Прочитај ми чланак

БОШКО: Или фер избори или улица! Рок је 30 дана. Режим чека папир из Брисела

0

Председник Српског покрета Двери, Бошко Обрадовић изјавио је данас да је дијалог власти и дела опозиције тренутно у застоју јер се чека предлог радног документа о изборним условима који би требало да стигне до краја августа од делегације Европског парламента (ЕП).

Обрадовић је агенцији Бета казао да је то вероватно разлог зашто касни завршни састанак у Скупштини Србије јер власт жели прво да види папир из ЕП, па да онда одговори на захтеве опозиције и у овом колосеку дијалога без страних посредника.

„Актуелна власт тешко ће пристати на раздвајање избора и доношење забране да носилац листе буде неко ко није кандидат за посланика или одборника. То су теме о којима не желе ни да разговарају. Опозиција свакако треба да настави да на томе инсистира на оба колосека дијалога“, рекао је председник Двери.

Оценио је да се власт „запетљала“ у ова два колосека и „тренутно изгледа као да не зна шта и како даље“.

„Време, међутим, брзо цури и остало је још највише 30 дана да све мора да буде завршено јер је заједнички договор да дијалог буде окончан и све договорено примењено најкасније шест месеци пре избора. То је крај септембра, с обзиром да се избори очекују крајем марта или почетком априла“, навео је Обрадовић.

По његовим речима, за опозицију је пресудно „ослободјење“ медија, „пре свега јавних медијских сервиса и телевизија са националном фреквенцијом за критику власти, другачије мишљење и глас опозиције“.

„Од телевизија с националном фреквенцијом очекујемо конкретне предлоге нових програмских шема које су обећали у разговорима у Скупштини. То још увек нисмо добили, сем прву верзију од РТС и РТВ на коју смо имали бројне примедбе“, казао је Обрадовић.

На питање Бете шта може бити гарант за одржавање поштених избора, Обрадовић је рекао да је суштина поштених избора прављење прелазног радног тела за примену будућег споразума измедју власти и опозиције о побољшању изборних услова и контролу комплетног предизборног и изборног процеса.

„То радно тело у коме опозиција мора имати своје представнике треба да среди јединствени бирачки списак, омогући нормалан рад РЕМ-а и РИК-а, спречи функционерску кампању и притисак на бираче, као и да испрати да ли медији поштују договор о равномерној заступљености опозиције. И то не само у месец дана колико траје изборна кампања већ у свих шест месеци до избора“, нагласио је председник Двери.

Упитан када ће се знати да ли ће бити услова за слободне и фер изборе, Обрадовић је навео рок од месец дана.

„Власт мора да схвати да је овакво стање неодрживо и да је садашњи парламент без опозиције смешан и недемократски. Боље је да се око услова за слободне и поштене изборе договоримо путем дијалога него да поново морамо слободу, правду и демократију да тражимо на улици. Власт је на потезу и од њих зависи даљи развој ситуације“, закључио је Бошко Обрадовић.