Прочитај ми чланак

БОШКО ИЗНЕО НОВЕ ДОКАЗЕ: Лажни доктори – цело министарсво завршиће на суду!? ВИДЕО

0

Бошко Обрадовић: Нова афера - лажни докторат нема само Небојша Стефановић већ и његова професорка-ментор и њен супруг

Није Небојша Стефановић једини лажни доктор наука са Универзитета Мегатренд, који је притом купио и фалсификовао и диплому основних факултетских студија. Исти проблем са лажним докторатом има и власник и ректор Универзитета Мегатренд Мића Јовановић, о чему је више пута било речи у јавности, али Министарство просвете то толерише због политичке заштите коју Мића Јовановић ужива у редовима владајућег режима. Ова политичка заштита долази подједнако и из редова СПС и из редова СНС, јер је велики број функционера обе владајуће партије завршио Мегатренд тако што је купио диплому.

FOTO: SRBIN.INFO

Међутим, постоји оправдана сумња да су два државна секретара у садашњем саставу Владе Србије такође плагијатори докторских радова, а један од њих је и Стефановићев ментор, тј. председник Комисије за оцену подобности Небојше Стефановића за магистарски рад на Мегатренду. То значи да је то особа која је верификовала Стефановићеву факултетску диплому и омогућила му даље постдипломске студије иако је добро знала да је у питању фалсификат и купљена диплома. Та особа се зове Ана Милићевић Ланговић и данас је државни секретар у Министарству просвете. Други члан исте Комисије, њена кума Татјана Цветковски, још увек професор на Универзитету Мегатренд, данас је помоћник министра за средње образовање и члан Националног тела за акредитацију и проверу квалитета у високом образовању, што је иронија невиђених размера.

Ана Милићевић Ланговић је докторирала на Универзитету Мегатренд, у време када овај Универзитет није имао акредитацију за тај степен студија. Касније је постала наставник прво на Универзитету Мегатренд, а 2013. године прелази на Факултет за туризам и угоститељство у Врњачкој Бањи. Постаје и државни секретар у кабинету министра Младена Шарчевића, уз чију помоћ се легализују све незаконите дипломе и докторска звања са неакредитованих факултета у Србији.

Постављамо питање да ли је Ана Милићевић Ланговић, уз помоћ проф. др Славице Ђукић Дејановић, садашњег министра без портфеља (а у то време министра здравља) омогућила свом супругу др Саши Милићевићу да докторира на Факултету медицинских наука у Крагујевцу? Да ли је тачно да је у уводу његове докторске дисертације дословно преписано тридесетак страница из књиге коју је писао његов колега, не наводећи ту књигу у цитираној литератури? Да ли је тачно да иако је плагијаризам незаконит и довољан основ да се дисертација поништи, Комисија за оцену и одбрану (председник комисије, поменута госпођа Дејановић) то не примећује?

Такође, постоји сумња и у докторско звање проф. др Владимира Џамића, у периоду 2017/2018. државног секретара у Министарству просвете, науке и технолошког развоја и члана Стручног тима за реформу високог образовања, а од 2018. државног секретара у Министарству заштите животне средине, чији је докторат на Универзитету Сингидунум у Београду аутоплагијат, односно готово у целости преписан мастер рад истог аутора на истом универзитету.

Овако стање у српском високом образовању је неодрживо. Министар Шарчевић не користи своја законска овлашћења и не врши надзор и контролу над спорним дипломама .

Разуме се да је најбоље да независна државна стручна комисија испита све дипломе запослених у јавном сектору и заувек раздвоји часне и поштене академске грађане и државне службенике који су легално стекли своја звања од оних других који су до звања, радних места и примања дошли путем куповине диплома и фалсификовања знања и звања. Пошто је немогуће да овај посао заврше они који се тренутно налазе на челу српске просвете, штитећи управо своје сараднике са купљеним дипломама и плагираним докторатима, овај посао ће морати да сачека смену Вучићеве власти и неку нову власт која ће овај задатак ставити у врх својих приоритета. Српски покрет Двери вам може бити гарант овог обећања. Прва ствар коју треба да уради нека нова власт је ревизија диплома свих запослених у јавном сектору.

И баш зато пружамо пуну подршку студентима који су ево већ трећи дан у Ректорату и који протестују због лажне дипломе Синише Малог.