба сви да се саберемо у одбрани КиМ у саставу Србије. Време које је пред нама ће показати ко је на којој страни и ко је спреман да се бори за очување КиМ у саставу Србије, а ко само жели да Вучић призна независно Косово да би га потом обарао на свему томе. Мислим да није никаква срећа да Вучић буде тај који ће признати независно Косово. Наша је обавеза, као уједињених патриота, да му то не дозволимо и да подржимо државу, ако је држава спремна да се бори за очување КиМ у саставу Србије.

То је утисак који је данас са мном поделио велики број људи овде на пијаци на Видиковцу и драго ми је да је препозната та политика Српског покрета Двери која је врло прецизна и коју ћу поновити – ми нисмо опозиција држави Србији, ми смо опозиција владајућој Српској напредној странци! Ако држава Србија брани Косово и Метохију имаће нашу подршку, а ако СНС издаје КиМ, ми ћемо јој се најозбиљније у томе супротставити!“