Прочитај ми чланак

БОШКО: Крећемо у одлучујућу борбу против присилне вакцинације и за одбрану КиМ

0

Зашто је потпис Двери изостао са апела који је Уједињена опозиција упутила Европској комисији у вези са набавком нове вакцине?

Зато што не делимо исто мишљење са осталим колегама у удруженој опозицији у вези са набавком нових вакцина, без обзира да ли долазе из Кине или ЕУ. Ми смо знатно уздржанији и скептичнији по том питању и од власти и од опозиције. Сматрамо да је то веома осетљива тема, да треба отворити широку јавну расправу и да у њој треба да учествују стручњаци а не политичари. Када кажем стручњаци не мислим на компромитовани режимски Кризни штаб. Имали смо негативно искуство пре 10 година са криминалном набавком вакцине против свињског грипа, и тада је др Кон био на челу те приче, и не бисмо желели да нам се то понови. Питање нове вакцине је питање здравствене безбедности нације. Ми нисмо против имунизације као цивилизацијске медицинске тековине у борби против заразних болести, али тражимо да знамо све о тој будућој увозној вакцини, њеној исправности, начину набавке и да не дозволимо да било ко експериментише на грађанима Србије. Посебно се противимо присилној вакцинацији и кажњавању оних који не желе да се вакцинишу.

Да ли је у питању сукоб између Вас и других лидера опозиције како су поједини медији пренели или само различит став у односу на друге странке?

Чуди ме зашто се другачије мишљење интерпретира као сукоб. Није тајна и то никада нисмо крили да међу нама у Савезу за Србију постоје бројне идеолошке и политичке разлике, али је суштина демократије управо у поштовању другачијег мишљења и култури дијалога. Ми у опозицији нисмо СНС на чијем Главном одбору мора 45 минута да се стоји и аплаудира неприкосновеном вођи. Српски покрет Двери мисли својом главом, има свој политички идентитет и програм, и увек ћемо јавно износити наше ставове, уз уважавање других.

Са друге стране, то што смо различити не треба да значи да не можемо технички да сарађујемо унутар опозиције на смени ове недемократске власти. Лично сматрам да је досадашње политичко искуство Савеза за Србију било веома драгоцено за будућност српске политике. У том формату смо научили да седимо заједно, разговарамо и договарамо се упркос свим нашим разликама. То је од велике важности за будућу српску политичку сцену после пада Вучићеве власти. Ми већ данас на свом примеру морамо да посведочимо да смо другачији од владајућег режима и како ће изгледати Србија као нормална демократска земља.

У изјави о постизању договора о формирању Удружене опозиције Србије речено је да „иако се Српски покрет Двери определио да не приступи Удруженој опозицији Србије изражена је обострана спремност за сарадњу у борби за слободне медије, регуларне изборне услове и обнављање демократије у Србији“? Шта то конкретно значи?

Двери су пре две године ушле у Савез за Србију због програмског документа у 30 тачака који је у највећој мери одражавао и наш политички програм. Посебно је био јасан став по питању очувања Косова и Метохије у саставу Србије, што је за нас веома битно. Пошто Савез за Србију престаје да постоји формирањем Удружене опозиције Србије, што значи да више не важи ни 30 заједничких програмских тачака, нисмо желели да улазимо у нови политички савез који нема јасан програм. То не значи да технички не можемо сарађивати са Удруженом опозицијом Србије, напротив. Све оно на шта смо се обавезали у „Споразуму са народом“ за нас и даље важи, а пре свега заједничка борба за слободу медија и демократске изборе. Остајемо расположени за заједничке активности у том правцу, све облике протеста, демонстрација и грађанске непослушности, као и разговоре о формирању заједничке изборне листе за изборе на свим нивоима, али пре тога треба да се изборимо за ванредне изборе и да ти избори буду заиста слободни и поштени.

Чиме планирате да се бавите након што Вам је истекао посланички мандат, какви су Вам даљи планови?

Враћам се у издаваштво. Идеја ми је да Србија добије једну невладину организацију која би промовисала демохришћанске и конзервативне политичке идеје, јер нам то недостаје као политичка традиција. Свуда у свету то је важан део идеолошког и политичког спектра, док се једино код нас конзервативизам доживљава као нешто лоше и ретроградно. Међутим, бити конзервативан значи чувати оно што је било добро у прошлости и мудро и пажљиво развијати нове друштвене обрасце, поштујући традицију.

Имам велико искуство парламентарног политичког рада, познавања односа између Матице и Срба у региону и расејању, успешно искуство издаваштва и организације трибина из времена пре него што су Двери постале политичка организација, и све то желим да укључим у будући НВО план и програм. То ће бити добра идејна потка за нашу политичку ванпарламентарну опозициону активност коју свакако настављамо кроз Српски покрет Двери. У септембру ћу изаћи у јавност са више информација о овом за мене инспиративном новом подухвату у који се упуштам са неколико вишегодишњих пријатеља и сарадника, и који ме на неки начин подмлађује и враћа на издавачке и НВО почетке Двери од пре више од 20 година.

Какви су даљи планови Двери?

Нема сумње да ћемо у наступајућем периоду деловати много самосталније него до сада. Идеја нам је да представимо наш политички програм који се у одређеним сегментима разликује и од власти и од опозиције. Такође, желимо да представимо и нове људе у политици, јер Двери никада нису биле на власти и у том смислу имамо да понудимо стручне и поштене људе који доносе конкретне јавне политике: почевши од породичне политике до економског патриотизма. Врло је важно да шира јавност добије прилику да види да Двери нису само Бошко Обрадовић већ да у Председништву, Политичком савету и стручним саветима Српског покрета Двери имамо изузетно озбиљне људе који доносе смену политичких генерација у Србији.

Наставићемо са организацијом округлих столова на разне актуелне друштвене теме и чим то епидемиолошка ситуација дозволи крећемо у нови обилазак Србије и директан контакт са грађанима. Нема чекања две године до београдских и председничких избора. Ова власт мора да падне што пре и зато сматрамо да треба наставити са протестима и свим видовима грађанске непослушности како бисмо издејствовали ванредне изборе на свим нивоима, јер су сви други канали да се изрази народно незадовољство затворени.

Шта је онда решење за излазак из ове политичке кризе?

Више нити у једној скупштини – од републичког преко покрајинског до локалног нивоа – нема опозиције, а сви велики медији су одавно закључани за било које другачије мишљење од ове власти. Зато нам остаје само улица као прави народни парламент и потпуно сам сигуран да ћемо се ускоро тамо поново видети и водити дијалог са влашћу на тај начин, пошто избегавају све друге врсте дијалога, па и позив председника САНУ др Владимира Костића да се седне за преговарачки сто између власти и опозиције. То би било и најпаметније јер једино решење за ову друштвено-политичку кризу јесте прелазна Влада и нови избори на свим нивоима за 9-12 месеци.

То треба да буде циљ техничке сарадње унутар опозиције: заједничка борба за демократију, а индивидуално свако да представи свој програм. Јер, није више довољно бити против Вучића већ треба представити грађанима алтернативу и шта долази после Вучића, и како ћемо гарантовати да неће све остати исто. То је за Двери најважнија тема: смена ове власти није довољна већ нам је потребна промена комплетног корумпираног политичког система у последњих 30 година. Како да то урадимо – представићемо вам у нашем новом програму који ће се појавити почетком септембра и за који сам уверен да ће привући велику пажњу јавности јер је ово време за нове политичке идеје и нове људе у политици. Српски покрет Двери је управо то: модерни родољубиви политички покрет породичних људи за 21. век.