Прочитај ми чланак

БОШКО ЈАКШИЋ: Иза афере „Крушик“ стоји Русија, то је опомена Вучићу

0

Предраг Петровић, из Београдског центра за безбедносну политику, гостујући у Дану уживо је оценио аферу око руског шпијунирања у Србији као један ријалити, јер јавност скоро да ништа није сазнала након приказаног видео снимка и обраћања председника Србије Александра Вучића.

„Ми заправо нисмо добили ништа од података што већ нисмо знали, да претходно начелник аналитике у БИА није рекао. Од 40 минута излагања председника Вучића, само пет, шест минута је било посвећено понављању онога што смо већ чули у претходним данима, тако да ми и не знамо шта се конкретно десило. Оно што знамо је да су двојица агената, од којих је један припадник руске обавештајне службе „ГРУ“, био у контакту са пензионисаним пуковником З.К., али осим тога ништа не знамо. Не знамо које су биле намере, које информације је тај З.К. продавао, колику штету по безбедност Србије и грађана је нанео. Дакле, ради се о једном ријалитију“, каже Петровић.


Говорећи о објављивању снимка у јавности Петровић истиче да је јако тешко да ти прецизан одговор зашто се то десило баш сада.

„У сваком случају председник Вучић је то искористио прилику у његове ускополитичке сврхе. Понаваљао је нека општа места о дестабилизујућем деловању, али и насртају на наменску индустрију. Ја немам информацију да је аферу „Крушик“ пласирала руска обавештајна служба, али и сам председник Вучић је обраћајући се руском амбасадору, у исто време поручуије западу да је он једна велика брана Србији од Русије“, каже Петровић.

Он напомиње да све око ове афере указује на манупулацију читавим случајем у дневнополитичке сврхе.

„Председник Вучић је на конференцији за медије рекао да су наше службе јако одговорне, да неће да износе податке, као што су ови процурели, али имамо читав низ података за које сумњамо да је БИА пласирала у прорежимске медије у циљу стигматизације, пре свега истраживачких новинара, као што је био случај Стевана Дојчиновића“, истиче Петровић.

Он коментаришући чињеницу да је руски шпијун већ дуго праћен и да без обзира на утврђену делтаност, није проглашен за „персоном нон грата“ у нашој земљи одговара, да све зависи од процена надлежних служби.

„Постоје две могућности, или да се иде на суд, па да се процесуирају те активности, или да се даље прати као би утврдикли које су намере тог шпијуна у Србији, и најчешће то и раде. Они прате шта смерају безбедоносно информативне службе других држава“, објашњава Петровић.

Јакшић: Аферу „Крушик“ пласирали Руси

Бошко Јакшић, спољнополитички аналитичар, оцењује да је општепозната ствар да шпујуни великих сила делују у Србији, и да због тога не зна зашто је председник Србије Александар Вучић упутио руском амбасадору Боцан-Харценку питање „Зашто“?

„Таква врста обавештајног рада стално постоји. Постоји и када су односи у узлазној линији, као што јесу између Београда и Москве. Не видим ништа необично у томе да се прикупљају обавештајни подаци, да се регрутују људи и плаћају за то. Могло би да се каже да је то шпијунска рутина која нас увек окружује и у тренуцима када су односи добри и када постоје неки проблеми. Много је важније питање зашто је то сада објављено, годину дана откако српске службе имају те снимке“, оцењује Јакшић.

Он коментаришући уверавања председника Вучића да руски председник Владимир Путин није знао за ову аферу, каже да је „могуће да Путин није знао за то, зато што је то део рутине“.

„Та врста обавештајног рада постоји и радила се и пре него што је Путин дошао на власт. Он не мора да буде упознат са тим, јер то није нека мегаоперација па да он зна за њу“, каже Јакшич и додаје да се не слаже са коментарима да је ова шпијунска афера „лансирана не би ли се прикрила и затрпала афера „Крушик“ или докторска дисертација Синише Малог“.

„Ове две афере имају органску везу и иде на многе више нивое, геостратешких опредељивања Србије. Мој утисак је да су аферу „Крушик“ лансирали Руси, да покажу да имају капацитет дестабилизације ове власти. Откривање ове афере је упозорење Београду да не претерује сувише у тим врстама послова са Блиским Истоком и Америком. А онда ако поставимо питање зашто је објављена шпијунска афера тако брзо, то је одговор Београда Москви. То је порука „И ми можемо да одговоримо, да направимо штету руским интересима“, оценио је Јакшић.

                    ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!